19 Eylül 2012 Çarşamba

Şeyh Şaban-ı Veli Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Şeyh Şaban-ı Veli Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Veysi ERKEN

Uzun bir zaman diliminde “değerler”imizin ihmal edildiği bir tedrisat sürecindeki aksaklıkları gidermek ve eğitim sürecine “değer” katmak düşüncesiyle Kastamonu Üniversitesinin bünyesinde “Şeyh Şaban-ı Veli Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurulması sevindirici bir gelişmedir.

Üniversitelerimizde ilk olup değerlerin araştırılmalarına öncülük edecek merkezin kurulmasında emeği geçen başta üniversitemizin rektörü Sayın Prof. Dr. Seyit Aydın olmak üzere mesai arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

Değerler Şehri Kastamonu’ya böyle bir merkez yakışırdı.

İlk olmak gerekirdi.

Başarıldı.

İlk olmak daha büyük sorumluluk getirir.

Üniversitemizin yönetimi bunun farkındadır. Kuruluş gerekçesinden de rahatlıkla farkındalık anlaşılmaktadır.

İşte “Şeyh Şaban-ı Veli Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kuruluş gerekçesi:

Küreselleşmenin arttığı çağımızda gelişmiş kabul edilen ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de “değerler” bunalımı yaşanmaktadır. Bunun farkına varan başta eğitim kurumları olmak üzere kurum ve kuruluşlar yeni arayışlara yönelmektedirler.

Bir tanıma göre değer: “davranışlara genel olarak rehberlik eden ilkeler ve temel inançlar, eylemlerin iyi ya da istenilen olarak yargılandığı standartlar”.

Bir başka tanımla “Değer, bir sosyal grup veya toplumun kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlamak ve sürdürmek için üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli oldukları kabul edilen ortak düşünce, amaç, temel ahlaki ilke ya da inançlardır”

Kısaca değerler bir inanca dayanır ve yaşanması ile bireyde sağlıklı bir niteliğe dönüşür.

Bilindiği üzere eğitim kurumları bireye talim boyutu ile “bilgi ve beceri” terbiye boyutu ile “değer” kazandırmaya çalışır.

Eğitim süreci açısından mümtaz şahsiyetler vasıtasıyla “Değerler”in kazandırılması tarih boyunca söz konusu olmuştur.

Bu bağlamda asırlarca birlik, beraberlik ve kardeşlik hamurumuzun mayasını oluşturan ve bunalımların oluşmasını engelleyen şahsiyetlerin anladıkları, anlamlandırdıkları ve yaşadıkları değerleri günümüzün insanına mal etmek eğitim kurumlarının başlıca görevidir.

Üniversitelerin temel görevlerinden birisi araştırma yapmaktır. Eğitimin temel konularından olan “Değerler”in ne olduğu ve bireye nasıl kazandırılması gerektiğinin araştırılması üniversitelerin görevleri arasındadır.

Bu gerçeklerden hareketle üniversitelerimizin hiç birinde yer almayan “Değerler Eğitimi Araştırma Merkezi”nin oluşturulması bu alanda Kastamonu ilimizin ve Kastamonu Üniversitemizin markalaşmasına ve bunalıma giren insanlığın huzur bulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Bilindiği üzere şehirler yetiştirdikleri üstün şahsiyetlerle markalaşırlar. Kültürümüzün mayalanmasında abide şahsiyetlerden birisi olan Şeyh Şaban-ı Veli’nin adını taşıyan bir merkezle Üniversitemizin “Değerler Eğitimi” alanında araştırmalara öncülük etmesi alana ve dolayısıyla başta ülkemizin insanına olmak üzere insanlığa güç katacaktır.”

Üniversitemizin yönetimi hayra ve güzelliğe vesile olacak bir yol açmıştır. Darısı diğer üniversitelerimize.

Selam ve Sabırla…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?