13 Eylül 2010 Pazartesi

Bugün 13 Eylül : Neler Yapılmalı

Bugün 13 Eylül : Neler Yapılmalı

Veysi ERKEN

Dün Anayasa değişiklikleri için “halk oylaması günüydü. Değişikliği kabul edenlerin de etmeyenlerin de kazandığı gün olarak bilinecek.

Eksik ama EVET veya yetmez ama EVET diyenler tutarlı bir tercihte bulundular.

Evet

Söz milletin ve karar milletin ise bugünden itibaren yapılması gerekenler için kollar sıvanmalı ve özgürlük alanları genişletilmelidir.

Bu bağlamda;

Milletimiz halk oylamasına alışmalı ve toplumun tamamını ilgilendiren bütün konularda referandum devreye sokulmalıdır. Mesela kamu adına yapılacak iç ve dış borçlanmalar mutlak anlamda halka sorulmalıdır. Halka sorulması halinde keneler halkın sırtına yapışamayacaktır.

Başta Danıştay, Yargıtay, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay ve Anayasa Mahkemesi olmak üzere acilen yargı reformu yapılmalıdır.

Ordu revize edilerek er sayısı azaltılmalı ve sadece dış güvenlikten sorumlu hale getirilmelidir.

Jandarma teşkilatı Emniyet genel Müdürlüğüne devredilmelidir

Bedelli askerlik devreye girmelidir.

Polislere ve öğretmenlere tanınmak istenen görev başında askerlik hizmeti bütün çalışanlara ve işini kurmuş olanlara tanınmalıdır

Kısa ve anlaşılır anayasa hemen hazırlatılmalı ve seçimlerden önce halk oyuna sunulmalıdır.

Siyasi partiler kanunu hemen değiştirilmeli ve her görüşün TBMM’ye yansımasını sağlayacak düşük bir baraj limiti belirlenmelidir.

Siyasi partilerin kendilerini gözden geçirmeleri ve toplumun değerleriyle barışık olmayanların yapılarını test etmeleri sağlanmalıdır.

İfade özgürlüğü dışındaki bütün dokunulmazlıklar sonlandırılmalıdır. Özellikle bürokratik dokunulmazlıklar behemahal ve vakit kaybetmeden kaldırılmalıdır.

Yargı bütünlüğü sağlanmalı, böylece Cumhurbaşkanından çobana kadar aynı yargı işletilme imkanı sağlanmalıdır.

Kralların değil kuralların egemenliği doğru kurallarla sağlanmalıdır.

Kamu kaynaklarının keyfi kullanımı engellenmelidir. Başbakan dilediğine teşvik adı altında hibelerde bulunamamalıdır. (Basketbolculara verilmesi taahhüt edilen prim gibi)

Okul kurma özgürlüğü kısa sürede sağlanmalıdır. Böylece binlerce üniversitemiz olabileceği için başka ülkelerden öğrenciler ülkemize kolaylıkla gelebileceklerdir.

Türk-İslam coğrafyası ile vizesiz ve pasaportsuz geçişi sağlayacak işbirlikleri hemen kurulmalı ve ekonomik faaliyetler canlandırılmalıdır.

Bu maddelere ilave edilecek daha çok şey ilave edilebilir.

Şimdilik bu kadar.

Selam ve Sabırla…..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?