6 Ağustos 2023 Pazar

Değer sizsiniz, Değersizsiniz

 Değer sizsiniz, Değersizsiniz

Veysi ERKEN Dr.

Hepimiz Hz. Âdem’in neslindeniz.

Bizi değerli, şerefli ve izzetli kılan Allah’ın vahyettiklerini benimseme ve yaşamadır. Vahyi ne kadar yaşarsak değerli ve izzetli ne kadar uzaklaşırsak o kadar değersiz ve zilletli oluruz.

Ayette “Kalkmış bir de: “Hele Medine’ye bir dönelim, göreceksiniz izzetli ve şerefli olanlar zelîl ve alçak olanları oradan mutlaka çıkaracak!” diyorlar. Hâlbuki asıl güç, izzet ve şeref Allah’a aittir, Rasûlü’ne aittir ve mü’minlere aittir; fakat münafıklar bunu bilmiyor. Münafikun-8”

Meseleye bu bağlamda baktığımızda insanı değerli ve şerefli kılan İslam dinidir. Allah’ın vazettiği ölçülerdir.

Ahsen-i takvim olarak yaratılan insan “esfel-i safilin”e düşerek “değer”ini kaybedebilir. Esfele düşme şeytanın adımlarını takip ederek ve Kur’ani ölçüleri kaybetmekle olur.

Zira; “Kur’an’ın öngördüğü ölçü dinin iman, İslâm ve ihsan’ı ihtiva etmesidir. İmandan maksat tevhid inancıdır, Allah’ı bir bilmek ve yalnızca O’na ibadet etmektir. Nitekim Hz. İbrâhim’in tebliğ ettiği din de bu anlamda “hanîf” olarak isimlendirilmiştir. Bu sebeple Allah onu kendisine dost kılmış, ona Allah’a dost olma şerefini bahşetmiştir. İslâm’dan maksat kul olarak bütün bağlantılardan sıyrılmak, kulluk şuuruyla yalnız Allah’a yönelmek, kendini O’na teslim etmektir. İhsandan maksat ise bir yönüyle ihlâstır; kulluğa başka bir beklentiyi karıştırmamaktır, bir yanıyla da hayırdır, güzelliktir, kişinin her yaptığını güzel ve mükemmel yapma iradesidir. Bu üç unsuru ihtiva eden din hak dindir, güzel dindir, ondan daha üstünü olamaz. Çünkü hak birdir, en güzel de bir tanedir https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Nis%C3%A2-suresi/618/125-ayet-tefsiri

Değerini müdafaa ve muhafaza etmek isteyenler amel-i Salih sahibi olmalıdır. “Kim izzet ve şeref istiyorsa bilsin ki izzet ve şeref bütünüyle Allah’a aittir. Güzel sözler Allah’a yükselir. Fakat bunları O’na yükseltecek olan da sâlih amellerdir. Buna karşılık, sinsi sinsi kötü işler tasarlayanlar için ise çetin bir azap vardır. Üstelik, böylelerinin kurdukları bütün tuzaklar boşa çıkmaya mahkûmdur. Fatır-10” ayeti değer konumumuzu açıklamaktadır.

Kısaca inanıyorsak vahyedilene uymak, ölçülerimizi korumak ve müminleri bırakıp kâfirleri dost edinmemeliyiz ki değerimizi koruyabilelim. Nitekim; “Onlar, mü’minleri bırakıp da kâfirleri dost ve sırdaş ediniyorlar. Yoksa onlar kâfirlerin yanında izzet, şeref ve kuvvet mi arıyorlar? Boşuna aramasınlar. Çünkü izzet, şeref ve kuvvet tamamıyla Allah’a aittir. Nisa-139” ayetiyle uyarılmaktayız.

Evet.

“Sağlam düşünce ve inanç sahipleri için yeryüzünde açık kanıtlar vardır. Hatta kendinizde de. Hiç görmüyor musunuz? Zariyat 20-21”

Biraz tefekkür değerimizi ortaya çıkarır. Değerli kalmamızı sağlar.

Baştaki soruyla yazıyı bitirelim.

Değersiz misiniz Değer Siz misiniz?

Selam ve Sabırla… 06.08.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?