13 Eylül 2023 Çarşamba

“Türkiye Kart” hemen işlerlik kazanmalı

 “Türkiye Kart” hemen işlerlik kazanmalı

Veysi ERKEN Dr.

Türkiye Kart ile Kredi Kartı olan Troy ile ilgili 3 yıl önce teklifte bulunmuştum. Teklif--4* Yerli olarak PTT tarafından geliştirilen ve özellikle bütün ülkede başta toplu ulaşımda kullanılacak *Türkiye kartı* ve yerli kredi kartı *troy* hemen devreye alınmalı ve yaygınlaştırılarak “visa, MasterCard ve diğer yabancı kartlar”ın hâkimiyeti sonlandırılmalı ve tek kart ile bütün şehirlerde toplu taşımada kullanılmalıdır” demiştim.

Aradan neredeyse 3 yıl geçti.

Yeni bir açıklama yapıldı.

Başta Konya olmak üzere 6 ilde uygulamanın ve yaygınlaştırmanın 2023 yılı sonuna kadar gerçekleştirileceği ifade edildi.

Kanaatime göre her şey hazır ise hemen başlatılmalı ve yaygınlaştırma için Belediye ve Finans çevrelerine çağrıda bulunulmalıdır.

Hatta Belediyeler ve Resmi kurumlar için zorunlu olmalıdır.

Artık yerli kartlarımız sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde kullanılmalıdır. 

İşte Bakanın açıklaması.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Kart Projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Uraloğlu, tüm ulaşım hizmetlerinden ve finansal sistemden faydalanma imkânı sunan Türkiye Kart ile ilgili olarak , “Proje kapsamında amacımız şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin sunulduğu ulaşım sektöründeki tüm paydaşların dâhil olacağı bir takas, switch, mahsuplaşma ve operasyon merkezinin kurulması ile Türkiye Kart’ı her alanda devreye sokmak. Türkiye Kart’ın ulaşım araçları, para transferleri, alışveriş ve birçok ihtiyaçlarda tek kart olarak kullanılabilmesini sağlamak” diye konuştu.

“İSTANBUL'DA YENİ HAVALİMANI METRO HATTI ENTEGRASYONU DA HAZIR”

Bakan Uraloğlu, Konya’da teknik altyapı süreçlerinin tamamlandığını ifade ederek, “İstanbul'da yeni havalimanı metro hattı entegrasyonu da hazır. Kayseri Büyükşehir, Yozgat ve Gümüşhane Belediyeleri ile sözleşme süreci bitti. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda 2023 yılı sonuna kadar hedefimiz 6 ilde projeyi devreye sokmak. TCDD ve TCDD Taşımacılık tarafından işletilen tüm raylı sistemlerde Türkiye Kart'ın devreye alınmasına yönelik çatı sözleşme süreçleri de devam ediyor. GAZİRAY, BAŞKENTRAY ve İZBAN hatlarında sözleşme sonrası entegrasyon süreçleri başlatılacak. İlerleyen süreçte diğer belediyeler ve operatörler sisteme dâhil edilerek, projenin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Türkiye Kart Projesi ulaşım sektörüne önemli bir dönüşüm getirecek. Vatandaşlarımız daha kolay, hızlı ve etkili bir şekilde ulaşım ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilecek” diye konuştu.

TÜRKİYE KART’IN ÖZELLİKLERİ

Yılsonunda 6 ilde kullanılmaya başlanacak olan Türkiye Kart, toplu ulaşım ile birlikte POS ve ATM cihazlarında, belediye harçları ve vergi ödemeleri, otopark ödemeleri, anlaşmalı iş yerleri, taksi ödemeleri, yiyecek ve içecek otomatlarında kullanılabilecek. Ayrıca PTT kanalları, bankalar ve devlet kurumları, çevrimiçi kanallar, mobil uygulama ve anlaşmalı iş yerleri üzerinden yükleme işlemi yapılabilecek. https://www.hurriyet.com.tr/bilgi/turkiye-kart-nedir-ozellikleri-neler-iste-turkiye-kart-pilot-uygulamasindan-ilk-bilgiler-42328585

Evet.

Daha fazla gecikilmemeli ve “Türkiye Kart”ı bütün kartların yerini tutacak şekilde yaygınlaştırılmalıdır.

Selam ve Sabırla… 13.09.2023

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?