29 Nisan 2015 Çarşamba

Dünyevîleştirilmiş Dünya



Dünyevîleştirilmiş Dünya

Veysi ERKEN

             “Seküler bir dünyada dindar olma hakkı var mıdır?” sorusu Prof. Dr.Ümit Meriç hanımefendiye aittir.
            Seküler kavramı “dünyevî”liği ifade etmektedir. Tabi ki, bu dünyada yaşıyoruz ve bu dünyada olmamızdan dolayı buranın gerekliliğini yerine getirmemizin zorunluluğu vardır. Asıl sorun “dünyevî” gereklilikleri yerine getirmede değil “dünyevî”liği ilah edinenlerin dayatmalarıdır.
Dünyevîliği ilah edinenlerin zorbalıkları ve dayatmaları hayatın bütün alanlarında karşımıza çıkabilir.
Bir patronun veya yönetici personelini kendi biçtiği tarzda yaşamaya zorlamasından tutun yönetme gücünü herhangi bir yolla ele geçirmiş olanlara kadar uzanır.
             Bilinen en kötü dayatmacılar yönetme gücünü elinde bulunduranlardır. Bunlar, yönetmekte oldukları ülkenin veya grubun insanına hayatın tamamını zehir etmekte mahirdirler.
Yönetme gücü sebebiyle ilahlık taslayanların ortak özelliği halkına veya grubuna yabancı oluşlarıdır veya yabancılaşmış olmalarıdır. Yönetilenlerin değerlerini yok etme çabası onlar için vazgeçilmezdir.
            Üzülerek belirtmeliyiz ki, sekülerleşmede -28 Şubat sonrasında- dinî kabul edilen cemaat ve tarikatların rolü artmıştır.
            Bir başka deyişle hâkimiyet gücünü eline geçirmiş toplumdan kopuk bir zümre dünyevî zevk u safa ile nimetleri ilah edinmekte ve bütün hayatın buna göre kurgulanmasını istemektedir. Toplumun büyük çoğunluğu hayatını ve beşerî ilişkilerini oligarşik zümrenin dayatmalarına göre şekillendirmek istememeleri nefsini ilahlaştıranlar açısından sorun olmaktadır.
            Meseleyi bu bağlamda tahlil ettiğimizde sorunun “sekülerlerin (adı, sıfatı, mensubiyeti, aidiyeti, konumu vs ne olursa olsun) hâkim olduğu bir ülkede dindar olma hakkı var mıdır?”  biçiminde sorulması ve cevaplandırılması gerekir. 
            Soruyu dinî/ İslâmî ilkeler bağlamında düşündüğümüzde fazla bir problemin olmadığı gerçeği ile karşılaşırız. Çünkü dinî/İslâmî ilkelerden birisi “sizin dininiz sizin, benim dinim benimdir” biçimindedir. Dolayısıyla, dindar dinsize din biçme ve dayatmada bulunma hakkını kendinde görmez. Dindar ancak inancının gereği olan “tebliğ” vazifesini yerine getirir. Bir başka deyişle dindar dinsize ancak inandığı ve gereğini yerine getirme çabasına girdiği ilkeleri öğretmeye çalışır.
 Bu mantık bütün fikir ve düşünce sahipleri için geçerlidir. Zira her düşüncenin mensubu kendi düşüncesinin başkaları tarafından paylaşılmasını arzu eder,      etmelidir.
            İnanan insanlara göre dindarın dinsizi “hidayet”e erdirme gibi bir fonksiyonu yoktur. Hidayet Cenabı Allah’tandır. İnanan dinsizin hidayeti için ancak vasıta olabilir. Bu ise ancak “tebliğl”e mümkün olur.
            Asıl sorun yönetme gücünü eline geçirmiş ve ele geçirdikleri yerlerin imkânlarını kullanan sekülerlerin ve “dini görünümlü”lerin dindara din biçmesinden kaynaklanmaktadır. Sekülerler ve makyevelistler (dini görünümlü) hayat tarzlarını zorla ve zorbalıkla başkalarına dayatma, dolayısıyla yaşatma çabasındadır. Bir başka deyişle sekülerler için, kendilerinin dışında kalanlara “don biçer gibi din biçme” bir ilkedir.
             Sekülerler için “don biçer gibi din biçme” ilkesi bireyin hayat alanının tamamı için geçerlidir. İmkân bulurlarsa rüyaları bile biçimlendirmekten geri durmazlar.
            Hayatın tamamını biçimlendirmenin yolu herkese daima açık olması gereken alanları “kamusal alan” yutturmacası ile kendileri gibi yaşamak istemeyenlere kapatmaktan geçer. Adi ve suflî hayatlarını “âli menfaat” kâğıdıyla sarmalayarak kendilerine benzemek istemeyenlere “had”leri bildirilir.
            Dağdakinin bağdakini kovma isteği gibi tecelli eder seküler yamyamların davranışları.
Kendi toplumundan kopuk insan olma vasfını kaybederek sekülerleşmişlerin tarih boyunca yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri budur.
            Hülasa-i kelam seküler bir dünyada dindarın yaşamaya hakkı vardır. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi sekülerleşmiş ve insanî özelliğini kaybetmiş sözde insan gerçekle insan olmayan yönetme gücü gaspçılarının izole edilmesinden geçer.
            Selam ve Sabırla... 01.02.2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?