26 Eylül 2015 Cumartesi

Bismillah'la İşi Olmayanlar



Bismillah'la İşi Olmayanlar

Veysi ERKEN

            Atalarımızın “Birbirine karıştı ablarla dolaplar, ablar(sular) galip gelince döndü dolaplar” diye fiillerimizi izah eden güzel tespitleri vardır.
            Özellikle İslami terminoloji ile akrabalığı olmayan ve yaşamayanlar dolaylı olarak İslami terminolojiye karşı çıkarlar.
            Durum kendilerine hatırlatıldığında hemen biz de Müslüman’ız derler.
            Bu tiplere daima şunu sormuşumdur.
            Mademki, Müslümansınız İslam’ı hayatınızdan neden çıkarıyorsunuz.
 Neden İslami kavramları kullananlara karşı çıkıyorsunuz diye sorduğumuzda cevap yok.
Tık yok.
            İtham bol.
Peki diyorum.
            Demokrasiden bahsediyorsunuz. Batı ülkelerinde “Hıristiyan Demokrat, Hıristiyan Birlik” adlı partiler var ve bu partiler Hıristiyanlık değerleri ve kavramlarını bolca kullanıyorlar niye kimse itiraz etmiyor. Sizler ses çıkarmıyorsunuz. Yine tık yok.
            Bunları yazmamın sebebi “Haydi Bismillah”a yapılan itirazdır.
            İtiraz edenler samimi olsa, itiraz edeceklerine kampanyalarını “Haydi Bismillah”a ilave olarak “Allah’u Ekber”le yaparlardı.
            Ama bunların İslam’la sorunu vardır.
            Umarım ki, hatalarını anlar ve İslam’la Müslümanlaşırlar.
            Bilinmelidir ki, Yapacağı işe besmele ile başlayan Müslüman manen şunları söylemektedir; “İşime, Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlıyorum. O’nun emriyle ve O’nun için bu işin başındayım ve O’nun adına teşebbüste bulunuyorum, O’nun emriyle yapıyorum. Çünkü bu başladığım işin tamamlanmasında gerekli olan kuvvet ve kudret O’nun tarafından bana verilmiştir ve O’ndandır. O bana bu kuvvet ve kudreti vermezse ben bu işi tamamlayamam” kasdındadır.
            ÇünküResulullah (sav) her yaptığı hayırlı işe besmele ile başlamıştır. “Bismillah ile başlamayan her ciddi iş noksandır.” diyerek Müslümanları buna teşvik etmiştir. Başka bir hadis-i şerifte de Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Sizden kim bir şey yerse “Bismillah (Allah’ın adıyla)” desin. Bidayette söylemeyi unutmuşsa sonunda şöyle söylesin: “Bismillahi fi evvelihi ve âhirihi (başında da sonunda da Bismillah).” (Hz.Aişe) http://www.dogruhaber.com.tr/haber/12902-besmele-her-hayrin-basidir/
                Özetle her Müslüman’ın vazifesi yapacağı ve yapmayı düşündüğü hayırlı işe “Bismillah” ile başlamalı ve yaptığı hatalı işlerden dolayı İstiğfar ve tövbe etmelidir.
            Bilinmelidir ki, istiğfar ve tövbe de her Müslüman’ın şiarıdır.
            Selahattin Demirtaş Ahmet Davutoğlu Bismillah mitingleri yerine istiğfar ve tövbe mitingleri düzenlemelidir mealinde bir ifade kullandı.
            İfadesi eksik olmakla birlikte doğrudur.
            Kanaatime göre 1 Kasım seçimleri için bütün partiler Bismillah'la başlayıp istiğfar ve tövbe ile biten mitingler düzenlemelidir.
            Samimi bir şekilde “Bismillah”la başlayan eylemler hayırla sonuçlanır. Eylemlerimizdeki hata ve kusurlar için de istiğfar ve tövbeyi de ihmal etmemeliyiz.
            Hepimiz insanımızı sıkıntıya sokan, ülkemizi zayıflatan silahtan, hendekten, tuzaktan uzak durmak için bismillah demeliyiz, silah kullanana, hendek kazana, tuzak kurana, korku ve dehşet saçana destek olabilecek ifade ve eylemlerden dolayı istiğfar ve tövbe etmeliyiz.
            Bu taleplerim bütün partililerdendir.
            Ayrım yok.
            Haydi, “bismillah” diyerek hayırda yarışmaya, istiğfar ve tövbe ile kötü eylemlerden uzak durmaya.
            Selam ve Sabırla...

1 yorum:

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?