26 Mayıs 2024 Pazar

Sokaklar Köpeklerden Arındırılsın

 Sokaklar Köpeklerden Arındırılsın

Veysi ERKEN Dr.

Neredeyse her saat bir insan köpeklerin saldırısına uğruyor Türkiye’de.

Toplumsal yaşayışımız/yapımız köpeklere ve köpekleri sahiplenen haçlı lobilerine endekslenmiş.

Modernizm adı adlında insanlar köpeklere hizmet eder hale dönüştürmüş.

Köpekleri sahiplenen, insanları hizmetçi olarak gören yapılar “maske” ve özellikle “Atatürkçülük maskesi” kullanmaktan asla vazgeçmiyor.  Bu görevlilere diyor ve hatırlatıyoruz bari Mustafa Kemal döneminde köpekler için yapılan düzenlemeleri savunun, yaşayın ve sahiplenin.

İşte o dönemde köpeklerle ilgili yapılan düzenleme;

Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti’nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor:

Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.

Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.

Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş kopeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.” https://www.haber7.com/guncel/haber/3426949-ataturkun-1932-yilinda-yayinladigi-sokak-kopegi-genelgesi-sorun-boyle-cozulmus

Özellikle haçlı lobilerinin paralı elemanlarına kanılmaması ve hemen tedbir alınması gerekir ve samimi olanlar geçmişte alınan tedbirleri uygular.

Bilindiği üzere “Modernizm öyle bir şey ki; Sizi köyde koyun çobanlığı yapmaktan utandırıp, Şehirlerde köpek çobanlığı yapmayı medeniyet diye gösterir”

Türkiye’de maalesef köpeklere çobanlık yapması gerekenler de köpeklerine sahip çıkmıyor ve sokağa salınan köpekler insanlara saldırıp yaralanmalarına, ölmelerine, kudurmalarına vesile oluyor.

Onun için acilen. Hem de çok acil bir şekilde sokaklar, caddeler ve mahalleler köpeklerden ve şehirler başıboş bırakılan köpeklerden arındırılmalıdır.1932 tarihli genelgenin gereği hemen yerine getirilmelidir.

Sokakları köpeklerden arındırmayan tüm yetkililer ve sorumlular misliyle cezalandırılmalıdır.

İnsanımız her gün köpeklerin saldırısına maruz kalmasın, korkar hale gelmesin. Korkmadan yaşama hakkını kullanabilsin.

Çocuklarımız sokakları şenlendirebilsin, okullarına rahat gidebilsin, insanımız yaralanmasın bir tarafı sakat kalmasın, kuduz olup ölmesin.

Selam ve Sabırla… 26.05.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?