2 Ocak 2014 Perşembe

Bedelli ve Sosyal Sorunlar İçin Çözüm Süreci



Bedelli ve Sosyal Sorunlar İçin Çözüm Süreci

Veysi ERKEN

            Son opera/syon göstermiştir ki, huzurumuzu kaçırmak isteyen çeteler erken terhis işlemini engellemek ve “bedelli” askerlik kavramını gündemden düşürmek için var güçleriyle çalıştılar.
            Niyetleri kargaşa çıkarmak ve hükümetin askerlik ile ilgili düzenlemesini boşa çıkarmaktı.
            Şükür opera/syonun farkına varıldı ve bu konudaki niyetleri de boşa çıkarıldı.
            Yıl değişti ve terhisler gerçekleşti.
            Artık erken terhis ve askerlik süresi konusunda geri dönüş olmayacağını anlamışlar ve bedelli askerlik konusuna yoğunlaşmışlar.
            Şimdi hedefleri “bedellik askerlik” konusunu gündemden düşürmek ve hükümeti zor duruma sokmaktır.
            İktidar bu tuzağı da boşa çıkarmalıdır.
            Zira Tapınakçıların uzantısı ve yeşil kolu halinde çalışan çete gerginlikten ve huzursuzluktan medet ummaya devam etmektedir. Bu nedenledir ki, bu çete bürokratları vasıtasıyla yüksek lisans öğrencilerinin mağduriyetini sürdürmeye ve “bedelli askerlik” konusunu unutturmaya devam etmektedir.
            Özellikle yüksek lisans öğrencilerine kanunla tanınmış bir hak olduğu halde sevk tehiri yapılmamakta ve kanunlar yok sayılmaktadır.
Binlerce öğrenciyi ilgilendiren bu konunun basının gündemine garabet olsa da gelmemesinin altında son opera/syon’un piyonu olan yeşil yapının olduğu gün yüzüne çıkmış vaziyettedir.
İnsan hakları derneklerinin ve aktivistlerinin sessizliği de dikkate şayan olmakla birlikte ayrı bir yazının konusudur.
            Sadece “bedelli askerlik” konusu değil ordu ile ilgili her yeni düzenlemeyi de aynı ekip engellemeye çalışmaktadır.
            Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz zaman diliminde teknolojik bakımdan güçlü ve mobil bir orduya ihtiyaç duyulmaktadır.
            Bir başka ifade ile nicelik olarak az, nitelik bakımından güçlü bir ordu gereklidir.  Zira bugünün savunma ve muharebeleri ağırlıklı olarak teknolojik unsurlarla gerçekleştirilmektedir.
            Konuya bu bağlamda baktığımızda sosyal yaraya dönüşmüş “bedelli askerlik” konusunun çok kısa zamanda gündeme getirilmesi gerekmektedir.
            Hiç ertelemeden bu konu çözümlenmelidir.
            Bir başka ifade ile “sosyal sorunlar” için de bir çözüm süreci başlatılmalıdır.
            Bilinmelidir ki, sayıları gittikçe artan 650 bin bakaya kalmış veya kaçak durumuna düşmüş gencin askerlik konusuna çözüm üretemeyen siyaset tıkanmış demektir. Tıpkı Anayasa değişikliği gibi.
            Onun içindir ki, Sayın Başbakandan beklentimiz Anayasa değişikliği çalışmalarında tuzağa düşürüldüğü gibi “Bedelli Askerlik” konusunda da tuzağa düşürüldüğü gerçeğini anlaması ve ona uygun tedbirleri almasıdır.
            Sonuç olarak yeni bir yıldan bahsedildiği gibi başta “bedelli askerlik” olmak üzere sosyal sorunların gündeme getirilmesi ve bir “torba” kanunla çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
            Artık bu konu ertelenmemelidir.
            Beyaz, siyah, gri, yeşil kolların tuzağı boşa çıkarılmalı ve toplumsal gerginliğe sebep olan başta “bedelli askerlik” olmak üzere bütün sosyal sorunlara el atılmalı ve bu konularda  çözümler üretilmelidir.
            Bedelli askerlik konusu 20 yaş ve 15 bin lira gibi bir bedelle çözüme kavuşturulabilir ve vatan hizmeti daha anlamlı hale getirilebilir.
            Vekillerimizden de beklentimiz bu yönde çalışmalar yapmalarıdır.
            Yeni yıl yeni çözümler.
            Evet;
            Yeni yıl ile beraber yeni ve kalıcı çözüm.
            Haydi, iş başına.
            Selam ve Sabırla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?