2 Mart 2014 Pazar

BEDELİ Bekleyenlerin, Memurun ve Esnafın Umutları Seçim Sonrasına Kaldı



BEDELİ Bekleyenlerin, Memurun ve Esnafın Umutları Seçim Sonrasına Kaldı

Veysi ERKEN

            Meclis çalışmalarına ara verdiğine göre umutlar 30 Mart 2014 seçimleri sonuna ve sonucuna kaldı.
            Hâlbuki medyada yazılanlara göre hükümet BEDELLİ bekleyenlerle birlikte memur ve esnafın mağduriyetini giderecek üç torba kanun tasarısını meclise getirecekti.
            Olmadı.
            Yazık oldu.
            700 bini aşkın genç oy kullanamayacak durumda. Zira GBT mağduru.  BEDELLİ bekliyorlardı. Yaş 25 bedel 15 bin diye kampanyalar başlattılar.
            Olmadı.
            Yazık oldu.
            Seçme haklarını kullanamayacaklar.
            Bana kalırsa meclis aldığı karardan vazgeçmeli ve bu üç konudaki düzenlemeyi acilen yapmalı. Muhalefet partilerinin itiraz edeceklerini sanmıyorum. Düzenlemeler iki gün içinde geçer. Yeter ki, iktidar partisi samimi olsun.
            Bu konuda umutlu muyum?
            Tabi ki, hayır.
            Zira meclisin işleyişini az buçuk öğrendim.
            Mesela vekillerin yazılı soru önergeleri dört beş ayda ancak cevaplandırılır.
            Böyle bir işleyişle meclis tekrar toplanıp BEDELLİlerin, mamurların ve esnafın beklentilerini karşılamaz.
            Soru önergeleri ile ilgili durumu maalesef bir vekilimizin 35 yaş mağduru olan YÜKSEK LİSANS öğrencileri için vermiş olduğu önergenin akıbetini sormakla öğrendim. Teferruata girmeye gerek yok.
            Vekiller durumu zaten biliyor. Onlara tavsiyem şudur. Soru önergelerinizi Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde BİMER kanalıyla veriniz. İlgili bakanlık 15 gün içinde size cevap verir.
            Ben böyle yapıyorum.
            En son 35 yaş mağduru YÜKSEK LİSANS öğrencileri için YÖK’ün yaptıklarını öğrenmek için bilgi talebinde bulundum. Cevabı sizlerle paylaşacağım inşallah.
            İşte gönderdiğim yazı:
           
Başbakanlık Makamına

Malumunuz üzere 24.06.2008 ve 26916 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5768 Sayılı Kanun ile 1111 Sayılı Askerlik Kanununun 35/ E maddesinin 2. Fıkrası ve buna bağlı olarak çıkarılan Askerlik Sevk Tehiri İşlemleri yönetmeliğinin 6. Maddesi ile yaş sınırları, 9. Madde ile sevk tehirini yapacak kurumlar ve 12. Maddesi gereğince öğrencilerin sevk tehirlerinin nasıl yapılacağı belirlenmiştir.
Buna göre Lise ve Lisans seviyesindeki öğrencilerin sevk tehirlerinin 29. Yaşın sonuna, Lisans Üstü (YÜKSEK LİSANS, Doktora, İhtisas ve Sanatta yeterlik) programlarına kayıtlı öğrencilerinin sevk tehirlerinin 35. Yaşın sonuna kadar yapılabileceği ifade edilmiştir.
2011 yılında 2547 Sayılı Kanunun 44. Maddesi Başlığı ile birlikte değiştirilmiş, mezun olamayan öğrencilerin 46. Maddede belirtilen şartları yerine getirmek kaydıyla öğrencilik statülerinin devam edeceği, ders, tez, staj ve diğer faaliyetleri yerine getireceği ifade edilmiştir. Bu değişiklikle mezuniyet için AZAMİ SÜRE ortadan kalkmıştır.
Bu değişiklikten sonra Lisans düzeyinde askerlik işlemlerinde 29. Yaşın sonuna kadar sevk tehiri işlemlerinde Asker Alma Daireleri ve ilgili diğer birimler sıkıntı yaşatınca YÖK tarafından Milli Savunma Bakanlığı nezdinde gerekli girişimleri yaparak tereddütler giderilmiş ve Lisans öğrencilerinin sevk tehirlerinin 29. Yaşın sonuna kadar yapılmasının gerekliliğini 22.07.2013 tarih ve 75850160-301.05-5154 sayılı yazısı ile bütün üniversitelere bildirmiştir.
 YÜKSEK LİSANS öğrencilerinin sorunu devam etmektedir. Kısaca sıkıntı YÜKSEK LİSANS öğrencileri için de söz konusudur. Aynı maddelere göre işlem görmesi gereken LİSANSÜSTÜ öğrencileri farklı muameleye tabi tutulmakta ve Doktora öğrencilerinin sevk tehirlerinin 35. Yaşın sonuna kadar yapıldığı MSB Sayın İsmet Yılmaz tarafından açıklanmıştır. (örnek http://www.f5haber.com/gundem/bedelli-askerlikte-sure-uzatma-calismasi-var-mi-haberi-12439/ ) Bu konuda sevk tehir yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince sevk tehir teklifinde bulunan ilgili Enstitünün talebi reddedilmiştir. Bu konuda MSB’ye yapılan müracaatın MSB 07.02.2014 tarih ve MÜS.YRD. 91435900-2850-80-14/ASAL D.Yd.Sb.Ş.Ert.Ks. Sayılı cevabında konunun YÖK tarafında çözümlenmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bilindiği üzere Anayasamızın ilgili hükümleri gereğince herkes kanun önünde eşittir ve ilgili mevzuat herkes için geçerlidir.
Buradan hareketle MSB’ye bağlı Asker Alma Dairesi Başkanlıklarının tereddütlerini gidermek üzere Lisans öğrencileri için yapılan bir çalışmanın YÜKSEK LİSANS öğrencileri için yapılması ve uğradığımız hak kayıplarının giderilmesi gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında YÜKSEK LİSANS öğrencilerimizin mağduriyetini giderecek çalışmaların YÖK tarafından yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa Asker Alma Dairesi Başkanlıklarına bildirilip bildirilmediği tarafıma 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 5 ve 11 Maddeleri gereğince tarafıma bildirilmesi için gereğini arz ederim.”
Selam ve Sabırla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?