Değerler Şehrinde Değerler Eğitimi
Veysi ERKEN
“Şeref’ül-mekân bil mekin” demiş atalarımız. Gerçekten bir şehri değerli kılan temel husus içinde barındırdığı üstün nitelikli, örnek şahsiyet ve model olanlardır.
Kastamonu şehrimiz bu yönü ile “değer”li bir şehrimizdir. Sayamayacağımız kadar “değerli şahsiyet”in mekânıdır.
İşte bu şehrimizde “Değerler Eğitimi Projesi” hayata geçirilmeye çalışılıyor. Emeği geçen ve katkı sağlayan herkesten Cenabı Allah razı olsun.
Hepimizin bildiği bir gerçek vardır.
Değerlerimizde büyük bir yozlaşma oluşturulmuş/oluşmuş. Asırlarca insanlığa kazandırdığımız “hak, adalet, sevgi, merhamet, sorumluluk, çalışkanlık, şefkat, hilm vs.” gibi binlerce “değer” zaman içinde yozlaştırılmış ve içleri boşaltılmıştır.
“Yiğit düştüğü yerde kalkar” misal ancak yozlaşan/yozlaştırılan değerlerimizin ihyası ve inşası ile hayat bulacağız. Ancak ihya ve inşa edeceğimiz değerlerimizle insanlığa değer katabileceğiz.
Bundan dolayıdır ki, bu projeyi önemsiyorum.
Proje Kastamonu Valiliğinin koordinesinde ve Kastamonu Üniversitesinin desteği ile yürütüleceği ifade edildi. Bu bağlamda başta Sayın vali Erdoğan Aktaş ve Üniversitemizin rektörü Sayın Seyit Aydın’a teşekkür ediyorum.
Bir panel ile başlatılan projenin en önemli özelliği toplumun bütününü kapsayacak şekilde düşünülmüş olmasıdır.
Bilindiği gibi “değerler” tek bir alanda kazandırılmaz ve yaşanmaz. Değerler ancak toplumun bütününü kapsayan ortak bir zeminin oluşturulmasıyla kazandırılabilir. Kısaca değer ortak zemin haline getirilen her yerde kazandırılır ve yaşanır.
Okulu, aileyi, esnafı, memuru, çiftçiği, şehirliyi, köylüyü, medyayı aynı amaç doğrultusunda hareket ettiremeyen toplumlarda değer tahribatını önlemek kolay değildir.
Temennimiz Değerler Şehri Kastamonu’muzda orta amaç doğrultusunda her kesimin “değerler”i yaşanır hale getirilmesidir.
Bilindiği üzere “En iyi nasihat yaşamaktır”
Bu gerçekten hareketle toplum bir bütün olarak değerlerimizi yaşarsa yeni nesilleri değerli kılabilir.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlatılan proje kapsamında düzenlenen ve oturum başkanlığını Doç. Dr. M. Serhat Yılmaz’ın yaptığı panelde projenin amacını ve kapsamını İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Mustafa Korkmaz’dan, Tarihi tecrübemizde değerlerimizi Doç. Dr. Cevdet Yakuboğlu’dan, Eğitim sisteminde değerlerin kazandırılmasını Yrd. Doç. Dr. Veysi Erken’den ve değerlerin kazandırılmasında aile ve medyanın etkisini Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kıldan’dan dinledik.
Panelle başlatılan bu projenin uzun soluklu olmasını temenni ediyorum. “Her dem yeniden doğarız bizden kim usanası” diyen Yunus’un dili ile proje ile ihya ve inşa edilmek istenen değerlerimizin her dem var olmasını beklemekteyiz.
Değerler şehri Kastamonu’da değerlerimizin ihyası ve inşasında üniversitenin ve medyanın yeri tartışılmaz. Üniversitede değerler eğitimi araştırma merkezi kurulabilir ve ülke genelinde yayın yapan medyanın katkısı sağlanabilirse elbette ki, projenin tesiri büyük olur. Bu sağlanamazsa bile mahalli medyaya büyük görev düşmektedir.
Mahalli radyo, televizyon ve matbuat proje kapsamındaki değerlere yer vermelidir ki, ihya ve inşa kolaylaşsın.
Yaşamayan yaşatamaz düsturu gereğince mahalli medya değerlerimizi yaşamalı ki, yaşatsın ve insanımız “edeb” kelimesinde ifade edilen “eline, diline ve beline” sahip “değerli” varlık olsun.
Selam ve Sabırla.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?