İslam’da Kadına Yönelik Ayrımcılık Yasağı*
Veysi ERKEN
“Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için yazılır” ifadesini duymayanımız yoktur herhalde.
Bizler kâinat düzleminde/kitabında hayatı anlamaya, yorumlamaya ve anlamlandırmaya çalışırız. Bunun için bize bir “mihenk taşı” lazım.
İnancımıza göre hayatın anlaşılması ve anlamlandırılması Kur’an-ı Kerim’le mümkündür. Kur’an-ı Kerim ilahi bir mesaj olup insan-insan, İnsan-Allah, İnsan-Çevre ilişkisinin anlaşılması ve anlamlandırılmasında bir mihenk taşı mesabesindedir.
İnsan- İnsan ilişkisini Kur’an-ı Kerime göre düzenlemeyenler başka ilkeleri tanzimin mihenk taşı haline getirirler.
Ülkemizde insan-insan ilişkisinin mihenk taşı kaybolmuş durumdadır.
Onun içindir ki, gücü eline geçirmiş olanların “zalimlik” damarı kabarmış ve hayatı çekilmez hale getirmiştir.
Özellikle kadınlara yönelik “ayrımcılık” bunun tezahürüdür. “En kısa ve yalın haliyle ayrımcılık: Aynı durumdaki bireylere farklı, farklı durumdaki bireylere aynı muamele yapmaktır. http://www.ayrimciligionle.org/tr/ayrimcilik-nedir-2”
Aynı durumdaki bireylere farklı muamelenin revaçta olduğu bir dönemde M. Arif Koçer bu konuyu irdelemiş ve “İslâm’da Kadına Yönelik Ayrımcılık Yasağı” başlığı altında kitaplaştırmıştır.
Kitap aslında daha geniş içerikli olup bir bölümünü ad olarak öne çıkarmıştır.
İnsan haklarını benimsediği ifade eden veya kendini insan hakları aktivisti olarak gören herkesin okuması gereken bir kitap konumunda olan bu çalışma kadınlara yönelik yanlış algılamaların izale edilmesine katkı sağlayacaktır.
Bilindiği üzere kendilerini ülkenin sahipleri görenler -kendilerini halktan ayrı göstermek amacıyla beyaz Türk, kırmızı Türk veya başka yaftalarla yaftalananlar- haklar konusu oldu mu İslam’ın umdelerine saldırmayı marifet olarak sunarlar.
Medyadaki konumlarıyla kendini Müslüman olarak ifade edenlerin beyinlerini iğfal ederler.
İşte bu yanlış algılamaları bertaraf etmek ve İslami hayatta kadının konumunu doğru algılamak babında kitabın okunması gerekir
İslam nazarında kadınlara yönelik ayrımcılık yasağının olduğunu görmek için yazar, “konunun özellikle kadınlara yönelik temel hakların, ayrımcılık ile ihlal edilmesi boyutuna gelecek olursak, Kur’an-ı Kerim’i Peygamber (a.s.)’e indiren Allah, kadını asırlar boyu karşı karşıya bırakıldığı aşağılanmalardan kurtarmış ve ona, insan olarak toplum içindeki şeref ve itibarını iade etmiştir. Ancak Müslümanlar, Peygamber (a.s.)’den sonra yabancı kültürlerle ve bilhassa Yunan kültürüyle temasa geçmelerinden dolayı, bu kültürlerin etkisinde kalarak Kur’an-ı Kerim’den bu anlamda kopma yaşamışlar ve kadını aşağılayıcı birçok görüş İslam düşünce ve toplum hayatına girebilmiştir. Dolayısıyla günümüzde insan haklarını temellendirmeye yönelik çabalar öncelikle Kur’an ve sahih sünneti esas alarak yapılmalıdır. S.38” tespitinde bulunur.
Yazarın tespiti yerindedir.
Esas sorunumuz Kur’an-ı Kerim’in anlaşılmaması ve hayatın onunla yorumlanmamasıdır.
Kitap insan haklarının anlaşılmasına katkı sağlamıştır.
Arif Koçer beyi bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Yeni çalışmalarını bekliyoruz.
Selam ve Sabırla.
*İslam’da Kadına Yönelik Ayrımcılık Yasağı, Arifi Koçer, Gündönümü Yayınları, İstanbul 2010.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?