14 Haziran 2024 Cuma

Tevbe ve İstiğfar

 Tevbe ve İstiğfar

Veysi ERKEN Dr.

Fıtrat gereği her insan günah işleyebilir, hataya düşebilir, kusur ve eksiklikleri olur.

Önemli olan kişinin günahını ve hatasını fark ettiğinde veya kendisine söylendiğinde rücu etmesi, tevbe ve istiğfarda bulunarak amellerini düzeltmesidir.

Dolayısıyla hata ve günahta ısrar etmemek ve tevbe etmek İNSAN işi, hata, kusur ve günahta ısrar ŞEYTAN işidir.

Ayetlerde; “Ancak tevbe edip hallerini düzeltenler ve gizledikleri gerçekleri açıklayanlar başka; ben onların tevbesini kabul ederim. Çünkü ben, tevbeleri çokça kabul eden ve merhameti bol olanımdır.” Bakara-160

“Ancak bundan sonra tevbe edip hallerini düzeltenler müstesnâdır. Çünkü Allah, çok bağışlayıcı ve engin merhamet sahibidir.” Âl-i İmran-89

 “Ama tövbe ederlerse ve namazlarını kılıp zekâtlarını verirlerse, artık onlar sizin din kardeşlerinizdir. Bilmek isteyenler için âyetlerimizi ayrıntılarıyla açıklıyoruz. Tevbe-11” denilmektedir.

Ayetlerin bağlamında; “Tevbe (tevb, metâb) “geri dönmek, rükû etmek, dönüş yapmak” anlamındadır ve “dinde yerilmiş şeyleri terk edip övgüye lâyık olanlara yönelme” biçiminde tanımlanır. https://islamansiklopedisi.org.tr/tovbeistiğfâr ise “kişinin kusurunun bağışlanmasını Allah’tan talep etmesi” demektir. İsfahânî’ye göre bu talebin hem söz hem fiille olması gerekir; aksi halde istiğfar kişiyi yalancı durumuna düşürür https://islamansiklopedisi.org.tr/magfiret

Demek ki, tevbe hatadan, kusurdan, günah olan fiillerden rücu etmeyi, istiğfar ise bunun eylem ve söz ile gerçekleşmesini ifade eder.

İçtimaî hayatımızı “tevbe” ve “istiğfar” ilkeleri ışığında tahlil ettiğimizde gerçekten fecaat durumunda olduğumuzu görüyoruz.

Acilen hem birey olarak hem de toplum olarak “tevbe” ve “istiğfar”a ihtiyacımız var. Arınmak için “tevbe ve istiğfar şarttır.

Sosyal hayatta öncülük edenler, öncü konumuna getirilenler, lider kabul edilenlerin gerçekten tevbe ve istiğfara öncülük etmeleri gerekir.

Bilindiği üzere toplumlar büyük, önder, sadat denilenlere uymaktadır.

Genel anlamda düğmelerin doğru veya yanlış iliklenmesinde en önemli rolü oynamaktadır. “Yüzleri ateşe çevrildiği gün, “Keşke Allah’a itaat etseydik, resulü dinleseydik” diyecekler. Ve ekleyecekler: “Rabbimiz! Biz efendilerimizi ve büyüklerimizi dinledik, onlar da bizi yoldan saptırdılar. Rabbimiz! Onlara iki kat azap ver ve onları ağır bir şekilde lânetle!” Ahzâb 66-68 ayetleri lider, önder, büyük, efendi kabul edilenlerin poziyonunu ve onlara edilecek bedduayı anlatıyor.

Temennimiz hem bireyler hem de toplum olarak tevbe ve istiğfar etmemizdir.

Selam ve Sabırla… 14.06.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?