7 Şubat 2016 Pazar

Belediyenin Üniversiteye Katkısı



Belediyenin Üniversiteye Katkısı

            Veysi ERKEN

            Yıllar önce bir gençlik derneği ile kampanya başlatmıştık. Kampanyanın adı “Her İl’e Üniversite, Her Eve İnternet”
            Kampanyamızın hayal olduğunu ileri sürenlere rağmen kampanya etkili olmuş ve 3 Kasım 2002 Seçimlerinden sonra sonuç alınmıştır.
            Evet, bugün her ilde üniversite vardır. Hemen hemen her evde de internet vardır. İnternet cebe girdi. Umarım ki, internet bedava olur.
            Bilindiği üzere iletişim bir haktır. Devlet denilen organizasyonun asli görevlerinden birisi “iletişim” ağını kolaylaştırmaktır.
            Gelelim üniversite meselesine.
            Her ilimize üniversitenin kurulması isabetli bir yaklaşımdır. Medeniyet tasavvurumuzun gereğidir.
            Ama bazı şehirlerimizde üniversitelerimizin gelişmesine zemin hazırlanmasında aksaklıklar görmekteyiz.
            Bilindiği üzere belediyelerin görevi şehri imar ve mamur etmedir. Ufku geniş olan belediye başkanları şehirlerinin mamur hale gelmesinde öncü rol oynar. Kurum ve kuruluşların önünü açacak çalışmaları yapar.
            Konuyu bu bağlamda incelediğimizde Belediyeleri yapması gereken işlerden birisi şehirlerini öğrenci açısından cazip hale getirmektir.
            Öğrencinin barınmasından iaşe ve ibatesine kadar katkı sağlamaktır.
            Mesela, Başkan, 200 bin nüfuslu bir Kastamonu’yu tahayyül ediyorsa planlamayı en az 50 bin öğrenciye göre yapması/yaptırması gerekir.
            Kent konseyi toplantısında yurt yapımı için arazi tahsisinin yapıldığı ifade eden Tahsin Babaş elbette ki doğru iş yapmıştır. Umarım ki, konuşmasında belirttiği yurtların yapımı gerçekleşir ve Kastamonu üniversitesi en kısa zamanda 50 bin öğrenci kapasitesine ulaşır (merkezdeki öğrenci sayısı).
            Bilindiği üzere Rektör Sayın Seyit Aydın Bey döneminden beri üniversite hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Üç Fakülteli bir üniversiteden 11 Fakülteli, 25 bin öğrencili ve 275 öğretim üyeli bir gelişim olmuştur.
            Bu yeterli mi?
            Elbette ki, hayır:
            Bunun devamı için fiziki yatırımların gerçekleşmesi gerekir.
            Fiziki yatırımlar yapılmıyor değil, ama üniversite bütçesi ile yatırımları gerçekleştirmek zor.
            Her fakültenin binası ve üniversitenin camisi olmalıdır. Dolayısıyla belediye başkanı ve Kastamonulu zenginlerin yapması gereken bu yöndeki katkıdır.
            Yoksa yönetime karışmak Belediye başkanının görev alanı içinde değildir. Bunu ifade etmemin sebebi Başkanın Kent konseyinde kullandığı bir ifadedir. Eğer kullandıysa düzeltmesi gerekir.
            İfadenin basına yanlış aksettiğini var sayıyorum. Babaş  “Üniversitesine en çok özen gösteren belediyelerden biriside Kastamonu Belediyesi`dir. Bunu kimse inkâr edemez. Bu noktada kişisel faktörler tamamen devre dışıdır. Orası kimseye ait değildir. Orası Kastamonu`nun üniversitesidir. Kimseye de öyle şahsi emellerini gütmesine izin vermeyiz. Bunun ne zamanı ne de yeridir” diyor. http://www.yenikastamonu.com/kposta3/index2.asp?fuseaction=home.dsp_news&catid=1&cid=40999           
Bu ifade kullanılmışsa yanlış bir yaklaşımdır. Hem de külliyen yanlıştır.
            Bir belediye başkanı üniversite yönetiminin işleyişini bilmeyebilir. Bilmiyorsa sorar ve öğrenir.
            Üniversitede “Kimseye de öyle şahsi emellerini gütmesine izin vermeyiz” yaklaşımı bir belediye başkanının vazifesi değildir.
            Umarım ki, Sayın Babaş Kastamonu’yu mamur hale getirmenin ve bu anlayışla şehri öğrenciler için bir cazibe merkezine dönüştürmenin yolunu izler.
Bunun yolu ve yordamı üniversitenin cazibe merkezine dönüşümü ile yakından ilgilidir.
Hâsılı kelam, Sayın Babaş üniversiteye katkı sağlamak istiyorsa, Kastamonu’lu zenginlerin üniversiteye katkılarını sağlamaya çalışması gerekir ki, “Kastamonu üniversitesi yeryüzü üniversitesi olsun”.
 Selam ve Sabırla…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?