İslam, İnsanın İmanlı ve İhsanlı yaşamasını ister
Veysi ERKEN Dr.
Kur’an Dünya ve ahret hayatının tanzimi için vahyedilmiştir.
“Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım. Zariyat-56” ayetinde belirtildiği gibi kulluk görevimizi ifa etmek için yaratıldık. Kulluk/ibadet her şeyi kapsar ve bunu en geniş ve güzel ifa etmek için insan “Ahsen” biçimde yaratılmıştır.
“Şüphesiz biz insanı en güzel/ Ahsen biçimde yaratmışızdır. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik. Ancak iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler (Salih ameller) yapanlar başka; onlar için kesintisiz bir ödül vardır. Tin,4-6” ayetlerinde belirtildiği gibi kulluk görevini yerine getirmeyenler “esfel” derekesine düşer.
İnsandan istenen amellerini en güzel bir şekilde yapmaya çalışmasıdır ve bunun için “imtihan” edilmektedir. “O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır. Mülk-2”
İmtihanı kazananlar hariç insan ziyandadır. “Asra yemin ederim ki, İnsan gerçekten ziyandadır. Ancak iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır. Asr, 1-3”
İnsanın amelleri “ihsan” derecesine ulaşırsa hem dünyası hem de ahreti mamur olur.
Hz. Muhammed Mustafa sav. “İhsan”ı kendisine sorulan bir soruya “İhsan, Allah’ı görüyormuşçasına O’na kulluk etmendir. Her ne kadar sen O’nu göremesen de O seni görmektedir.” (Buhari, İman, 36.) https://yayin.diyanet.gov.tr/makale/ihsan-allahi-goruyormuscasina-yasamak-/halil-kilic/hadis-siyer/2244/59 diye açıklar.
Allah görüyormuşçasına kulluk etmek demek her iş ve işlemde fıtrata ve vahye uygun davranmak, amelde bulunmak demektir. Denetimin kesintisizliğine inanmaktır, yoldan ve haktan sapmamaktır.
Özetle “ihsan; Allah’ın gördüğünü bilerek her işi en iyi ve en güzel şekilde yerine getirmek ve her şeyin hakkını vererek yapmaktır. İhsan bilinci kaybolduğunda insandaki şuur, ibadetteki huşu da kaybolur gider. Bu yüzden mümine düşen ister toplum içindeyken ister yalnız başınayken olsun ibadetinde veya dünyalık bir meşgalesinde ihsan üzere yaşamaya ve bu hâl üzere ruhunu teslim etmeye gayret etmektir.
Hadisten öğrendiklerimiz
1. İhsan, Allah’ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir.
2. İhsan bilincinin yitirilmesi, adaletin yerini zulmün, huzurun yerini kaosun almasına zemin hazırlayacaktır.” https://yayin.diyanet.gov.tr/makale/ihsan-allahi-goruyormuscasina-yasamak-/halil-kilic/hadis-siyer/2244/59
Hâsılı kelam İslam insanı iman etmeye ve ihsan üzere yaşamaya davet eder.
İhsanı hayat ilkesi haline getiren insanlardan oluşan bir topluluk, cemiyet, toplum adalet üzere yaşar, huzurlu ve mutlu olur.
Selam ve Sabırla… 23.09.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?