14 Eylül 2024 Cumartesi

Müslüman Şahsiyetinin İnşası

 Müslüman Şahsiyetinin İnşası

 Veysi ERKEN Dr.

                                                              “Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik. Ahzab 45-46”

“Ne ekersen onu biçersin” demiş atalarımız.

Doğru bir ifadedir.

“Diken ekip Buğday biçmek” mümkün değildir.

Dolayısıyla kendimize şu soruyu sormamız gerekir.

Acaba “nasıl bir insan” yetiştiriyoruz veya yetiştirmek istiyoruz.

Nasıl bir şahsiyet?

Böyle bir soru bizi “şahsiyet İnşası”na götürür.

Unutulmamalıdır ki şahsiyet inşasında “usve”/ “rol model” önemlidir.

Buradan hareketle diyoruz ki Müslüman şahsiyetini Hz. Muhammed Mustafa’yı sav “usve”/ rol model edinerek inşa etmelidir, etmek mecburiyetindedir.

Müslüman şahsiyetini ancak bu şekilde inşa ve ihya edebilir.

Bilindiği üzere Hz. Muhammed sav. bizlere “İçinizden Allah’ın lütfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır. Ahzâb-21” ayetiyle örnek şahsiyet olarak takdim edilir.

O aynı zamanda “Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik. Ahzab 45-46” ayetlerinde belirtilen niteliklerle donatılmış bir “rol model”/ “usve”dir.

Ve.                                     

Unutulmamalıdır ki, “nitelikli şahsiyet” ancak peygamberin “usve”liği ve onun izinde olan “model şahsiyetler”le kazandırılır/ kazanılır.

Peki.

Günümüzde bizim model şahsiyetlerimiz kimlerdir, şahsiyetimize kimler yön veriyor.

Bilinmelidir ki, örnek aldığınız model şahsiyetler, usve-i haseneler veya putlar sizi kahramanlaştırır veya esfel derekesine yuvarlar.

Modellerimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın izinden gidip kementle uçak düşüren Osman Batur’lar, Anadolu’dan Delhi’ye kadar at koşturan Celalettin Harzemşah’lar, Battal Gazi’ler, İtalyanlara Direnen Ömer Muhtar’lar, Afrika’da iz bırakan Ebubekir Efendi’ler, Şeyh Ahmet Yasinler, Cahar Dudayev, “Her şeyin sonunu düşünen kahraman olmaz” diyen Kafkas kartalı Şeyh Şamil’ler, Şamil Basayev, Muhsin Yazıcıoğlu, Recep Yazıcıoğlu, Selçuk Bayraktar’lar mı yoksa şeytanların izinden giden Tevfik Fikret’in oğlu Haluk, Robin Hud, Marilyn Monroe, Leydi Diana’lar, tele vole veya kim kimi aldattı programları mı? Vs.

Açık değil mi?

Sizler cevap veriniz.

Dolayısıyla diyoruz ki, “Şahsiyet”imizi kazanmak/kazandırmak için mutlaka kaliteli örneklerimiz olmalıdır. İtimad edilen, heyecan oluşturan, direnen, cesur, inandırıcı ve kararlı Hz. Muhammed’in sav izinden giden örnek şahsiyetler.

Atalarımız “Kız anadan öğrenir sofra dizmeyi, oğlan babadan öğrenir sohbet gezmeyi” demişlerdir.

Hâsılı kelam.

Müslüman şahsiyetini ancak ve ancak Hz. Muhammed Mustafa’nın “usve”liği ve onun izinden gidenlerin “rol model”liği ile inşa edebilir.

Selam ve Sabırla… 14.09.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?