26 Ocak 2014 Pazar

35. Yaş Mağduru Yüksek Lisans Öğrencilerine Çağrı



35. Yaş Mağduru Yüksek Lisans Öğrencilerine Çağrı

Veysi ERKEN

            Kiminle konuşsak ülkemizin nitelikli insana ihtiyaç olduğunu söyler. Hele hele politikacılar bu ifadeyi dillerinde pelesenk ediyorlar.
            Gerçek bu olmasına rağmen nitelik kazanmak ve kazandığı niteliklerle ülkeye hizmet etmek isteyen gençlerin önüne barikat ve mânia koyma faaliyeti bütün hızıyla devam ediyor.
            Siyasi partiler, sendikacılar, dernekler, vakıflar ve insan hakları aktivisti olduğunu iddia edenlerden ses çıkmamaktadır.
            Vekillerimiz de aynı durumda.
            Size bir misal vereyim.
            Yüksek Lisans öğrencilerinin ekseriyeti askerlik sevk tehiri konusunda sıkıntı yaşıyor. Kanun ve yönetmeliklerde staj, ihtisas, YÜKSEK Lisans ve Doktora öğrencilerinin sevk tehirlerinin 35. Yaşın sonuna kadar yapılabileceği hükmü yer almasına rağmen bu konuda maalesef YÜKSEK LİSANS öğrencilerine zorluk çıkarılmaktadır.
            Sayın Bakan doktora öğrencilerinin sevk tehirlerinin 35. Yaşın sonuna kadar yapıldığını ifade etmiştir. Sayın Bakanın konuşmasından da anlaşılacağı üzere YÜKSEK LİSANS öğrencilerinin mağduriyeti devam etmektedir.
            Buradan mağdurlara sesleniyorum. Sesinizi BİMER yoluyla duyurunuz. Sayın Başbakanın ilgileneceğini umuyorum.
            İşte bir müracaat örneği:
“Başbakanlık Makamına
            Malumunuz üzere Anayasanın 10. Maddesi gereğince herkes kanun önünde eşittir. Aynı şekilde öğrenciler de kanun önünde eşit olmaları gerekir.
Yükseköğretim kurumlarında öğrencilerin öğrencilik statüleri, mezuniyet ve öğretim süreleri işlemleri 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 44. Ve 46. Maddelerine göre gerçekleştirilmektedir.
            Öğrenciler 46. Maddeye göre kayıt yenileme işlemlerini gerçekleştirdikleri takdirde öğrencilikleri devam etmekte olup Askerlik Sevk Tehirleri 1111Sayılı Askerlik Kanununun 35/E-2 Maddesi ve Askerlik Sevk Tehiri yönetmeliğinin 12. Maddesine göre yapılmaktadır.
            Bahsi geçen Kanun maddeleri incelendiğinde öğrencilerin sevk tehirleri Lisans Seviyesinde 29. Yaşın sonuna Yüksek Lisans ve Doktora programlarında 35. Yaşın sonuna kadar ertelenebileceği belirtilmektedir.
            Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın TBMM’deki konuşmasından anlaşılacağı üzere Lisans seviyesinde öğrencilerin sevk tehirleri 29. ve Doktora programında 35. Yaşına kadar yapıldığı anlaşılmaktadır.
            Aynı Kanun hükümlerine tabi olan ve aynı maddelere göre işlem görmesi gereken “Doktora” ve “YÜKSEK LİSANS”  öğrencilerinin farklı bir muameleye tabi tutulmaları ve “YÜKSEK LİSANS” öğrencilerinin ilgili Enstitülerce teklif edilmelerine rağmen sevk tehirlerinin Asker Alma Dairesi Başkanlıkları tarafından 35. Yaşın sonuna kadar yapılmamasının gerekçesini 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 5. Ve 11. Maddeleri gereği tarafıma bildirilmesi için gereğini arz ederim.”
            Ey mağdur gençler.
            Hakkınıza sahip çıkınız.
            Sadece kendi hakkınıza değil GBT mağdurlarının haklarına da sahip çıkınız.
            Biliyorsunuz ki, 700 bin genç GBT marifeti ile arandığından seçimlere katılamayacak durumdadır. 700 bin mağdurun mağduriyeti ancak seçimden önce çıkarılacak bir BEDELLİ ASKERLİK uygulaması ile giderilebilir. Tabii ki, hem yaş hem de bedel düşük tutulmak kaydıyla.
            Mesela yaş 25 bedel 10000 TL olabilir.
            Unutmayınız ki, hakların savunulması ertelenmez. Yarın değil BUGÜN.
            Selam ve Sabırla.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?