28 Ekim 2014 Salı

Yeryüzü Üniversitesi KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ



Yeryüzü Üniversitesi KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Veysi ERKEN
            Türü ne olursa olsun teşkilatlar canlı varlıklar gibidirler.  Kendilerini yenileyemedikleri takdirde zamanla varlık niteliklerini kaybederler.
            Eğitim teşkilatları da aynıdır. Varlık nedenleri mensuplarını bilgi, beceri, tutum, tavır ve davranışlarla donatmaktır.  Tabii ki, amaç “nitelikli ve insanî” donanımdır.
            Böyle bir donanımı sağlamayı hedeflemeyen eğitim teşkilatları fayda yerine zararlı hale dönüşebilirler.
            Kastamonu üniversitesini bu bağlamda incelediğimizde gelişim içinde mensuplarına (öğrencilerine) insanî ve beşeri nitelik kazandırma çabasında olduğunu görürüz. Tabii ki, her gelişimin daha mükemmeli vardır. Önemli olan daha iyiyi, mükemmeli ve hayra hizmeti hedeflemektir.
            Kastamonu üniversitesinde bu potansiyeli görmekteyiz. 2011’den sonra üniversitede bir sıçrama görülmektedir. “Bünyesinde 8 fakülte, 2 enstitü, 4 yüksekokul 11 meslek yüksekokuluna bağlı 13 birim, 17 araştırma ve uygulama merkezi ve 8 koordinatörlük bulunmaktadır. Kampus alanımızda 1 konferans salonu,  2 adet spor salonu, 6 laboratuar ve atölye, 1 futbol sahası, 2 sosyal tesis bulunmaktadır. Öğrencilerimizin teorik bilgilerini pratikte uygulayabilecekleri, aynı zamanda çevresine de hizmet veren Cide Uygulama Oteli, Eğitim Fakültesi Kampusunda Uygulama Anaokulu ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Eğitim, Uygulama ve Araştırma Birimi mevcuttur.”
            Mevcut yapı yeterli görülmeyebilir. Vizyonunu “Yeryüzü Üniversitesi” biçiminde belirlemiş ve ona göre kendini programlamıştır. Yeni Fakülteler, yeni teknolojiler, yeni öğretim elemanları arayışı bunun tezahürüdür.  Kısaca böyle bir düşünceyi görüyoruz. Üniversitenin “Türkiye’deki 78 üniversite ile Farabi Değişim Programı çerçevesinde protokol anlaşması, 38 uluslararası üniversite ile Mevlana Değişim Programı çerçevesinde protokol anlaşması, 52 yurtdışı üniversite ile işbirliği anlaşması 42 Avrupa üniversitesi ile Erasmus programı çerçevesinde öğrenim görme, staj ve öğretim üyesi hareketliliği kapsamında anlaşmaları bulunması” bunun belirtisidir.
            Kısaca yönetiminin “Yeryüzü Üniversitesi” vizyonunu benimsediği anlaşılan üniversitenin şiarı “Kastamonu Üniversitesi Türkiye’de ve Yeryüzünde, Türkiye ve Yeryüzü Kastamonu Üniversitesinde” görünümündedir.
            “Yeryüzü Üniversitesi” vizyonu yeni yatırımları ve açılımları zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda Teknopark ve Araştırma Laboratuarlarının hızla devreye sokulması gerekmektedir. Özellikle yeni teknolojiler ve sosyal politikalara yönelme birinci öncelik olarak görülmelidir.
            Araştırma, inceleme, öğretim ve eğitim faaliyetleri yeniliklere kaydırılmalı ve öncelikli olarak desteklenmelidir.
            Tabii ki, 21.000’i aşan öğrenci (başka ülkelerden gelenler dâhil)  mevcuduyla büyümeyi hedefleyen üniversitenin desteklenmesi gerekir. Üniversiteye yapılacak her destek başta Kastamonu’ya olmak üzere ülkemize ve insanlık âlemine katkı olarak geri dönecektir.
            “Yeryüzü Üniversitesi” vizyonuna sahip olan üniversitenin destek verebileceklerden ilgi gördüğü söylenemez.  Hatta denilebilir ki, destek yerine köstek olunmaktadır. Üniversite personeli için yapılmak istenen konutlar için engel çıkarılması bunun bir delilidir. Her şeye rağmen özellikle Kastamonulu iş adamlarının şehirlerine ve üniversitelerine katkıları beklenmektedir ki, vizyona uygun zihniyet ve maddi üretim olsun.
            Hâsılı kelâm üniversitede çaba var. Katkı sağlayabilecek durumda olanlarda ise hiç yok.
            Çağrımız katkı sağlayabilecekleredir.
            Hadi çorbada tuzunuz olsun.
            Gelişim ve yenilik ülkenin olsun.
            Selam ve Sabırla… 28.10.2014
Kastamonu Tünelin Ucunu Görecek mi?
            Kastamonu ülkemizin tarihi şehirlerinden biridir. Tarihine uygun bir “değerler Manzumesi”ni benimsemesi beklenir. Böyle bir hedef ve beklenti her alanda tünelin ucunu görmeyi hak ediyor. Tabii ki, tünelin ucu derken sadece Ilgaz tünelini kast etmiyorum.
            Tünelin ucu geniş bir bağlamı ifade etmektedir.
            Elbette ki, Ilgaz tüneli önemlidir.
             Yıllarca beklenilen bir yatırımdı. Yatırım gerçekleşti. Bitirilmesi gecikti. Ilgaz tünelinin gecikme sebebi sorgulanmalıdır. 2014 yılının Kasım’ında bitmesi programlanmış idi. Hatta temel atma töreninde 2014 yılının Mayıs’ında bitirilme sözü verilmişti.
            Bugün itibarıyla 2015 yılının sonunda bitirileceği söyleniyor. Umarım ki, çalışmalar hızlandırılır ve 2015 Haziran seçimlerinden önce tünelin ucu görünür.
            Konunun takibi halkın değil vekillerin ve yöneticilerindir.
            Vekiller ve yöneticiler sadece Ilgaz tünelini değil pek çok konuyu takiple mükelleftir ki, Kastamonu tünelin ucunu görebilsin.
            Bunların başında Kastamonu üniversitesini tercih eden öğrencilerin barınma sorunu geliyor. Belediye ve Yurtkur acilen öğrenci potansiyeline uygun yurt ihdas etmelidir.  İaşe ve ibatesini katkı sağlamalıdır ki, Kastamonu’yu tercih etsin ve Kastamonu’yu tanıtsın.
            Bu konuya ilave Küre tünelleri projesinin hayata geçirilmesi gelir. Kastamonu’nun denize çıkışını kolaylaştıracak bu yol hem turizm hem de ihracat potansiyelini arttıracaktır.
            Hulasa Kastamonulu Kastamonu’ya sahip çıkmalıdır. Yatırımlarını buraya kaydırmalıdır. Kısaca sahiplenme seçim işi değil geçim işidir. Halk bunu bekliyor.
            Lütfen biraz daha gayret.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?