10 Mayıs 2024 Cuma

Laiklik Kilise Dışılık Demektir

 Laiklik Kilise Dışılık Demektir

Veysi ERKEN Dr.

Laiklik batı/ batıllar için açık anlaşılır, bizm için müphem ve belirsiz bir kelimedir.

“Laiklik (laïcisme) terimi ilk defa İngiltere’de XVI. yüzyılda papaz olmayanların da kiliseleri yönetebilmelerini isteyen fikir akımını ifade için kullanılmıştır. Etimolojisi itibariyle “ruhban sınıfına mensup olmayan, halktan olan” anlamında Yunanca laikos kelimesinden türetilmiştir. Laikos Batı dillerine laïque şeklinde geçmiş ve kelime buradan Türkçe’ye girmiştir. Laik “ruhbanlığa, kilise teşkilâtına, hatta dinî alana ait olmayan” mânasındadır.” https://islamansiklopedisi.org.tr/laiklik

LAİK kelimesi haçlılar için belirgin olduğu halde ülkemizde çatışmaya yol açacak, iletişimsizliğe sebeb olacak kadar belirsizdir.

Tanımlanamaz mı?

Tanımlanamaz çünkü İslam’da rühban sınıfı yoktur.

Bu haliyle ülkede kargaşa ve iletişimsizlik olsun diye ısrarla kullanılıyor.

Bilindiği üzere yabancı ve tanımsız kelimeler engel kabul edilir iletişimde. İletişim uzmanları özellikle yabancı ve tanımsız kelimelerden kaçınılmasını tavsiye ederler.

İletişim insan hayatının en önemli unsuru.

İnsanlar konuşa konuşa anlaşır (ya da anlaşamaz) ve iletişimde bulunur derler. Ama her zaman iletişim kurmak mümkün olmuyor. Bazen iletişim engelleri bilerek çıkarılıyor bireylerin karşısına. Herhalde bu durum, engellerin olduğu bir toplumda egemenlerin daha rahat olmasından kaynaklanıyor.

Sözlü iletişimde söylediklerimiz karşımızdaki kişinin, grubun anlayışına göre anlam kazanır veya kaybeder.

Ya yazılı iletişimde?

Yazılı iletişim “kelimelere” yüklenen anlamın açıklığı, berraklığı, şeffaflığı, anlaşılırlığı veya bu niteliklerin zıtlığı ile anlam kazanır veya kaybeder. Kazanan veya kaybeden toplumun bütünüdür bazı durumlarda.

Kelimeler kavramlaştırılırken şeffaf ve anlaşılır bir şekilde tanımlanmışsa yazılı iletişim kolaylaşır toplumda, herkes aynı anlamı verir kelimelere. Hayat kolaylaşır. Toplumda hukuk daha kolay hâkim olur. Yargılar ve yargılamalar berraklaşır. Özellikle hukuk için önemlidir şeffaf ve anlaşılır tanımlar ve kavramlar.

Değilse hukuk iletişiminde hayat zorlaşır ve binlerce mağduriyete yol açar yargılar ve yargılamalar.

Yönetim gücünü elinde bulunduran egemenler genelde şeffaf ve anlaşılır iletişim dilinden ve kavram tanımlamalarından fersah fersah kaçar. Bilirler ki, şeffaf ve açık anlamlar egemenliklerini zorlaştırır. Sorumsuzluklarını bertaraf eder. Yetkilerinin sınırını çizer. Onların yetkilerini belirli sınıra çeker, keyfi uygulamalarını bitirir.

İşte İletişimimizi zorlaştıran, hayatımızı çıkmaza sürükleyen, toplumda huzursuzluğu arttıran, hayatımızı zehirleyen kelimelerden birisi, hatta başta geleni laikliktir.

Artık perişanlığımız bitirilmelidir ve hayatımız belirginleştirilmelidir.

Selam ve Sabırla… 10.05.2024

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?