6 Temmuz 2024 Cumartesi

Algıları yönlendirmede ve yönetmede fasıklar kullanılır

 Algıları yönlendirmede ve yönetmede fasıklar kullanılır

Veysi ERKEN Dr.

“Ey iman edenler! Bilmeden birilerine zarar verip de sonra yaptığınıza pişman olmamanız için, yoldan çıkmışın/fasık biri size bir haber getirdiğinde doğruluğunu araştırın. Hucurat-6”

“Âyetin, güvenilmez kimselerin getirdikleri haberleri, doğruluğunu araştırmadan kabul etmenin uygun olmadığı yönündeki mânası ve hükmü geneldir, her zaman ve mekânda geçerlidir.”

Allah fasıkların getirdiği haberlerin doğruluğunu araştırın ve ona göre amel edin dediği halde maalesef insanların, inanıyorum, Müslüman'ım diyenlerin ekseriyeti her türlü yalan, kışkırtıcı, kargaşa oluşturucu haberlere, fotoğraflara, resimlere inanmakta, kanmakta ve topluma zarar verecek yapıya sürüklenmektedir.

“Fâsık “dinin emir ve yasaklarına aykırı davranma” anlamına gelen “fısk” kelimesinden türetilmiş bir isim olup “Allah’ın buyruklarına itaat etmeyip âsi olan mümin, münafık veya kâfir” mânalarında kullanılan bir terimdir. https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Bakara-suresi/106/99-ayet-tefsiri

Bu tanımdan hareket ettiğimizde “medya” ve “sosyal medya”, kitaplar, yazılı, sözlü ve görsellerin fasıkların, münafıkların, kâfirlerin kullandıkları en önemli araçlar olduğunu görürüz.

Hatırlayanlarımız vardır. ABD’nin bir limanında petrole bulanmış bir “kuş”un görselini sanki Irak’ta imiş gibi göstererek çevre felaketine(!) vurgu yapılmış, insanların algıları yönetilmiş ve yönlendirilmiş, bu yöntemle Irak halkına ve yönetimine karşı nefret duyguları oluşturulmuş ve Irak yerle yeksan edilmiştir.

Aynı şekilde Salman Rüşdi’nin “Şeytan ayetleri” isimli kışkırtıcı karalamaları bahanesiyle İslam coğrafyasında tahribat oluşturulmuştur.

Gazze ve Türkiye ile ilgili algılar günümüzde de yönetilmeye ve yönlendirilmeye çalışılmakta, Gazze ve Türkiye tahrip edilmektedir.

Evet.

Fasıkların marifetiyle sadece maddi tahribatlar oluşturulmuyor, İslami iman ve ahlak da tahrip ediliyor. Meleklerin kız olarak resmedildiği görseller tahribat aracı olarak kullanılması bunun bir misalidir.

Bilindiği üzere ihanet şebekesi bilhassa fasıkları kullanarak "hedef seçilen kitleyi istenen bir fikir ve amaç üzerinden inanma, yönlendirmeye, ikna etmeye çalışır. Algı yönetimi bu süreci ifade eder. Yalanlarla, tuzaklarla ve hilelerle idrakler allak bullak edilir ve amaç gerçekleştirilmeye çalışılır.

Bilinmelidir ki, algımızı, idrakimizi yönlendirmeye çalışan fasıkların, münafıkların ve kâfirlerin bir kutsalı, kutsal değeri olmadığı gibi merhameti, insafı, vicdanı ya da ahlakı da yoktur.

Kur’an’a ve ayete inanmazlar. İnkâr ederler; ayette “Andolsun ki sana apaçık âyetler indirdik. Onları ancak fâsıklar inkâr eder. Bakara-99” buyrulur.

Fasıklar şeytanın yolunu ve yöntemini kullanır. “Böylece biz, her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. Bunlar, aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar. Rabbin dileseydi bunu yapamazlardı. Artık onları uydurdukları şeylerle baş başa bırak da âhirete inanmayanların kalpleri ona (o yaldızlı sözlere) kansın, ondan hoşlansınlar ve işledikleri kötülüğü bundan böyle de işlemeye devam etsinler. En’am, 112-113” ayetlerinde belirtildiği gibi yaldızlı sözler, görseller ve yazılarla insanları algılarını ve idraklerini haktan ve hakikatten uzaklaştırırlar.

İnsanı insanlıktan çıkarıp hakkın tersini yapan, söyleyen mahlûkata çevirirler.

Rabbulalemin bizleri fasıkların yalanlarından, ahlaksız yönlendirmelerinden ve algıları iğdiş edilmişlerin şerrinden muhafaza eylesin, bizlere akl-ı selim, kalb-i selim ve hiss-i selim ihsan eylesin.

Selam ve Sabırla… 06.07.2024

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?