2 Eylül 2024 Pazartesi

Midyat Kültür ve Sanat Festivali

 Midyat Kültür ve Sanat Festivali

Veysi ERKEN Dr.

6-8 Eylül 2024 tarihleri arasında “Kültür ve Sanat” şöleni yapılacak. Hem de uluslararası nitelikte yapılacağı ifade ediliyor.

Umarım ki, Midyat’ın yaşayışına, sanatına ve zanaatına uygun olur ve bunları ülkeye/dünyaya mal eder.

Bilindiği üzere ülkemizin kültüründe (yaşayış tarzı ve inanç boyutunda) ciddi yozlaşmalar, tahribat ve yıkımlar var. Tahribat onulmaz yaralar açmıştır ve açmaya devam ediyor. Maalesef bu tahribatın ekseriyeti resmi kurum ve kuruluşların (okullar, belediyeler, kültür bakanlığı, sinema, tiyatro vs.) marifetiyle gerçekleşmektedir.

Kültür, milletin yüzyıllar boyunca ilgi, algı, tutum ve davranışlarla tezahür eden hayat biçimi, maddi ve manevi değerler toplamı” olarak tarif edilir ve nesilden nesil’e bir miras olarak aktarılması istenir.

Maddi ve manevi değerler olarak kabul edilen kültür aktarılamazsa nesiller arasında uçurumlar ve kopukluklar oluşur. Sanat ise “insanın duygu, düşünce ve hayallerini, somut ve soyut malzemelerle yaratıcı gücünü kullanarak kişiyi etkileyecek biçimde anlatması” biçiminde ifade edilir.

Bu tariflerden hareket edecek olursak Midyat’ta düzenlenecek festival Midyat’ın ve Midyatlıları yaşayış, düşünüş ve davranış biçimini yansıtması ve yaygınlaşmasına vesile olması gerekir.

Festivalin muhtevası hakkında bilgimiz olmadığı için yanlış veya eksik bir yorumda bulunmak istemiyorum.

Umarım ki muhtevası inancımıza, değerlerimize ve ahlakımıza uygundur, uygun bir tarzda gerçekleşir.

Ve umarım ki, Midyat şehit ve gazileri, yazar ve şairleri, ilim ve sanayici/iş adamları unutulmamıştır.

Şehit ve gazilerin anılmadığı, inanca dayalı yaşayışın aktarılmadığı, aktarılamadığı festivaller anlamlı ve işe yaralı değildir.

Hâsılı kelam.

Midyat’ın geçmişini geleceğe taşıyacak muhtevada düzenlenecek bir festivalin Midyatlılara, Midyat’a ve ülkemize katkısı olacaktır.

Aksi takdirde bu tür faaliyetler zaman ve imkân israfından ve yaşayış tahribatından başka bir işe yaramaz.

Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Selam ve Sabırla… 02.09.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?