Ünlüler ve Ünsüzler Depremden İbret Alır mı?
Veysi ERKEN
Deprem afeti geniş bir coğrafyamızda büyük bir yıkıma ve tahribata yol açtı. Bu tahribatta pek çok kişi anası, babası, akrabaları enkazın altında kalarak vefat etti. Bu ölümlerden bir kısmı için “Ünlü isimler yakınlarının kaybıyla yasa boğuldu”
https://www.haberturk.com/unlu-isimler-yakinlarinin-kaybiyla-yasa-boguldu-3566869-magazin şeklinde haberleştirildi.
Demek ki, ölüm ve enkaz altında kalma hadisesi herkes için geçerli. Ünlü, ünsüz fark etmez. Her nefis ölümü tadacaktır ayeti bize bunu anlatıyor. Bizler ölümün yeri ve zamanını bilemeyiz.
Vazifemiz ölümlerden, şeklinden ve zamanından “ibret” almak ve kendimizi hesaba çekerek tefekkürümüzü ve amellerimizi düzeltmektir.
Merak ediyorum.
Yasa boğulan ünlüler ibret aldı mı?
Alacak mı?
Bir gün bizler de ölüp hesap vereceğiz düşüncesine sahip olmaya başladılar mı? Bundan sonra eylemlerini Kur’an-ı Kerim’in ahkâmına dayandırmayı ve İslâm ile Müslümanlaşmayı düşünürler mi?
Bence herkes düşünmelidir. Özellikle “rol model” olarak “el”ler tarafından sunulan ünlüler birkaç defa düşünmeliler. Ayetlerde; “Onlar hâlâ, “Rabbinden ona bazı mucizeler indirilmeli değil miydi?” diyorlar. De ki: “Mucizeler yalnız Allah’ın katındadır; ben sadece bir uyarıcıyım.” Kendilerine okunan bu kitabı sana göndermiş olmamız onlara yetmiyor mu? Elbette inanan bir topluluk için onda rahmet ve ibret vardır. De ki: “Benimle sizin aranızda şahit olarak Allah yeter. O, göklerde ve yerde ne varsa bilir.” Batıla inanan ve Allah’ı inkâr edenlere gelince, işte hüsrana uğrayacak olanlar onlardır. Ankebut 50-52 https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Ankeb%C3%BBt-suresi/3390/50-52-ayet-tefsiri
Hani bilmem kaç saat sonra için enkazın altından çıkarılanlar için “mucize” diyorlar ya?
Evet.
Mucize olarak kuranın ahkâmı yeter.
Ünlüler ve ünsüzler sizlere sesleniyorum.
Geliniz Kur’an-ı Kerimi okuyalım, öğrenelim, anlayalım ve yaşayalım ki, belki ulu’l-elbab zümresine katılmış oluruz.
Şimdi düşünme tarzımızı ve eylemlerimizi Kur’an-ı kerime göre tanzim etme ve eylemde bulunma zamanı ve ulu’l- elbabı kavrama zamanıdır.
“Ulü’l-elbâb Kuranıkerim’de on altı ayette ve dediğimiz gibi hep çoğul olarak geçer. Bu ayetlerin anlattıklarını özet olarak gördüğümüzde ulü’l-elbâb’ın özelliklerini de görmüş oluruz:
‘Takva, ulu’l-elbâb’ın vazgeçilmezidir (2/198) ‘Hikmet çok büyük bir hayırdır, ama bunu ancak ulü’l-elbâb anlayabilir’ (2/269). ‘Kuranıkerim’in muhkemi ve müteşabihi karşısında ancak ulü’l-elbâb mümince bir tavır takınabilir’ (3/7). ‘Kuranıkerim Allah’ın bir duyurusudur. Onu ve Allah’tan başka ilah olmadığını düşünecek olanlar ulü’l-elbâb’dır’ (14/52). ‘Resulüllah’a indirilenin hak olduğunu bilenle gözü göremeyen bir midir? Bundan ancak ulü’l-elbâb düşünüp ders çıkarabilir’ (13/19, 38/29). Özellikle şu anlamdaki ayeti kerime ulü’l-elbâb’ın en temel özelliklerini zikreder. ‘Rabbinin rahmetini umarak, ahiretin tehlikelerinden korunmak için gecenin derinliklerinde secdede ve kıyamda daim olanların hali başkadır. De ki hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Bundan ancak ulü’l-elbâb düşünüp ders alabilir’ (39/9). ‘Bütünüyle gökler ve yer, gecenin gündüzün oluşması, yağmurun yağması, suyun yer altında depolanması, otların bitmesi gibi yüzlerce tabiat ayetlerinden ders alabilenler, bunlar hakkında derin tefekküre dalanlar ancak ulü’l-elbâb olanlardır’. (3/190, 39/21, 50/7,8). ‘Ve onlar her hallerinde Allah’ı hatırda tutarlar/zikrederler. ‘Tevrat’ı da ancak ulü’l-elbâb olanlar anlayabilmişlerdir’ (39/54). Tarihten de yine ancak ulü’l-elbâb olanlar ders çıkarabilir (12/111). ‘Hz. Eyyub’un durumu da ulü’l-elbâb için bir derstir’ (38/43).
Bu on altı yerde ulu’l-elbâb’ın ortak özelliği takva, tezekkür, tedebbür, tefekkür, itibar ve geceleri değerlendirecek kadar Allah’a candan bağlılıktır, takvadır. Demek bunların hepsi ancak böyle süzme bir akıllılar topluluğu ile oluşabilir. https://www.yenisafak.com/yazarlar/faruk-beser/onemli-bir-kuran-kavrami-ulul-elbb-2053104
Umulur ki, deprem afetinde vefat eden, yaralanan, maddiyatı yok olanlar bizlere “ibret” olur ve düşünme tarzımızı ve eylemlerimizi düzeltmemize vesile olur.
Ünlü ve ünsüz isimler var mısınız?
Selam ve Sabırla…20.02.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?