25 Aralık 2021 Cumartesi

“Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme ve Din Hizmetlerden Faydalanma” hakkına riayet edilsin

 Hastahanelerde Hasta Haklarından “Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme ve Din Hizmetlerden Faydalanma hakkına riayet edilsin

Veysi ERKEN

Bilindiği üzere İnsan hakları çerçevesinde hasta haklarından bahsedilmekte ve Türkiye bunları ifa edeceğini taahhüt etmiş vaziyettedir.

Hasta haklarından birisi de “Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme ve Din Hizmetlerden Faydalanmahakkıdır.

Mevzuatta yer almasına rağmen bu hizmetin yerine getirilmediğini hepimiz biliyoruz. İlgili yönetmelik maddesi ve buna dayalı olarak DİB tarafından düzenlenen yönerge hükümleri şu şekildedir.

Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme ve Dini Hizmetlerden Faydalanma
Madde 38-
Sağlık kurum ve kuruluşlarının imkânları ölçüsünde hastalara dini vecibelerini serbestçe yerine getirebilmeleri için gereken tedbirler alınır. Kurum hizmetlerinde aksamalara sebebiyet verilmemek, başkalarını rahatsız etmemek ve personelce düzenlenip yürütülen tıbbi tedaviye hiçbir şekilde müdahalede bulunulmamak şartı ile hastalara dini telkinde bulunmak ve onları manevi yönden desteklemek üzere talepleri halinde, dini inançlarına uygun olan din görevlisi davet edilir. Bunun için, sağlık kurum ve kuruluşlarında uygun zaman ve mekân belirlenir.
İfadeye muktedir olmayıp da dini inancı bilinen ve kimsesiz olan agoni halindeki hastalar için de, talep şartı aranmaksızın, dini inançlarına uygun olan din görevlisi çağrılır.
Bu hakların nasıl ve ne zaman kullanılacağı ve bu konuda alınacak tedbirler, sağlık kuruluşunun çalışma usul ve esaslarını gösteren mevzuatta ayrıca düzenlenir. https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=4847&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5


SAĞLIK KURULUŞLARINDA MANEVİ DESTEK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE DAİR YÖNERGE

https://hukukmusavirligi.diyanet.gov.tr/detay/147/sa%C4%9Fl%C4%B1k-kurulu%C5%9Flar%C4%B1nda-manevi-destek-hizmetleri-y%C3%B6nergesiirimdeki

Açık hükümlere rağmen bu hizmetin yürütülmemesinde birinci derecede sorumlu hastane yönetimi ve bunu denetleyecek bakanlıktır.

Bu bağlamda acil olarak bütün hastanelerde acil olarak “manevi rehberlik” birimleri 24 saat esasına uygun çalışacak hale getirilmesi ve ilgili personele ihtiyaç anında ulaşılabilecek iletişim bilgilerinin hasta odalarında bulunması bir zorunluluktur.

Bütün kuruluşları, hastaları, hasta yakınlarını ve sivil toplum kuruluşlarını göreve davet ediyorum.

Haklarımızı bilelim, sahip çıkalım ve yaşayalım.

Selam ve Sabırla...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?