16 Kasım 2013 Cumartesi

Milli Savunma Bakanlığı ve YÖK Başkanlığına



Milli Savunma Bakanlığı ve YÖK Başkanlığına

Veysi ERKEN
           
Malumunuz üzere 13.2.2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 171 inci maddesiyle 2547 Sayılı Yükseköğretim kanununun 44. Maddesinde değişikliğe gidilmiş ve mezuniyet için öğrenim süresi ortadan kaldırılmıştır.
            Maddenin son fıkrasında “yüksek lisans programını azami üç yıl, doktora programını ise azami altı yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, bu Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.” denilmiştir.
            Öğrencilik statüsü devam eden kişinin “ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama” ile ilgili kısımlardan faydalanacağı açıkça belirtilmiştir.
            Bu durum Lisans seviyesi için de söz konusudur. Teorik olarak 18 yaşında Lisans öğrenimine başlayan bir öğrencinin yedi yıllık süreyi 25 yaşında ikmal etmesi gerekir. Dolayısıyla 7 yıllık süre mutlak kabul edilseydi öğrencinin 1111 sayılı kanunun ilgili maddesinde belirtilen 29. Yaşın sonuna kadar askerlik sevk tehiri yapılamazdı.
            Beliren mağduriyet ve öğrencilerin mahkemelere müracaat etmeleri neticesinde Milli Savunma Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan yazışmalar sonunda öğrencilerin sevk tehirlerinin 29. Yaşın sonuna kadar yapılmasının gerekliliği üniversitelere 22. 07.2013 tarihli YÖK yazısı ile bildirilmiştir.
            2547 Sayılı kanunun ilgili maddesi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını da kapsamakta olup mezuniyet için azami süre ortadan kaldırılmış ve öğrencilerin ders, sınavlara katılma ve tez hazırlama faaliyetlerinden 1111 sayılı Askerlik kanununun ve Sevk Tehiri yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre 35. Yaşın sonuna kadar faydalandırılması gerekmektedir.
            Asker Alma Dairelerinde oluşan tereddütleri ortadan kaldırmak için Lisans seviyesindeki öğrenciler için alınan tedbirlerin yüksek lisans ve doktora öğrencileri için de behemehâl alınması zorunluluk haline gelmiştir.
Sevk tehiri İşlemleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri aşağıdadır.

Sevk tehiri yapılabilecek yaş sınırları

            MADDE 6- (2) Askerlik Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (2) numaralı alt bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, dil öğrenimi, yüksek lisans, ihtisas, sanatta yeterlik, doktora eğitimi yapanların, aday memurların, sözleşmeli ve dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubay adaylarının askere celp ve sevkleri, bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde, 35 yaşını doldurdukların yılın sonunu geçmemek üzere tehir edilebilir.

Sevk tehiri esasları ve süreleri

MADDE 12- c) Yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik ve orta öğretim alan öğretmenliği eğitimi yapanların sevkleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirlenen azami süreler kadar tehir edilebilir. Lisansüstü eğitime kayıt hakkını kazandığını belgeleyenlerin askerlik hizmetine sevkleri, bir celp dönemi tehir edilebilir.”
Sosyal bir drama dönüşmekte olan bu sorunun çözülmesi için gereken hassasiyetin gösterileceği ve öğrencilerin mağduriyetlerinin Bakanlığınız ile YÖK arasında yapılacak yazışmalarla ortadan kaldırılacağı ümidini taşımaktayım.
Selam ve Sabırla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?