Başarı İçin “Fikir Öfkesi” Şarttır
Veysi ERKEN Dr.
“Öfke baldan tatlıdır” deniliyor. Öfke/Gazap bir ahlak çeşididir. Yerinde kullanılırsa, kullanılabilirse insanı başarıya ve yeni icatlara taşır.
Allah için “öfke” bizi canlı tutar.
Hele hele “fikir” için elzemdir. Öfkesiz fikir donuktur, eylemsizdir, hareketsizdir.
Evet.
Fikirlerin canlılığını, müteharrikliğini, dinamikliğini “öfke” sağlar. Öfke; pısırıklık ve gevşekliği sonlandırır.
Fikirlerin hayat bulmasını sağlar.
Kişiye hayal kurdurur.
“Hayali olmayanın hakikat olmaz” gerçeğinin tahakkukunu sağlar.
Merhum Necip Fazıl Kısakürek fikir öfkesini şu şekilde ifade eder. “İnsan başını sıçan kafasından ayıran tek hassa... Ha tüfeği olmayan asker, ha öfkesi olmayan fikir...
Kollarımız, kuvveti nasıl sinir cümlemizde bulursa, herhangi bir dünya görüşü de sinir cümlesini fikir öfkesinde ele geçirir.
Fikir öfkesi, düşünüş tarzlarının asabî cihazı, manivelası, icra müessiridir. Zihin onun sayesinde dinamizmaya kavuşur, yıldırımlaşır, kudrete erer, cansız bir ölçü kalıbı olmaktan kurtulur.
Tek kelimeyle fikir öfkesi, kıymet hükümlerimizin hamle ve irade kaynağı...
Onsuz fikir, duvarda veya sandıkta, evde veya dükkânda, kalabalıkta veya tenhada, ikide bir ötmekten başka hikmeti olmayan aptal bir guguklu saattir.
Fakat öfkesiz fikir ne kadar acıklı bir manzaraysa, fikirsiz öfke de o nisbette merhamete lâyık bir levha... Ruhî teessürlerini herhangi bir görüş sistemine irca edemeden, rastgele bağıran çağıran, kıran döken, tepinen dövünen bünyelere haklı olarak hasta der, geçeriz.
Harikulâde muvazene, öfkesiz fikirle, fikirsiz öfkenin arasında yerini bulan, müşterek bir akıl ve sinir nâkıliyetinde...
Bazı kalemlerdeki öfke edası bir takım hantal mizaçların hoşuna gitmiyor. Onlar, ifadede itidal, ruhta rükûdet taraflısı... Böylelerine acımak lâzım. Zira onlar görülmesi kolay olan öfkeyi görüyorlar da, görülmesi kolay olmayan fikri görmüyorlar. Böylelerine, suyu içilip de tanesi bırakılan hoşaf misalini hatırlatmaktan başka çare yoktur. 101 ÇERÇEVE-4 Haziran 1952 “Büyük Doğu 20.Sayı”
Hâsılı kelam.
Fikriniz varsa biliniz ki, fikriniz ancak “fikir öfkesi” ile canlılık, hareketlilik ve hayat bulur.
Selam ve Sabırla… 14.08.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?