Biri Yer Biri Kopar Kıyamet Ondan Kopar. Kıyameti Koparmayın
Veysi ERKEN Dr.
Evet.
Yanlış ücret politikası ve gelirlerdeki dengesizlik yüzünden kıyamet kopmak üzeredir. Bugün ücretler ve maaşlar ile ilgili tasarı mecliste görüşülmeye başlanacak. Dengesizlik daha da arttırılacak. Bilinen bir gerçektir. Ekonomideki yapısal bozukluğu gidermek, gelirler, maaşlar ve ücretler arasındaki dengesizliği gidermek yüzdelik artışlarla sağlanamaz, ancak dengesizliği arttırır. Seyyanen yapılan artışlardan emeklilere yansıtılmaması ise tam bir felaket. Bir örnek olsun diye yazıyorum. 34 yıllık hizmeti olan emekli bir öğretim üyesi olarak aldığım maaş 13650 liradır.
Ve.
Emekliler kiraların ve ürün fiyatlarının beş’e on’a
katlandığı dönemde maaşlara yapılacak seyyanen
artıştan mahrum bırakılıyor, kıyametin kopmasına zemin hazırlanıyor. Seyyanen artışı emeklilere de yansıtın kıyameti koparmayın, toplumu zıvanadan çıkarmayın, adaleti daha da berbatlaştırmayın.
Ayette “Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor. Nahl-90” denilirken adalet çiğneniyor, ihsan yok ediliyor ve içtimaî barış zedeleniyor.
Esasında zedelenmesinin başlıca sebeplerinden biri servetin belirli ellerde toplanmasını engelleyecek ve bürokrasinin daha da zenginleşmesine, birden fazla maaş alma almasına, saltanatının tahkim edilmesine engel olunmaması sayılabilir.
Bilindiği üzere bir toplumun dağılmasında, çürümesinde ve ülkelerin yok olmasında en önemli sebeplerin başında servetin belirli ellerde toplanması, gelirler arasında uçurumun oluşması, ücretli çalışanların yeterli ve dengeli bir şekilde ücret alamaması önemli rol oynar.
Bu sebepledir ki, ücretin yönetimlerin işleyişini ve ahlakını büyük oranda etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Yönetimin olumlu veya olumsuz işlemesine ve yozlaşmasına yol açan unsurlardan biri olan ücret politikasının iki boyutu üzerinde durulması gerekir.
Bu duruma şahitlik ediyoruz ve uyarıyoruz. Ayette: “Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. (İnsanlar) zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki Allah yaptığınız her şeyden haberdardır. Nisa-135” deniliyor.
Şahitli ediyoruz. Ücret yetersizliği gibi örgüt içindeki personel ücretleri arasındaki dengesizlik, ücret makasının aşırı açıklığı memurun, işçinin davranışlarını olumsuz yönde etkiler. Örgütü bozar. Amaç ve hedeflerden sapmayı kolaylaştırır.
Şahitlik ediyoruz. Ülkemizde takip edilen ücret politikası haksızlıklarla doludur. Ücret yelpazesindeki alt ve üst değerler arasında uçurum vardır. Bu haksız ve yanlış yapı emeklilikte de devam etmektedir.
Yıllardır devam etmekte olan yanlış ücret politikasının meydana getirdiği yozlaşmanın sonuçları ortadadır.
Organizasyonlardaki yanlış ücret geliri ve dengesizliği politikasının yönetim yozlaşmasına etkileri şu şekilde sıralanabilir.
1.İşgörenlik (Memuriyet-işçilik vs.) cazibesini kaybedebilir. Cazibesini kaybeden işçilik/memuriyeti ifa eden işçilerde/memurlarda verimlilik düşer.
2.Haksız kazanç yolları açılabilir. Özellikle, işgörenlerin ücretlerinin, hayatlarını idame ettirmeye yetmeyecek düzeyde olmaması haksız kazanç yollarından birisi olan rüşvet eğilimini arttırabilir.
3.Rüşveti meşrulaştırarak kolay kazanca yönelmek isteyenlerin sistemin çarklarını işlemez hale getirme eğilimlerini arttırır
4.Özellikle kamu mallarının şahsi işlerde kullanılmasını yaygınlaştırabilir. Kendi işinde devlete ait mumu yakmayan zihniyetin yerine devletin malı deniz yemeyen...... diyerek kamu mallarını yağlamayanların artması bunun bir göstergesidir. Özellikle makam vasıtaları (uçak, araba), lojmanları ve sosyal(!) tesisleri saltanatı bunun en bariz misallerindendir.
5.İşgörenler arasında kin ve nefret artabilir. Bilhassa ücret dağılımındaki dengesizlik, birden çok maaş ve makam kin ve nefretin artmasına sebep olabilir.
6.Ücret yetersizliği ve dengesizliği hukuka (adalete) olan güveni sarsar. Böyle bir durum sistemin tıkanmasına yol açar.
Ücret yetersizliği ve dengesizliği toplumu, kurumu, kuruluşu çürüttüğü gibi dağılmasına da yol açabilir. Unutulmamalıdır ki, tarih milletler, kuruluşlar, kurumlar, şirketler vs. mezarlığıdır aynı zamanda.
Yozlaşmaya yol açan ücret politikasının ve dengesizliğinin muhtemel sonuçlarını giderebilmenin yolu doğru teşhisten geçer. Bilinmelidir ki, doğru teşhis yönetenleri doğru tedaviye ulaştırır. Bu genel kuralı Ebu’n-necib Suhreverdi “ülkede bir fitne (yozlaşma) bir karışıklık doğmuşsa hükümdarın, bunun gerçek sebeplerinin ne olduğunu incelenmesi ve kendisine itaatten vazgeçişin hangi sebeplerden ortaya çıktığını iyice bilmesi icap eder. Bu inceleme ve öğrenme sonunda fitneye sebep olan asıl şey ortadan kaldırılırsa fitne ve ihtilal ateşi de söner”(Suhreverdi, s.168)cümleleriyle açıklamaktadır.
Sonuç olarak ücret politikası yüzdeliklerle devam ettirilmeye çalışıldığı ve seyyanen artışlar herkese ve kesime yansıtılmadığı durumlarda yozlaşma ve çöküş artarak devam edecek ve biri yer biri bakarken kıyamet kopacak.
Böyle devam ederse yerel seçimlerde kıyametin kopacağından kimsenin şüphesi olmasın.
Selam ve Sabırla… 07.07.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?