2 Haziran 2024 Pazar

ŞUURLU İMAM HATİP’LİLER ÇOK OLUYOR!

 ŞUURLU İMAM HATİP’LİLER ÇOK OLUYOR!

Veysi ERKEN Dr.

İçtimai yapımızdaki bozulmaları gördükçe üzülüyor ve düzeltmenin nasıl olabileceği konusunda tefekkür etmeye, çözüme katkı sağlamaya çalışıyorum.

Son günlerde sevindirici haberlerden birisini daha aldım.

İmam- Hatip Ortaokullarına yönelme talebi karşılanamayacak nispette artmış. Bilhassa İstanbul’da rağbet çok yükselmiş. 50 kişinin alınacağı okula 500- 1000 çocuk imtihana katılıyor, İmam-Hatip ortaokuluna kayıt yaptırmak istiyor.

Keşke bütün ortaokullarımız Proje İmam-Hatip okullarına dönüştürülse ve her öğrencimiz istifade edebilse.

Bilindiği üzere “Sözlükte imâm “kendisine uyulan kimse” demektir. Toplumun başında bulunan ve toplumun fertlerini yönlendiren kişiler imam diye anılmıştır. İmamın sevk ve idare ettiği toplum ise ümmet kelimesiyle karşılanmıştır. Bu durumda imam “ümmetin idaresini üstlenen kişi”, imâmet “imamın üzerine aldığı görev” anlamına gelmektedir. https://islamansiklopedisi.org.tr/imamet

Hatiplik de “Arapça aslı hatâbe olan kelime “hutbe okuma, güzel söz söyleme, vaaz ve nasihat etme” gibi anlamlara gelir. Terim olarak “bir topluluğa bir maksadı anlatmak, bir fikri açıklamak, öğüt vermek, bir görüşü benimsetmek, bir eyleme teşvik etmek gibi amaçlarla yapılan güçlü ve etkileyici konuşma veya güzel konuşma sanatı” mânasında kullanılır. Konuşan kişiye hatîb, yaptığı konuşmaya da hitâbe denir.” https://islamansiklopedisi.org.tr/hitabet

İMAM kavramı ayetlerde de ifade edilmiştir. “Vaktiyle rabbi İbrâhim’i bazı sözlerle sınayıp da İbrâhim onları eksiksiz yerine getirince, “Ben seni insanlara önder yapacağım” buyurmuştu. İbrâhim, “soyumdan da” deyince rabbi, “Vaadim zalimleri kapsamaz” buyurdu. Bakara-124””

“Her insan topluluğunu İMAMLARIYLA birlikte çağıracağımız o günde kimlerin amel defterleri sağından verilirse işte onlar amel defterlerini okuyacaklar ve en küçük bir haksızlığa uğramayacaklar. İsrâ-71

Yukarıdaki tanım ve ayetlerden de anlaşılacağı üzere her gencimiz “İMAM” ve “HATİP” olmalıdır ki, insanımıza “emr-i bilmaruf ve nehyi anilmunker”i yaşayarak öğretebilsin, bilgi ve beceriyi kazandırabilsin.

Son yıllarda İmam- Hatip ortaokullarına ve liselerine rağbetin artması sevindirici bir gelişmedir. ÖNDER, ENSAR gibi kuruluşlar, MEB ve DİYANET bunun ehemmiyetini topluma anlatabilmeli ve gençlerimizin şuurlaşmasına katkı sağlamalıdır.

Unutulmamalıdır ki, İslam düşmanları dün olduğu gibi bugünde de habis faaliyetlerini sürdürüyorlar, İmam-Hatipleri kötülemeye çalışıyorlar.

Mel’un 28 Şubat zihniyetinin İmam-Hatip okullarına karşı alçak planını devreye soktuğu dönemde bir reklamdan etkilenerek bir yazı hazırlamış ve yayınlamıştım. Ehemmiyetine binaen işte o yazı.

“JOHN: George, söyler misin Tanrı aşkına Türkiye’de neler oluyor, neydi o okulun adı?

GEORGE: İmam Hatip, Anadolu İmam Hatip... Onların bizim kadar iyi öğrenci yetiştirmeleri mümkün mü?

JOHN: GEORGE, Onlar da eğitimlerini bilgisayar ve öğretmenle yapıyorlar, biz de. Hatta onların bazı...

JOHN: Bazı ne?

GEORGE: Bazı artıları bile var. İmam Hatipten mezun olan bir öğrencinin hiçbir kötü

alışkanlığı olmuyor, ne esrar, ne kokain, ne kumar. Topluma, ülkesine yararlı dinli imanlı tertemiz bir nesil yetiştiriyorlar

JOHN: George, biz dünyaca ünlü bir okuluz, bunu aklından çıkarma! Sen bana nasıl İmam-Hatipli bir gencin, üstelik de bir Türk gencinin eğitim alanında bizim yetiştirdiğimiz öğrencilerden adımlarca önde olduğunu söyleyebilirsin?

GEORGE: John, bu neyi değiştirir ki?

JOHN: Biz belki terbiyesiz, esrarkeş mezunlar veriyoruz ama unutma ki o öğrenciler bizden aldıkları eğitimle bilgi olimpiyatlarına, sınavlara katılarak reklamımızı yapıyorlar, bu bize yetmez mi?

GEORGE: Biz de en az onlar kadar... onlar kadar iyi olmasa da onların düzeylerine yakın öğrenci yetiştirebiliyoruz. Aynı öğrenciyi diyebiliriz John, aynı öğrenciyi...

JOHN: Aynı öğrenciyi deme George, aynı öğrenciyi deme. Şimdi sen bana açık açık İmam Hatip okullarıyla baş edemediğimizi mi söylemeye çalışıyorsun?

GEORGE: Doğrusunu söylemek gerekirse...

JOHN: Eh! Yeter. Bu İmam Hatipler de çok oluyorlar!

 İMAM HATİPLİLER: Evet çok oluyoruz! 25.07.1997”

Hâsılı kelam İMAM_HATİPLİLER çok oldular, İHA; SİHA; HÜRJET; HÜRKUŞ; ALTAY, MİLGEM ve daha binlerce esere imza attılar.

Çok olacak yeni İMAM-HATİP nesillerini yetiştirmek için velilere ulaşmak ÖNDER, ENSAR, ALPEREN OCAKLARI, ÜLKÜ OCAKLARI gibi kuruluşların vazifesidir.

ÇOK OLAN ve OLACAK İmam-Hatiplere selam olsun.

Selam ve Sabırla… 02.06.2024

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?