Kimse, Kimsenin Günahını Yüklenemez
Veysi ERKEN Dr.
Gayrı Müslimler, Sabetayistler, Meşhediler, Pakraduniler İslam’a aykırı olan “Günahı boynuma” ifadesini zihnimize kazıdılar.
Bu tür günahlara bulaşmamak ve günah bataklığına yuvarlanmamak için Müslüman’ın ilham kaynağı Kur’an ve Sünnet olmalıdır.
Bir Müslüman’ın tefekkür zeminini Kur’an ve sünnet oluşturur, oluşturmak zorunluluğu vardır.
Merhum Mehmet Akif bu gerçeği, "Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhâmı Asrın idrâkine söyletmeliyiz İslam’ı" mısralarıyla dillendirir.
İlhamı Kur’andan alan ve buna göre bilgilenen herkes bilir ki, kimse kimsenin günahını yüklenmez, yüklenemez. Hatta bırakın birbirinin günahını yüklenmeyi birbirinden kaçışır. Ayetlerde; “Kulakları sağır eden o ses geldiğinde, İşte o gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün onlardan her birinin işi başından aşkındır. Abese 33-37
Evet.
İnsanlar birbirinden kaçışacak, yaptıkları, söyledikleri, telkin ettikleriyle baş başa kalacak ve herkes ne ektiğinin, hangi amelleri işlediğinin hesabını kendi verecek ve cezasını kendi çekecektir. Ayette; “Kim doğru yolu seçerse kendi iyiliği için seçmiştir, kim de saparsa kendi zararına sapmış olur. Hiç kimse başkasının günah yükünü üstüne almaz. Biz bir resul göndermedikçe azap da etmeyiz. İsrâ-15” buyrulur.
Kısaca, bizim yapmamız gereken başkasının günahını yüklenme değil, kendimizi ve başkasını kötülüklerden, haramlardan, fuhşiyattan korumaya çalışmak, hayır ve hasenatta yardımlaşmak ve yarışmaktır. “İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Mâide-2” ve “Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir. Bakara-148” ayetleriyle amel etmektir.
Yardımlaşmak ve hayır işlerde yarışmak güzel, başkalarına “günahın boynuma” diyerek onu azdırmak kötüdür.
Sefihlik ve sefillik bir müminin yöneleceği, yapacağı bir şey değildir.
Öncelikle zihnimizi Kur’an ahkâmıyla temizlemek ve Kur’ana aykırı eylemlerden/ sözlerden kaçınmakla mükellefiz.
Selam ve Sabırla… 22.12.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?