15 Ocak 2025 Çarşamba

Ne Doğrarsan Aşına

 Ne Doğrarsan Aşına

Veysi ERKEN Dr.

“Ne doğrarsan aşına o çıkar kaşığına” ifadesi bize çok şey anlatır.

Bir başka ifade ile hiç emek harcamadan, çalışmadan, gayret ve cehd etmeden başarı elde etmemizin mümkün olmadığını gösterir.

İHA’lar, SİHA’ların vs hepsinin elde edilişinin bir gayrete, bir fedakârlığa ve cehde müstenid olduğunu başarıyı Allah’ın takdir ettiğine inanıyoruz.

Onun içindir ki dualarımız “Gayret bizden, Tevfik Allah’tan” ile biter.

Bizler tedbir alır, cehd eder ve Allah’a tevekkül ederek bir şeyler ekmeye, yapmaya çalışırız. “Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever. Âl-i İmrân-159

“Ne ekersen onu biçersin” sözü işin yapılmasının gereğini ortaya koyar.

 “İnsan ancak çalıştığına erişir. Çalışmasının karşılığı da yakında kendisine gösterilecektir. Sonra ona emeğinin karşılığı tastamam ödenecektir!   Necm-39-41” ayetleri bunun delilidir.

Elbette fıtratımız gereği ve ayette belirtildiği gibi “Sizin işleriniz, çalışıp çabalamalarınız çeşit çeşittir. Leyl-4.

Çabalarımız ve işlerimiz çeşit çeşittir ve şâkilemize göre değişir. Şâkile kelimesi “tabiat, âdet, din, ahlâk, niyet, seciye” gibi manalara gelir. Ayette “De ki: “Herkes kendi şakilesine (mizaç ve karakterine) göre iş/ amel yapar.” Rabbiniz kimin doğru bir yol tuttuğunu çok iyi bilmektedir. İsrâ-84” buyrulur.

Bütün iş, işlem, gayret, çaba ve cehdimiz Allah için olmak durumundadır. Çünkü “De ki: “Benim namazım, (her türlü) ibadetim, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin rabbi olan Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emrolundu ve ben (hak dine) teslim olanların ilkiyim.” En’am; 162-163” gereğini ifa etme çabasındayız.

Ve.

Çabamızın sonucunda edindiklerimizi hem dünya hem de Ahiret için kullanmaya çalışırız. Ayette; “Allah’ın sana verdiği serveti O’nun yolunda harcamak suretiyle âhiretini kazanmaya çalış. Dünyadan da nasibini unutma. Allah sana nasıl ihsânda bulunduysa, sen de başkalarına öylece ihsânda bulun. Ülkede bozgunculuk çıkarmaya kalkışma. Çünkü Allah bozguncuları sevmez! Kasas-77” buyrulur.

Hâsılı kelam.

Kaşığımıza iyi, helal çıkması gayretiyle.

Selam ve Sabırla… 15.01.2025

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?