11 Haziran 2010 Cuma

Anayasa Değişiklik Paketi

Anayasa Değişiklik Paketi

Veysi ERKEN

Malumu ilam etmeye gerek yok.

Anayasa’nın bazı maddelerinde değişikliği öngören tasarı usulüne uygun bir şekilde T. B. M. Meclisinden geçerek halkoyuna sunulma aşamasına geldi.

Engellemeler her safhada yapıldı ve yapılmaya çalışılıyor. Hatta milletin iradesinin tecelligahı kabul edilen meclisin iradesini hiçe sayacak şekilde engellemeler fütursuzca devam ettiriliyor.

Değişiklik yeterlidir diyen yok. Keşke kısa bir anayasa değişikliği yapılsa ve âmâsız, lakinsiz, fakatsız, ancaksız bir metne kavuşsak. Her şeye rağmen değişiklik yeterli olmamakla birlikte olumlu bir adımdır.

Ancak Telaviv’in avukatları ve ülkemizi ve insanımızı i kendi mülk ve köleleri olarak gören bir avuç hazımsız çete mensubu değişikliğin gerçekleşmemesi için tesanütlü bir direnişe geçtiler.

Değişiklik paketinde bireylere ve gruplara yeni haklar getirilmektedir. Dolayısıyla paketin iptali halinde milyonlarca kişi kazanabileceği hakları peşine kaybetmiş olacak.

Bu durumda yapılabilecek iki işlem bulunmaktadır. Birincisi Sayın Osman Can’ın belirttiği gibi mahkemenin alacağı iptal kararını yok hükmünde sayıp paketi halkoyuna sunmadır. Osman Can Bey yaptığı değerlendirmede “Yüksek Mahkeme’nin Anayasa Değişikliği Paketi’ndeki bazı maddeleri iptal etmesi halinde bu kararı yok hükmünde olacaktır. Hükümet, söz konusu maddelerin iptal edilmesi halinde, bu hukuksuz kararı kale almadan, iptal edilen maddeler de dâhil olmak üzere paketi bir bütün halinde referanduma sunmalıdır” diyor.

Yerinde bir tespit.

Hükümet şimdiden tedbirini almalı ve hukuksuzluğa pirim vermemelidir.

İkinci işlem vatandaşla ilgilidir. Değişiklik paketinin iptali halinde kadınlar, engelliler, memurlar ve pek çok kesim bireysel ve grupsal olarak kazanabileceği hakları kaybedecekler. Bu durumda vatandaşın yapması gereken şey mahkemenin kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımasıdır. Bu işlem 411 oy ile yapılan değişiklik için de yapılabilirdi.

Çağrımız özgürlüklerden yana olan herkese, her kesime ve her partiyedir.

Tavrınızı ve hazırlıklarınızı şimdiden belirleyin ve yapın.

İptal halinde kaybedilecek bir dakika yok.

Özellikle İnsan Hakları savunucularına sesleniyorum.

Statükonun kendi iradesiyle değişmesi söz konusu değildir. Açık tavır sergileyin ve üzerimize abanmış olan statükonun bitirilmesine katkı sağlayınız.

Selam ve Sabırla………………………………

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?