Kızılelma platformu ne yapmalı neleri teklif etmeli
Veysi ERKEN
İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de
karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et,
(ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül
edenleri sever. 3/159
Kızılelma Enstitüsü yöneticileri yeni dönemle ilgili tutum belirlemek için az bir grupla istişare toplantıları yapmaya karar vermişler.
Tabii ki niyet sadece toplanma değildir. Kızılelma grubunun mevcut yönetime nasıl bir katkı sağlayabileceği, nasıl raporlama olacağı hatta kurullarda görev alıp almama ile ilgili görüşlerin tartışılacağını düşünüyorum.
İstişare toplantısına katılmanın gerekliliğine inanırım. Kızılelma yönetimi beni de dahil etti. Değer verdiler teşekkür ederim.
Yapılması gerekenlerle ilgili kısaca görüşümü arz edeyim. Umarım ki, faydalı olurum.. İstişarenin konu başlıkları hemen hemen her kuruluş için geçerli tarzda olduğundan görüşlerimi genel yazayım ve bütün dostlar faydalansın istedim.
Konu başlıkları
1-Esas ve yöntemle ilgili değişiklik gerekli midir?
2-Örgütlenme ve görevlendirme konusunda değişikliğe ihtiyaç var mıdır?
3-Daha verimli ve başarılı olmak için ne yapılmalı? Amaç, yöntem, personel istihdamı ve program.
Birinci başlık sosyal organizasyonların tamamı için hayati bir konudur. Özellikle “esas” denildiğinde örgütün amacı, hedefleri, görevi, ufku ve ilkeleri akla gelir. Bunlarda olabilecek kaymalar teşkilatı bambaşka bir vaziyete sokar. Örgütü dağıtır, mensuplarını ve güvenirliğini kaybeder. Hatta teşkilatı başka amaca hizmet eder bir hale sokabilir.
Kısaca “ESAS”a taalluk eden değişimler başkalaşım ve yıkımla bitebilir. Aile ve eğitim konusunda yaşadığımız felaket bunun bir göstergesidir.
Bize göre “Amacı “hududullah çerçevesinde insanın hakkını ve özgürlüğünü savunma olan” bir örgütün(devletin) hedefleri, yöntemleri, araçları ve kullanacağı beşeri ve maddi kaynaklar buna göre şekillenmek durumundadır. Bu “esas”tan asla taviz verilmemeli ve vazgeçmemelidir. Bu alan örgütün değişmezidir. Özellikle hedefler “esas”a göre kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere tasnif edilmelidir. Kısa vadeli hedefler günü birlik olabilir.
Görevini tanımlayan devletin ufku (vizyon) da önemlidir. Sadece bir şehir veya ülkedeki insanların haklarını savunan bir devletin ufku ülke ile sınırlıdır. Bütün dünyadaki insanlara ulaşmayı düşünen devletin, i’layı kelimetullah için nizamı alemi hedefleyen devletin ufku bütün dünyayı kapsamalıdır.
Ufuk yöntem, örgütlenme ve üyelik tipini belirler. Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Yatırım Fonu gibi.
Geniş ufuklu organizasyonların çok farklı yöntemleri kullanması bir zorunluluktur. “Esas”a aykırı olmamak ortak platformlar bir yöntem olarak kullanılabilmelidir. Önemli olan bu yöntemin kullanılmasında sair organizasyonlarla kurulan ilişkinin “eşit” mesafeli olması ve “esas”ı zedelememesidir. Dolayısıyla yöntem farklılıkları “esas”ı değiştirmedikçe olmalı ve değişik yöntemler kullanılmalıdır.
Örgütlenme modeli merkezi ve bağlı teşkilatlar biçiminde ise, merkezi yönetim ve mahalli idareler arasında mutlaka “uyum”un sağlanması gerekir. Uyum için merkez ve çevre arasındaki iş bölümü ve iş birliğinin sınırları kurallarla belirlenmiş olması gerekir. Uyumsuzluk, bir başka deyişle ortak dil yoksa teşkilat dağılma sürecine girer. Dolayısıyla böyle bir örgütlenme biçimi genele zarar verir. Bir yerde başlayan çözülme her tarafa yansır ve örgüt işlevsizleşir.
Örgütlenme biçimine göre vatandaşlık da önemlidir. Doğrudan vatandaşlık olabildiği gibi farklı vatandaşlık da olmalıdır diye düşünüyorum.
Önemli olan mensubiyet şuurunun oluşturulması ve hedeflerin gerçekleştirilmesine katkının ve katılımın sağlanmasıdır.
Verim ve başarı beşeri ve maddi kaynakların zenginliği ve etkin kullanımına bağlıdır. Özellikle maddi kaynak taban tarafından sağlanmaktadır. Taban teşkilata güvendikçe kaynak sağlar.
Verimli ve başarılı olmanın bir yolu teknik araçları günlük ve etkin kullanmaktan geçer. E-devlet vs. platformlar verim ve başarı için elzemdir. Bilindiği üzere günümüzde teknoloji saniyeler içinde değişime uğramaktadır
Velhasıl, “ESAS”tan sapmadan devlet teşkilatı ile ilgili her konuda ve yapılanmada değişiklik yapılabilir. Bunu sağlayamayan devletler zaman içinde zayıflar.
Kızılelma grubu bu minvalde çalışır ve teklifler sunabilirse verimli faaliyetler yapmış olur. Teşkilatlar/ devletler kendi “değişmezleri”yle “değişimi” yaşadıkları müddetçe varlıklarını ve başarılarını devam ettirirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?