5 Ekim 2013 Cumartesi

Vatan Hizmeti Askerlik ve Paket



Vatan Hizmeti Askerlik ve Paket

Veysi ERKEN

Bireylerin hak ve özgürlüklerini genişletecek bir paket hazırlanmış. Tartışmalara bakıyorum. İçerikle ilgili bir şey yok. Paketin içindekileri bilmeden savunan da çok yeren de.
            Esasında paket yasaklarla doludur. Mesela kılık kıyafetle ilgili düzenlemelere bakın. Sanki serbestlik doğuştan bir hak değilmiş gibi tartışılıyor. Falan kurum feşmekân kurum mensupları hariç tutulacakmış.
            Bilinen gerçekler göz ardı ediliyor. Bilinmelidir ki, haklar tecezzi kabul etmez.
            Haklar genişletilecekse –ki bir lütuf değil- hurda teşviki kanun mantığı ile yapılmamalı.
            Biliyoruz ki, aracı eskiyenleri teşvik babında kanun çıkarılır. Birkaç yıl geçtikten sonra tekrar kanun çıkarılır. Yahu çıkardığınız kanunda bir sefer aracın yaşı 15 -mesela 15- ve üstü olan teşvikten yararlanır. Olur biter. İkide bir kanun çıkarmaya gerek kalmaz.
            Demokratikleşme paketleri de böyle.
Kaç paket daha gündeme geleceği belli değil.
Artık parçalı bulutlu düzenleme istemiyoruz.
Doğuştan haklarımızın önündeki engelleri bir sefer de kaldırın olsun bitsin.
İnsanımız yoruldu.
Bu yetmezmiş ve dahi paket tartışılmasın diye hemen askerlik konusu gündeme getirilmiş.
Askerlik konusu.
Herkesin gönlünde bir yara.
Hani 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına göre “Askerlik: Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir.”
Soruyorum size milletimizin bütün fertleri harp sanatını öğrenmek durumunda mıdır? Gerekli midir?
Diğer sanatları kim icra edecek?
Yine soruyorum.
Hani 1111 sayılı Kanuna “EK MADDE 9 – İlgili mevzuat hükümlerine uygun olarak alınmış bir diploma, sertifika veya ehliyet gibi belgelere sahip olan, bu Kanun hükümlerine göre silâhaltına alınan ve askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan erbaş ve erler, özel kanunlarda belirtilen koşullara uyulması şartıyla, asgari alay komutanı ve eşiti komutanın onayı ile bu belgelerin kendilerine verdiği yetki kapsamındaki görevlerde çalıştırılabilir, mesleki hizmetlerin yürütülmesinde görevlendirilebilir.”  maddesi eklenmişti.
Neden öğretmenler kıta dışında okullarda askerlik vazifelerini yerine getirirken diğer meslek mensupları bu haktan faydalandırılmıyorlar.
Hani kanunlar önünde eşitlik vardı?
Soruyorum.
Hani Anayasa’nın 72. Maddesine göre “Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.” deniliyordu.
Neden vatan hizmeti diğer kamu hizmetlerinde yerine getirilemiyor? Bununla ilgili düzenlemeler yapılmıyor? Neden sadece öğretmenlere tanınıyor?
Ve soruyorum.
Türk silahlı kuvvetlerinin görevi 211 sayılı Kanunun 35 inci maddesine göre ““MADDE 35 – Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.” denildiğine göre neden profesyonel askerliğe geçilmiyor?
Size soruyor sayın vekiller
Altı ayda harp sanatı öğrenilebilir mi?
Bütün vekillere sesleniyorum.
Hangi sanat altı ayda öğrenilebilir.
Lütfen bize de öğretiniz.
İster AKP’li, ister MHP’li, ister CHP’li, ister BDP’li veya Bağımsız olun fark etmez. 6 ayda askerliğin öğrenilenemeyeceği gerçeğini kabul ediniz.
Askerlik ile ilgili yapacağınız düzenleme işe yarasın. Herkesi rahatlatsın.
Hurda teşviki kanunu gibi kanun çıkarmayın.
Beş yüz bin civarında kaçak, bakaya veya başka durumuna düşmüş ve düşebilecek gençlerin dertlerine çare bulunuz. Her genç için kalıcı çözüm olabilecek düzenlemeleri yapınız.
Türk Silahlı Kuvvetlerini çağın şartlarına göre hatta ötesine taşıyabilecek donanıma ve tecrübeye kavuşturacak profesyonel yapıya kavuşturunuz.
Evet, yerinde çözüm sağlayınız.
Her genç vatan hizmetini seve seve yerine getirebilecek düzenlemeleri sizden bekliyoruz.
Özellikle işini kurmuş, aşını ve eşini bulmuş gençlerin ızdırabını bitiriniz.
Bayram sevincini gençlere yaşatınız.
Askerlik hizmetini profesyonelleştiremiyorsanız bari 15 (onbeş) aylık süreyi sekiz aya, 6 aylık süreyi 1 (bir)  aya düşürünüz.
Selam ve Sabırla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?