26 Haziran 2024 Çarşamba

Duygular Yaralandı-Öldü

 Duygular Yaralandı-Öldü

Veysi ERKEN Dr.

24 yıl önce ülkemizde insanımızın duyguları nasıl yaralanmış, ölmüş, heyecan bitirilmiş, güven tüketilmiş ise günümüzün Türkiye’sinde de aynı durum oluşturulmuş.

Duygular yaralanır mı?

Belki abes kaçan bir soru.

Ama bana göre hiç de abes bir soru değil. Zira hem “birey” olarak, hem de “topluluk” olarak insanların duyguları yaralanır, ölür. Hatta yara bir daha kapanmamak üzere duygular yaralanır, heyecan biter, güven ve itimat kaybolur.

Ben bu duygu yaralanmasını içinde yıllarımın geçtiği camiada müşahede ettim. Evet, günümüzde hemen hemen her kesimin duyguları yaralı halde, yönetime güveni ortadan kalkmış vaziyette.

Duygular o kadar yaralı ki, düne kadar canlarını feda etmekten çekinmeyenler bugün vatan elden gitse gıkı çıkmayacak durumda.

Duygu yaralanmasını izah etmekten uzağız maalesef. Kelimeler yetmiyor.

Her şeye rağmen “Biz topluma bangır bangır ahlaktan, haktan hukuktan, adaletten bahsetmeye topluma mütevazılıği, sıkıntıları beraberce göğüslemeyi anlatmaya çalışıyoruz. Aramızda kışı kömürsüz odunsuz geçiren cebinde bebeğine süt alacak parası bile olmayanlar var...

Halkın çoğu fakirleşirken sermaye bir avuç sömürücüye aktarılıyor.

Allah’ı seviyorsanız bizi daha fazla çıldırtmayın, var olan duygu kırıntılarını da yok etmeyin, yetimlerin, aç halkın, az gelirli emeklinin, yoksullaşan köylünün hakkını verini ki güven ortamı ihya olabilsin.

Bilindiği üzere tam teslimiyetin neticesi olan kötü icraatın izahı yoktur.

Keşke yanıldık diyebilsek ve ölmekte olan duygular ihya edilebilse, güven sağlanabilse.

Hz. Peygamber sav. dönemin Ebu Süfyan'ın hanımı yanıldık mı diye sorup kendi cevap vermişti ya.

“Hz. Peygamberi(s.a.v.) ebedi düşman olarak gören Ebu Süfyan’ın karısı Mekke’nin fethi esnasında tellalların herkesin can ve mal emniyeti vardır duyurusu için kocasına yahu biz “Muhammed” için bu kadar çok yanıldık mı? O bizim canımıza ve malımıza kast etmeyecek mi?” ifadesine Ebu Süfyan evet yanıldık diye cevabına başladı.

Evet.

Son dönemdeki “derin” ilişkiler yüzünden iktidar kendisini umut olarak görenlerin tamamını yanılttı. Hem de onu umut olarak görenlerin duygularını yaralayarak yanılttı.

İktidar Ebu Müslim Horasanî’nin“Onlar zarar vermeyeceklerinden emin oldukları için, dostlarını uzak tuttular. Kendilerine bağlamak ve kazanmak için de düşmanlarını yakınlaştırdılar. Yakınlaştırılan düşman dost olmadı ama uzaklaştırılan dost, düşman oldu. Herkes düşman safında birleşince, yıkılmaları mukadder oldu.”

Hâsılı kelam. Allah bütün Müslümanları bu sonuçtan muhafaza etsin.”  Ama görünen manzarada duygu yarası kolay kolay da kapanmayacak.

Belki duygu yaralanmasının acısı o zaman azalır. 04.11.2000

Selam ve sabırla... 26.06.2024

NOT: Yazımda değişiklik yaptım.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?