19 Ocak 2014 Pazar

Milli Savunma Bakanlığına






Milli Savunma Bakanlığına

Veysi ERKEN

            Değerli gönüldaşlar!
            Seçim sath-ı mailine girdiğimiz bu dönemde ülkemizi sarsan darbe girişimi ve buna bağlı ekonomide meydana gelen çöküntü tam atlatılmış değildir.
            Bu ortamda bahsi geçen konularla ilgili yazı yazmamız icap etmekle beraber diğer sosyal sorunları unutmamamız gerekir. Bu bağlamda bedelli askerlik konusu ile yüksek lisans öğrencilerinin yaşadıkları mağduriyetleri gündeme taşımak hepimizin vazifesidir. Bedelli askerlik ekonomik kayıplar bakımından da acilen gündeme getirilmesi gerekir. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir televizyon programında bu konunun tekrar gündeme gelebileceğini ifade etmiş idi.
 İlave olarak kanuni düzenlemeyi gerektirmeyen yüksek lisans öğrencilerinin dramı bitirilmelidir.
            Konunun çözümüne katkı babında aşağıdaki metin ve ekleri e-posta marifetiyle parti ayrımı yapılmaksızın bütün milletvekillerine gönderilmiş ve Kanunların ilgili maddeleri elden Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçiye takdim edilmiştir.
            Bütün gönüldaşlardan ve okuyuculardan aynı hassasiyeti bekliyorum.
            İşte vekillere gönderilen metin:
            “Bildiğiniz üzere Anayasa’nın 10.cu maddesine göre herkes kanun önünde eşittir. Anayasada durum bu kadar açık iken 2547 Sayılı Kanunun 44. ve 46. Maddelerine (1) göre öğrenciliği devam eden ve öğrencilikleriyle ilgili işlem yapılanlar arasında askerlik sevk tehiri bakamından ayrımcılık yapılmaktadır.
            Belirtilen maddelere göre öğrencilikleri devam edenlerin sevk tehirleri 1111 sayılı askerlik kanununun 35. Maddesi ve sevk tehir yönetmeliğinin 5. Ve 12. Maddelerine göre lisans düzeyinde 29. Yaşın sonuna YÜKSEK LİSANS ve Doktora programlarında ise 35. Yaşın sonuna kadar yapılması gerekmektedir (2).
            Sayın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasından da anlaşılacağı üzere lisans öğrencileri için 29 ve doktora öğrencileri için 35. Yaşın sonuna kadar askerlik sevk tehirinin yapıldığı ifade edilmektedir(3).
            Kanun önünde eşit şartlara sahip olan Yüksek Lisans öğrencileri ayrımcılığa tabi tutularak mağdur edilmektedir.
            Durumun düzeltilmesi ve Yüksek Lisans öğrencilerinin mağduriyetinin giderilmesini bir vatandaş olarak talep ediyorum.”
            Selam ve Sabırla.

EKLER
1- YÖK Kanunun ilgili 44. Ve 46 Maddeleri
      Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar: (1)  Madde 44–(Değişik: 13/2/2011-6111/171 md.)

        a. Yükseköğretim kurumlarının önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki diploma programlarına kayıtlı öğrenciler, bu madde hükümlerine göre belirlenen ders kredileri ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora diploması alır. Ders kredileri, Yükseköğretim Kurulunca ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlilikler çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. İlgili diploma programını bitiren öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde ders kredileri hesaplanır.
         b. Yükseköğretim kurumlarında, öğretim faaliyetlerinin üç dönemi aşmamak üzere yıl içinde kaç döneme ayrılarak sürdürüleceği; her bir dönemde alınması gereken asgari ve azami kredi miktarları; her bir diploma programının diplomayı almayı hak eden kişiye kazandıracağı bilgi, beceri ve yetkinliklerin neler olacağı ve bunların ölçme ve değerlendirmelerinin nasıl yapılacağı; hazırlık sınıfı veya başka yollarla yabancı dil yeterliliğinin nasıl kazandırılacağı ve yabancı dil bilgi düzeyinin nasıl ölçüleceği; kayıt, devam, uygulama, tez ve teorik ders içerikleri, ön şartlı dersler, sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı; öğrencilerin mezuniyet sonrası istihdamına ilişkin olarak bilgi, görüş ve tecrübelerine ihtiyaç duyulan kişileri ifade eden dış paydaşların diploma programlarına ilişkin değerlendirmelerinin alınması; diğer yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin kredilerinin intibakının sağlanması; ilgili programın tamamlanmasına yönelik önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması; farklı diploma programlarından bazı derslerin alınmasıyla yandal veya çift anadal yapılması; diploma alınabilmesi için, uygulama, teorik, uzaktan veya açıköğretim özellikleri ile bu maddenin fıkrasında belirlenen sürelerde diploma alamayan öğrenciler bakımından, müfredat değişikliği veya isimleri değişmemekle birlikte ders içeriğinin değişmesi ya da ders içeriği değişmemekle birlikte aradan uzun bir sürenin geçmesi nedeniyle, daha önce başarılı olunan derslerden hangilerini yeniden almaları gerektiği; eğitim-öğretim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesine yönelik iç ve dış kalite güvencesi uygulamaları ve eğitim-öğretimin devamına ilişkin diğer hususlar, Yükseköğretim Kurulunun bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları senatoları tarafından belirlenir.
       c. Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın önlisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl, yüksek lisans programını azami üç yıl, doktora programını ise azami altı yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, bu Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

