3 Eylül 2023 Pazar

Kur’an-ı Kerimi Okumak, Yaşamak ve Namazı İkame Etmek

 Kur’an-ı Kerimi Okumak, Yaşamak ve Namazı İkame Etmek

Veysi ERKEN Dr.

İnsanın eylemleri, fiilleri ve davranışları bir zemine istinat edip şuurlu yapılırsa anlamlı olar.

Mesela “Oruç tutmak” ile “Aç” kalmak arasında fiziki olarak bir fark görülmemektedir. Ama bu iki eylem arasında fark nettir ve açıktır.

Oruç tutma fiilinin zemini, niyeti, süresi, şekli bellidir.

Allah’ın emri gereği ve rızasını kazanmak için yapılan ve gerçekleştirilen bir fiildir.

Bu misalden hareketle diyoruz ki, bütün eylemlerimiz Kur’an zemininde ve Allah’ın rızasını kazanmak için gerçekleştiriliyorsa anlam ve değer ifade eder.

Kur’an-ı Kerimi okumak ve Namazı ikame etmek bunun en güzel misalleridir.

Dolayısıyla Kur’an-ı Kerimi okurken öğrenme, anlama ve yaşama için olmalıdır ki, namazımızın sağlıklı zemini oluşsun.

اُتْلُ مَٓا اُو۫حِيَ اِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَاَقِمِ الصَّلٰوةَۜ اِنَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَٓاءِ وَالْمُنْكَرِۜ وَلَذِكْرُ اللّٰهِ اَكْبَرُۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

Utlu mâ ûhiye ileyke mine-lkitâbi veakimi-ssalâ(te)(s) inne-ssalâte tenhâ ‘ani-lfahşâ-i velmunker(i)(k) veleżikru(A)llâhi ekber(u)(k) va(A)llâhu ya’lemu mâ tasne’ûn(e) Ankebut-45 ayeti şu şekilde meallendirilir.

“Sana vahyedilen kitaptan bölüm bölüm oku, ilgili ayetlerini uygula. Namazı erkânına, şartlarına, vaktine riayet ederek âşikâre kıl. Namaz, ilahi ilmin-hikmetin gereği, meşru olmayan şehevî fiilerden, gayri meşru ilişkilerden, zinadan, haddi aşmaktan, cimrilikten, ahlâksızlıktan ve şeriatın suç saydığı, haram kıldığı, kamu vicdanının tasvip etmediği, mü'minlerin icrasında hayır görmediği şeylerden, bunların savunuculuğunu, sözcülüğünü yapmaktan insanı alıkoyar. Allah'ı zikir, namaz, Allah'ın övünç kaynağı kelamını okumak, şeraitini uygulamak, Allah'ın dinini tebliğ elbette en önemli kulluk görevi, en büyük ibadettir. Allah'ın kullarına lütfuyla ilgisi ise en büyük mazhariyettir. Allah fuhuşa giden yollar icat ettiğinizi, kurallarıyla oynayarak şeriata aykırı suç ve günah işlemeye devam ettiğinizi biliyor. Ankebut-45 Ahmet Tekin meali https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?ayet=45&sure=29ahsiyetinde Ayetin tahlilini doğru yapar ve anlarsak hayatımız anlam kazanır ve Allah’ın rızasına uygun olur.

Öncelikle Hz. Muhammed Mustafa’nın şahsiyetinde (vahiyle) Kitabı( Kur’an-ı Kerim) oku deniliyor. Bu emir ümmeti olan her fert için geçerli bir emirdir.

Demek ki, Kur’anı Kerimi okuma, öğrenme, anlama ve yaşama emrediliyor.

Ayetin devamında salatın (namaz) ikamesi emrediliyor ve namazın her türlü kötülüğü engelleyeceği ifade ediliyor.

Hâsılı Kelam çağrımız bütün Müslümanlarıdır.

Öncelikle Kur’anı Kerimi okuyup, anlayıp ve yaşamalıyız ki, namaz bizi fuhşiyattan uzak tutsun.

Şimdi tefekkür ve yaşama zamanıdır.

Selam ve Sabırla… 03.09.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?