20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ya Felah Ya Helak

 Ya Felah Ya Helak

Veysi ERKEN Dr.

İman eden ve İslam’la Allah’a teslim olanlar FELAH’A ermek için çaba sarf ederler. Felâh, “kişinin dini ve ahlâkî yükümlülüklerini yerine getirmesinin sonucunda dünyada elde edeceği başarı ve mutlulukla âhirette ulaşacağı ebedî kurtuluş ve saadeti ifade eder.”

Felah için CEHD etmek, nefsimizi arındırmak durumundayız. Ayetlerde“Nefse ve ona düzen verene; Ona kötü ve iyi olma yeteneklerini yerleştirene ki, Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere boğan da ziyan etmiştir.” Şems 7-10 buyrularak “Nefs”e bir düzenin verildiği ve “felah”ın arınma ile mümkün olduğu ifade edilmektedir.

“Nefs”i temizlemek için kelimenin kâmil manasıyla “Cihad” esastır.“Yoksa sizden öncekilerin çektikleriyle karşılaşmadan cennete girebileceğinizi mi sandınız? Onlar öylesine yoksulluk ve sıkıntı çekmişler, öyle sarsılmışlardı ki peygamber ve yanındakiler, “Allah’ın yardımı ne zaman gelecek?” demeye başladılar. Bilesiniz ki Allah’ın yardımı yakındır. Bakara-214

Topyekûn felah için topyekûn cihad gerekir. “Allah'a ve Resûlüne inanır, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda cihad edersiniz. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Saff-11 “Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan da size düşman olanlar vardır, onlardan sakının. Ama affeder, hoşgörülü ve bağışlayıcı davranırsanız, şüphesiz Allah da çok bağışlayıcı ve engin merhamet sahibidir. Mallarınız ve çocuklarınız sizin için ancak bir imtihandır; büyük mükâfat ise Allah’ın katındadır. O halde gücünüz yettiğince Allah’a saygısızlıktan sakının; dinleyin, itaat edin ve kendi iyiliğinize olmak üzere başkaları için harcayın. Kim nefsinin bencilliğinden korunursa işte kurtuluşa erecekler onlardır. Teğabün 14-16

“Felah” için çaba sarf etmeyen, cehd etmeyenler “Helak”i hak ederler. Helak; “var olanın yok olması, elden çıkması, değişime uğraması, bozulması ve ölüm” anlamlarına gelir.

Helak gücün, saltanatın zayıflaması, malın, mülkün, vatanın elden çıkması, işgal ve imhaya uğranılması ve ölümü ifade eder.

Bilinmelidir ki manevi ölüm maddi ölümden beterdir. Neslin fesada uğraması her şeyin helakini beraberinde getirir.

Tarihi süreç içerisinde helak olan kişilerin ve kavimlerin ibretli geçmişleri ortadadır.

Helak olmamak için FELAH için daim bir çaba ve cehd halinde olmalıyız.

GAZZE ve Doğu Türkistan bize felah veya Helak’in yolunu, yöntemini göstermektedir. Merhum Mehmet Akif felahın yöntemini şu şekilde özetliyor.”Allâh’a dayan sa’ye sarıl hikmete(hükmüne) râm ol Yol varsa budur bilmiyorum başka çıkar yol”

Felahın yolu, helaktan azad olmanın temel ilkesi şudur. “Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.” Fatiha 1-7

Selam ve Sabırla… 20.05.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?