27 Ağustos 2023 Pazar

Akıllı mı? A kıllı mı?

 Akıllı mı?  A kıllı mı?

Veysi ERKEN Dr.

“Kıl oldum” ifadesini duymayan yoktur zannediyorum. Hoşlanmamak, (birine) sinirlenmek anlamlarında kullanılan bir deyim.

İslami anlamda Müminlerin hoşlanmadığı, kıl olduğu tipler münafıklardır. Edep, hayâ, ahlak gibi sıfatlardan beridirler, uzaktırlar.

Merhum Necip Fazıl;

 "İnsanda yok ise 'Edep',neylesin medrese, mektep!

Okusa Âlim olsa yine merkep, yine merkep." şeklinde tavsif eder “A kıl”lıları. Bazıları “AAA kıl”lı evsaftadır. Birinci sınıf “A kıl”lıdır.

“A kıl”lılar her meslekte vardır. Günümüzün Türkiye’sinde mebzul miktarda vardır ve zibil gibi her tarafa yayılmışlardır.

Neyzen Tevfik “A kıl”lı olan birini şöyle tavsif eder.

Kime sordumsa seni, doğru cevap vermediler,

Kimi hırsız, kimi alçak, kimi deyyus, dediler.

Künyeyi almak için, partiye ettim telefon,

‘Bizdeki kayda göre, o şimdi mebus dediler.”

A kıl olan münafıklar ve kâfirlerin tutumlarını Kur’an-ı Kerim şöyle ifade eder.

“Allah’ın daveti karşısındaki tavırları itibariyle kâfirlerin hâli, tıpkı çobanın çağrısını duyduğu halde, bu sözleri manasız bir ses ve gürültü olarak algılayan sürünün durumuna benzer. Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Çünkü akıllarını kullanmazlar. Bakara 171”

Mesela onlar A kıl olduklarında şu çağrıya kulak tıkarlar.

“Onlara şöyle de: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri bildireyim: O’na hiçbir şeyi ortak koşma­yın. Ana-babaya iyilik edin. Fakirlik korkusuyla ço­cuk­la­rınızı öldürmeyin; çünkü sizi de onları da biz rızıklan­dırıyoruz. Açık olsun, gizli olsun hiçbir günaha ve kötülüğe yaklaşmayın. Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. İşte bunlar, akıl erdirmeniz için Allah’ın size emrettiği hususlardır." En’am 151”

Sebebi malum. “A kıl”lılar akıllarını kullanmazlar, akıllarını kullanma yetisine sahip değiller. Akıllarını kullanmayanlar için ayette Allah, akıllarını kullanmayanların kalpleri üzerine manevi pislikler yağdırır. Yunus 100” denilmektedir.

Sahi siz hangi gruptasınız.

Ayetlere uyan yaşayan “Akıllı”lardan mı yoksa “A kıllı”lardan mı?

Geliniz Allah’ın ipine topyekûn sarılalım ve “akıllı”lardan olalım.

Bu bir davettir.

“Akıllı” olmak için Kur’an-ı Kerimi okumak, öğrenmek, anlamak ve yaşamak gerekir ki “kalplerimiz” mühürlenmesin , “A kıllı” olmayalım”.

Selam ve Sabırla… 27.08.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?