29 Eylül 2024 Pazar

Ahmak diyenleri savunan eblehler

 Ahmak diyenleri savunan eblehler

Veysi ERKEN Dr.

Birisine, kamu görevlisine “Ahmak” demek mevcut hükümlere/ kanunlara göre suç kabul edilir.

Peki, bu suçu işleyenleri savunanlara ne denilir acaba?

Ebleh denilebilir mi?

Muallim Naci “Hamâkatim hasebiyle bir iş işlerim ki elimdeki yüz bin altını mahveder” diyerek ahmakları savunanların nasıl kaybettiklerini anlatır.

 “Ahmak” kelimesinin kullanımı suç ise bu suçu işleyeni hiçbir aklı başında olan savunamaz, savunmamalıdır ki, suçu işleyen cezasını çeksin.

Bilinen bir hakikattir müeyyidesi ve yaptırım gücü olmayan cezalar suçu ve suçluyu engelleyemez bilakis suçu teşvik eder. Tekrarını sağlar, hatta alışkanlığa dönüşmesine imkan verir.

Bunun için suçlu suçunun cezasını çekmelidir ki, ahmaklık etmesin.

Neyse.

Ahmak kelimesi Kur’an-ı Kerim’de “sefih/süfeha” olarak geçer.

Lûgatte sefîh (çoğulu süfehâ’), halîm kelimesinin zıddı olup “hem cahil ve ahmak hem de kaba ve saldırgan” anlamına gelir.

İmam Gazali'ye atfedilen bir kelam vardır. “Eşeğin önünde, katırın arkasında, ahmağın hiçbir yerinde durma” diye.

Bu ifadeye aynen katılıyorum. Ahmağın yanında, kenarında hiç durmamak gerekir.

Ahmağın yanında durmak, görünmek ahlaklı, vicdanlı ve imanlı bir insana yakışmaz, uygun değildir.

Hz. Musa as içlerindeki beyinsizler ve ahmaklar yüzünden helak olmamak için şöyle dua etmiştir. “Ey rabbim! Dileseydin onları ve beni daha önce helâk ederdin. İçimizdeki beyinsizlerin işledikleri yüzünden bizi helâk edecek misin? Bu iş, senin imtihanından başka bir şey değildir; onunla dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletirsin. Sen bizim velîmizsin. Artık bizi bağışla ve bize acı! Sen bağışlayanların en iyisisin. A’râf-155”

Tespitlerimize göre sefihlik/ahmaklık bazen ihanet boyutuna ulaşır. Muallim Naci’nin dediği gibi hamakat kişiye ve topluma çok şey kaybettirir.

Şehirlerimizin kaybettikleri ortadadır.

Hamakat sebebiyle ihanet derekesine düşenler çoktur. Ahmaklar kolaylıkla ihanet edebilirler.

Aldatma olarak kabul edilen “ihanet” münafıkların ve müfsitlerin vazgeçilmez karekteridir. Dün münafık ve müfsit karakterliler nasıl tapınakçılarla işbirliği halinde İslam ve Müslümanlara ihanet etmişse bugün de içimizdeki münafıklar ve müfsitler günümüzün tapınakçılarıyla aynı ihaneti icra ediyorlar.

Onun için “ahmak” diyenleri savunmak en hafif tabirle “ebleh”liktir.

Ayette “Kendilerine hıyanet edenleri savunma. Çünkü Allah, hainlik edenleri, günahta ısrarcı olanları sevmez. İnsanlardan gizlerler de -razı olmadığı sözü geceden kurup düzdüklerinde yanlarında olan- Allah’tan gizleyemezler. Allah onların bütün yapıp ettiklerini kuşatmaktadır. Nisâ-107-108

Allah bizleri uyarıyor ve ahmaklara, münafıklara, fasıklara sahip çıkmayın diyor.

İ’lay-ı Kelimetullah için nizâm-ı âlem ülküsüne sahip olanlar “hain” ve “ahmak”lardan uzak durmak ve onları savunmamakla mükelleftir.

“Ebleh”lerden de uzak durmak gerekir.

Selam ve Sabırla… 29.09.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?