         Bu madde başlığı “Öğretim süresi:”iken, 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 171 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir

            Cari hizmet maliyetinin hesaplanması, öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri: (1)
Madde 46–(Değişik: 13/2/2011-6111/172 md.)

        d. 44 üncü maddenin ©fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin ©fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde üçyüzü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde dörtyüzü olarak hesaplanır.

2-Askerlik Kanunu ve Sevk Tehir Yönetmeliğinin İle ilgili Maddeleri

Ertesi seneye bırakma

          Madde 35 – (Değişik: 20/11/1935 - 2850/1 md.)
          (Değişik birinci cümle: 22/5/2012 - 6318/8 md.) Yoklama sırasında aşağıda gösterilen nedenlerle askerlik yapamayacakları anlaşılanların işlemleri ertelenir:
         
  C) (Değişik: 22/5/2012 - 6318/8 md.) Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.
            E) (Ek: 17/2/1947 - 5010/1 md.; Değişik: 11/6/2008 - 5768/1 md.) Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek esaslar çerçevesinde;
          1) 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle sevkinin tehirine ihtiyaç duyulan kamu personelinin,
              2) Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların, bağlı oldukları bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya ilgili bakanlığı bulunmayan kurum personeli ile staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların ilgili kurum amirinin teklifi üzerine, 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar,
          askere celp ve sevkleri tehir edilebilir.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI SEVK TEHİRİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete 17.10.2009/27379
Genel Prensip MADDE 5 Sevk tehiri yapılabilecek yaş sınırları
 (2) 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (2) numaralı alt bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, dil öğrenimi, yüksek lisans, ihtisas, sanatta yeterlik, doktora eğitimi yapanların, aday memurların, sözleşmeli ve dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubay adaylarının askere celp ve sevkleri, bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere tehir edilebilir.
Sevk tehiri esasları ve süreleri
            MADDE 12 – (1) Devlet veya kendi hesaplarına, yurt içinde veya yurt dışında staj, aday memurluk, dil öğrenimi, yüksek lisans, ihtisas (tıpta uzmanlık), sanatta yeterlik, doktora eğitimi ve sözleşmeli/dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubay aday adaylarının sevkleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, aşağıdaki bentlerde belirtilen süreler kadar tehir edilebilir:
3- MSB İsmet Yılmaz’ın konuşmasının ilgili bölümü ve linki
 TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularına sözlü cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 35-C Maddesi gereğinde lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri 29 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelendiğini, 11 Eylül 1940 tarihinden bu yana kadar böyle uygulandığını söyledi. 1940 tarihinden bu yana Askerlik Kanunu'nda herhangi bir değişiklik yapılmadığını söyleyen Bakan Yılmaz, "Değişiklik bizim kanunumuzda değil YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılarak, onların üniversitedeki okulu bitirme sürelerinin limiti kaldırılmış, dolayısıyla bir üniversiteye giren kimse pekala 50 yaşına kadar da 60 yaşına kadar da öğrenci olarak kalabilmektedir. YÖK Kanunu'nda buna herhangi bir engel yoktur. Öğrencilerin lise veya dengi okulda 18 veya 19 yaşlarında mezun oldukları düşünüldüğünde bu öğrenciler yaklaşık 10 gibi bir süre ile yüksek öğrenimlerine devam edebilmektedirler. Ayrıca bunlardan doktora yapanlar da varsa 35 yaşına kadar da askerlikleri ertelenebilmektedir. 29 yaşının değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma da yoktur" diye konuştu. http://www.f5haber.com/gundem/bedelli-askerlikte-sure-uzatma-calismasi-var-mi-haberi-12439/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?