10 Şubat 2011 Perşembe

“Celaleddin Harzemşah Bağlamında Muhsin Yazıcıoğlu Rol Modeli” Konulu Yarışma

“Celaleddin Harzemşah Bağlamında Muhsin Yazıcıoğlu Rol Modeli” Konulu Yarışma

Veysi ERKEN

Her insanın hayatının şekillenmesinde etkili şahsiyetler vardır. Kur’an-ı Kerim’de geçen ifadelerlerle “usve” ve “kudve” olanlar insana örneklik teşkil ederler. Kudve, halkın uyup tâbi oldukları kimse anlamında olup daha çok siyaseten tabi olunan anlamında kullanılmaktadır. Bugün çokça kullanılan ifadeyle “rol model” olurlar. Rol model “iyi” olabildiği gibi “kötü” de olabilir.

Gençlerimizin okuduklarına, dinlediklerine veya odalarına resimlerini astıklarına baktığımızda kimleri “rol model” edindiklerini anlarız.

Bir Müslüman “iyi”yi model almakla mükelleftir. Kur’anı Kerim’de Hz. Peygamber bize hem “usve” hem de “kudve” olarak gösterilir. Ahzab 21’de “Andolsun sizin sıkıntılarınızın en güzel çözümü, çaresi, kurtuluşunuzun en şifalı reçetesi, Allah'ın Resulun'de, onun yiğitliklerle, fedakârlıklarla, sabırla, mücadeleyle dolu örnek hayatındadır. Allah'ın rızasını, ahiret hayatındaki mutluluğu umanlar, Allah'ı çokça zikir edenler, devamlı Allah'ın dinin tebliği ile uğraşanlar için onda örnekler vardır. ” denilmektedir.

Mevdudi; Bu ayetin geçtiği konunun bütünlüğü içinde bakıldığında, Hz. Peygamber'in (s.a) davranışlarının ve hayat tarzının bir örnek model olarak sunulmasının amacının, Hendek Savaşı sırasında kişisel çıkarlarını ve güvenliklerini düşünerek hareket eden kimselere bir ders vermek olduğu görülür der ve onlara şöyle denildiğini ifade eder.

"Siz mümin ve Müslüman olduğunuzu ve Allah Rasûlü'ne (s.a.) tabi olduğunuzu iddia ettiniz. Tabi olduğunuzu iddia ettiğiniz Rasûlün bu olayda nasıl davrandığını görmüş olmalısınız. Eğer bir grubun lideri kişisel güvenliği peşinde koşan, tembel, kişisel çıkarlarını her şeye tercih eden, tehlike anında her an kaçmaya hazır olan bir kimse ise, ona tabi olanların da böyle zayıflıklar göstermeleri beklenebilir. Hz. Peygamber (s.a) ise başkalarına emrettiği her iş ve yüke başkalarıyla birlikte katlandı. Hatta onlardan daha fazlasını yaptı. Başkalarının yaşayıp da onun hariçte kaldığı hiçbir güçlük yoktu. O, diğer müminlerle birlikte hendeği kazan, açlık ve diğer zorluklara göğüs gerenlerin yanında ve içindeydi. O, kuşatma sırasında savaş alanından bir an olsun ayrılmadı ve bir adım bile geri çekilmedi. Beni Kurayza'nın ihanetinden sonra, diğer Müslümanların aileleri gibi onun ailesi de tehlike ile karşı karşıya kalmıştı. O, kendisi ve ailesi için özel koruma tedbiri almamıştı. O, başkalarından istediği fedakârlıkların en büyüğünü ortaya koyabilmek için savaş alanında daima en ön saflarda yer alıyordu. O halde, ona tabi olduğunu söyleyen herkes, bu önderin ortaya koyduğu örnek davranışa da tabi olmalıydı."

Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere insanın hayatında “rol model”lerin varlığı tartışılmazdır. Bu bağlamda 25.03. 2009 tarihinde Cenabı Allah’ın rahmetine kavuşan Muhsin Yazıcıoğlu siyasi anlamda Hz. Muhammed (s.a.v.)in izini süren, ömrü cihad meydanlarında geçen ve bu alanda şehit edilen Celaleddin Harzemşahın hayatını okuduğunu ve mücadele tarzından etkilendiğini, bir nevi “rol model” edindiğini ifade eder.

Merhum Muhsin Yazıcıoğlunun gönül dostları onun “rol model”liğini ortaya çıkarmak için hatırasına binaen bir yarışma düzenledi. “Celaleddin Harzemşah Bağlamında Muhsin Yazıcıoğlu Rol Modeli” konulu Makale Yarışmasının gençlerimize siyasi “rol model”lik açısından katkı sağlayacağını umuyorum.

Değerli okuyucularımdan ve gönüldaşlarımdan beklentim bu yarışmaya katılmaları ve etraflarındakilerini katılım için teşvik etmeleridir.

Yarışma ile ilgili katılım şartları “ http://www.mygbp.org/%E2%80%9Ccelaleddin-harzemsah-baglaminda-muhsin-yazicioglu-rol-modeli%E2%80%9D-konulu-makale-yarismasi/ ” adresinde mevcuttur.

Haydi, dostlar siyasette şahsiyetli insanlar yetiştirecek mücadeleye katkı sağlayacak faaliyetlere ve yarışmalara ilgi gösterelim ve etrafımızı teşvik edelim.

İşte size bir fırsat.

Selam ve sabırla…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?