Kötü Arkadaş İnsanı Pisliğe Çevirir
Veysi ERKEN Dr.
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının, vahyine uyun, yaşayın ve doğrularla beraber olun. Tevbe-119” buyrulur.
Doğru arkadaş ve çevre seçimi çok önemlidir ve insanı şekillendirir, "şakile"sini etkiler.
“Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” ifadesini boşuna söylememiştir ecdadımız.
Arkadaş ve çevre nefsimize telkinlerde bulunur, nefsimizin şekillenmesinde etkisi olur.
Etki hem “iyi” hem de “kötü” olabilir.
Arkadaş iyi ve güzel vasıflara sahipse etkisi iyi, kötüyse etkisi kötü olur.
Ayetlerde nefse iyi ve kötü yeteneklerin yerleştirildiğine ve nefsini arındıranların kurtuluşa ereceği, kötülüklere boğanların ise ziyanda olacağı belirtilir. “Nefse ve ona düzen verene; Ona kötü ve iyi olma yeteneklerini yerleştirene ki, Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere boğan da ziyan etmiştir. Şems 7-10
Evet.
Kötü arkadaş nefsi, insanı kötülük ve pislik çukuruna yuvarlar, sebep olur.
Kötü arkadaşın etkileri bir divanenin diliyle şu şekilde izah edilir.
“Zavallı kimsesiz ve coşkun bir divâneyi, birkaç dost bir kenara sohbete, bir bahçeye işrete alıp giderler. Divâne bunlarla giderken yolda bir adam pisliği (b*k) görüp zincirden boşanmış gibi bunları kor kaçar. Aradan günler geçer, Divâneyi bir yerde bulurlar.
“Behey divâne!” deyip yanına gelirler. “Şu bizden ne gördün ve hatırına getirdin ki, bizimle ne hoş giderken ve âdetçe sohbet ederken bizi koyup kaçtın” derler.
Divane:
“O adam pisliği bana nasıl bir söz söyledi işittiniz mi?
Dedi ki:
“Be adam nereye gidersin ve bunlarla ne sohbet edersin? Doğrusu ben bir güzel lokma ve temiz yiyecek idim; bir lahza bunlarla yakın ve beraber olup bir saat yanlarında oturdum, işte beni bu şekle, bu hale ve bu kisve’te soktular.”
Şiir
Şol refik-i bed ki şerrü’n-nâsdur
Nâs sanmasun anı nesnâsdur
Gûl gibi âdemi idlal ider
Taşrası insan içi vesvâsdur. (Kötü arkadaş, insanların en fenası (Şerlisidir) İnsanlar onu kötü yaratılışlı bir hayvan zannetmesin. Şeytan gibi adamı sapıtır. Dışı insan içi şeytandır.) s.84 Latifeler, Lamii-zâde Abdullah Çelebi, Hazırlayan, Abdullah Çalışkan, Tercüman 1001 temel Eser, İstanbul 1978.
Hâsılı kelam kötü arkadaş şeytan hükmündedir. Onunla hemhal olan “pislik”e dönüşür.
Kötü arkadaşla hemhal olmayalım ki, şeytanların adımlarını takip etmekten uzak durabilelim.
Ayette. “Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytana ayak uydurursa bilsin ki, o edepsizliği ve kötülüğü emreder. Allah’ın lutfu ve rahmeti sizinle olmasaydı içinizden hiçbir kimse günahtan asla arınamazdı, fakat Allah dilediğini arındırır; Allah her şeyi işitmekte ve bilmektedir. Nûr-21” buyrulur.
Rabbulalemin bizleri pisliğe dönüştürecek kötü, şer ve şeytanlaşmış arkadaşlardan muhafaza etsin, emin eylesin.
Selam ve Sabırla… 11.11.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?