3 Ağustos 2015 Pazartesi

Toplu Sözleşme görüşmeleri

 
 Toplu Sözleşme Görüşmeleri
 Veysi ERKEN
 
 
Ülkemizde memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmeleri yenidir. İlk toplu sözleşme görüşmeleri memurun aleyhine sonuçlanmış idi.
 
Yetkili konfederasyonun tavrı memuru mağdur etmişti.
 
Umarım ki, iki yılda bir yapılan sözleşmenin ikincisinde memur aynı mağduriyeti yaşamaz.
 
Bu bağlamda toplu sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken yüzdelik rakamlar değildir. Zira yüzdelik rakamlar ”maaş ve ücret makası”nı daha fazla açmaktan başka işe yaramamaktadır. Yüzdelik ifadeler bürokrasiyi daha da zenginleştirmektedir. Bilinmelidir ki, üst yönetim hep keser gibi kendine yontmayı marifet bilir.
 
Özellikle maaş makasını daraltıcı ve yaşanabilir taban ücret politikası güdülmelidir. En üst maaş ile taban maaş arasındaki fark üç katı aşmamalıdır. Ödenecekse yan ödemeler her memura ödenmelidir.
 
Bunun dışında kafa ve iş karışıklığını arttırmaktan başka işe yaramayan adlandırmalardan ve vergilerden vazgeçilmelidir.
 
Mesela, taban aylığı, sosyal yardım, aile yardımı, sağlık ve sandık yardımı vs. kafa karıştırıcı ifadelerin ortadan kaldırılması esas alınmalıdır.
 
Bir memur bordrosuna baktığında maaşı ile eline geçen miktar arasında uçurum vardır.
 
Diyelim ki, maaşı 5000 tl olarak görünen bir memurun eline 3000 tl geçmektedir.
 
Hükümetin yetkilileri açıklama yaptıklarında memurun eline geçeni değil, brüt kavramı üzerinden konuşup halkı ve memuru yanıltmaktadır.
 
Brüt ifadeler ancak ve ancak yanıltıcıdır.
Selam ve Sabırla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?