Vergi Bağlandı
Veysi ERKEN Dr.
Rivayete göre ülkemiz sosyal bir hukuk devletidir. Hatta anayasanın maddelerinde yer alır.
Son dönemlerin uygulamalarında bu nitelik neredeyse ortadan kaldırıldı. Bir tarafta fahiş artışlarla zenginler zenginliklerine yeni servetler katarken öbür tarafta fakir ve yoksunların sırtına yeni vergilerle/ kepçe ile almalarla yükler bindiriliyor. Maaş makası açılıyor, asgari geçim kavramı yok ediliyor.
Velhasıl toplumda hoşnutsuzluk, uyumsuzluk ve huzursuzluk arttırılıyor, adaletsizliğin hükümran olduğu anlayışı yaygınlaştırılıyor. Bu anlayış milletin duygularını yaralıyor, sevdalarını zayıflatıyor. Zayıflayan duyguları ve kaybolan heyecanları, yok olan güveni parayla satın alamazsınız. Bu gidişatın sonu hayra değildir. “Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar” zeminine bu toplum itilmemelidir. Bu gidişin sonu iyi görünmüyor.
Eğer sosyal ve adil devlet ilkesini benimsiyorsak bunun gereği yapılmalıdır. Gelirler ve sıkıntılar adil bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Nitekim “Sosyal ve adil devlet anlayışına sahip olan ülkelerde fakir insanlar açlık mücadelesi vermezler. Zenginler ise zenginliklerine servet katmazlar. Bu nedenle sosyal devlette ekonomik gelişim ön planda tutulmaktadır. Ülkelerin sosyal devlet olması için özellikle ekonomik ve sosyal gelişimlerin sürekli olarak devam etmesi gerekir.”
“Sosyal devlette fırsat eşitliği ön plandadır. Ayrıca sosyal ve adil devlette halka adil gelir dağılımı ve asgari yaşam şartları sunulur. Sosyal devletin önceliklerinden birisi de vatandaşların sorumluluk üstlenmeleri için olanaklar sağlamasıdır.
Sosyal devletin ekonomi modeli karma ekonomi olarak bilinmektedir. Ayrıca özel mülkiyet sınırı da bulunmaz. Sosyal devletlerde büyük servet sahiplerinden de yüksek miktarda vergi alınır. Bu devlet yönetiminde her vatandaştan gelire göre vergi alınır. Bu sayede insanlar arasında da herhangi bir vergi uçurumu açılmamış olur. Dolayısı ile insanlar arasındaki uçurumlar da azalır. https://www.hurriyet.com.tr/egitim/sosyal-devlet-nedir-ve-ozellikleri-nelerdir-sosyal-devlet-anlayisi-olan-ilk-turk-devleti-41815268
Etkili ve yetkililere soruyorum. Son düzenlemelerinizin hangisi “sosyal devlet” tanımına uymaktadır. Gelirlerde uçurum oluşturan, maaş makasını kapanmaz hale getiren ve fakirlerin sırtına bindirilen vergiler mi “sosyal devlet” tanımına uymaktadır.
Yapmayın, duygularımızı köreltmeyin. Körelen duyguların ihyası zordur, bazı hallerde mümkün değildir. Algılarla ülkemizi yok etmeye çalışanlara zemin hazırlamayınız.
Neyse. Nasihatin kâr edeceğini zannetmiyorum. Ne de olsa fakirin sırtına vergi diye yeni yükler bindirildi. Merhum Ozan Arif’in diliyle
“Ağlamak sızlamak nafile beyler,
Yorgana, döşeğe vergi bağlandı.
İnliyor şehirler, kazalar, köyler,
Buğdaya, başağa vergi bağlandı.
Bülbül gibi susmak için dut yerdik,
Koyun besler, kuzu besler süt yerdik,
Ara sıra av yapardık et yerdik
Baruta, fişeğe vergi bağlandı.
Berberin bakkalın koptu damarı
Esnaf duman oldu yedi şamarı
Sık diyorlar, yok ki sıkak kemeri,
Kemere, kuşağa vergi bağlandı.
Bankerler topladı bankada para
Zengin yine zengin, fakirde yara.
İneğe öküze, mala davara,
Tokluya, şişeğe vergi bağlandı.
Ben görmedim dertsiz insan göreni
Vurguncu yol almış yoktur fireni,
Gariban köylünün kara tireni,
Ahırda eşeğe vergi bağlandı.
Arif bak diyorlar az ve öz olsun.
Nikâha vergi var geriye kalsın
Bekârlar
aklını başına alsın!
Doğmamış uşağa vergi bağlandı.”
Hâlbuki bizler “Şüphesiz Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Böylece Allah size ne güzel öğüt veriyor! Doğrusu Allah her şeyi hakkiyle işiten, kemaliyle görendir. Nisa-58” ayeti mucibince emaneti ehline verdiğimizi ve adaletin tecelli edeceğini zannediyorduk.
Heyhat.
Adalet öldü.
Selam ve Sabırla… 23.06.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?