18 Ağustos 2023 Cuma

Müftülüklere Çağrı: Taziye Mekânlarında İrşad Ekipleri İrşadta bulunmalıdır

 Taziye Mekânlarında İrşad Ekipleri İrşadta bulunmalıdır

Veysi ERKEN Dr.

İslamî yaşayışta vefat edenlerin yakınlarını ziyaret etmek ve “taziye”de bulunmak önemli bir sosyal görevdir.“Acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça çoğalır” diye bir atasözümüz vardır.

İslamî anlamda “Taziye, ölünün yakınlarının üzüntüsünü paylaşarak onları teselli edici, rahatlatıcı sözler söylemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.), başına bir felaket gelen kimseyi ziyaret etmekle ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Felakete uğrayan bir kimseye ‘geçmiş olsun’ ziyaretinde bulunan kimseye, felakete uğrayan kişiye verilecek sevabın misli verilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 72) Aynı şekilde cenaze yakınlarına taziyede bulunmayı tavsiye ederek, “Her kim çocuğunu kaybeden bir kadına başsağlığı ziyaretinde bulunursa, o kimseye Cennet’te bir elbise giydirilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 75) buyurmuştur.
Ölü yakınlarının acılarını tazelememek için, taziye üç günden sonraya bırakılmamalıdır (İbn Hacer, Feth, III, 146). Taziyede bulunan şahıs, ölünün yakınlarına sabır ve metanet diler, cenaze için hayır duada bulunur (Nesâî, Cenâiz, 120). https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/366/taziyenin-hukmu-nedir?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3D

Evet.

Taziyeler hem acıyı hafifletmek ve hem de vefat edenlerin yakınlarının maddi yükünü azaltma, tefekkür etme ve bilgilenme işlevini görür.

Dolayısıyla “taziye mekânları” aynı zamanda İslami bilgi, tecrübe ve yaşayışın tazelendiği mekanlar olmalıdır.

Bu babta Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı irşad ekipleri taziye mekânlarında, çadırlarında ve evlerinde görevlendirilmelidir.

Esasında” Din hizmetleri” konusunda irşad faaliyetleri ve irşad ekiplerinin görevleri şu şekilde belirtilmiştir.

“ç) Başkanlıkça uygun görülen yerlere vaaz ve irşat ekiplerinin gönderilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

ı) İrşat hizmetlerinde verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar yapmak ve müftülüklerce bu amaçla yapılan iş ve işlemleri takip etmek. 

i) İrşat hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla işbirliğine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 

j) Görev alanı ile ilgili konularda verilen diğer görevleri yapmak. 

https://dinhizmetleri.diyanet.gov.tr/sayfa/50/

İrşad faaliyetlerinin yapılabileceği en uygun yerlerden birisi de “taziye mekânlarıdır.”  İrşad faaliyetlerinin yürütülmesinde muhtelif kurumlarla işbirliği de öngörülmüştür. Bu bağlamda bütün müftülükler ekiplerini hazırlayarak taziye mekânlarına yönlendirmeli ve görevlendirilmelidir.

Böylece hem insani hem de İslami bilgilenme ve bilgilendirme vazifesi ifa edilmiş olur.

Bu konuyu Abdurrahman Tural Bey hatırlattı. Kendisine teşekkür ediyorum.

Yazı konusu oldu. Böylece tebliğ görevimi ifa etmiş oluyorum.

Rabbulalemin hayırlara vesile kılsın.

DİB Başkanlığına, Bütün müftülüklere, Belediyelere ve vefat edenlerin yakınlarına çağrıda bulunuyorum.

Taziye mekânlarında irşad ekiplerinin görevlendirilmesini sağlayınız ve katkı sağlayınız ki bu mekânlar hem acıların paylaşılarak azaldığı hem de bilgi ve İslami yaşayışın çoğaldığı yerler olsun.

Selam ve Sabırla… 18.08.2023

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?