3 Şubat 2015 Salı

Anayasa Konusunda Cumhurbaşkanına Çağrı



Anayasa Konusunda Cumhurbaşkanına Çağrı
Veysi ERKEN
Anayasa konusu hiç gündemden düşmüyor. Mevcut Anayasanın ülkemize hitap etmediğini, dar geldiğini, darbecilerin eseri olduğunu söylemeyen politikacı yok.
Bu konu ile ilgili yüzlerce yazı yazdım. Aşağıda 2001 seçimlerinden önce kaleme aldığım metni tekrar edeceğim.
Ama bu sefer çağrım doğrudan Cumhurbaşkanına olacaktır.
Sayın Başkan, biliyorsunuz ki, partilerin ortak çalışması ile ortaya bir Anayasa taslağı metni ortaya konulamıyor. Bütün partiler sadece havanda su dövüyor. Seçim günü yaklaştıkça her parti Anayasa değişikliğinin öncelikli hedefleri olduğunu beyan etmektedir.
Başbakan iken 2011seçiminden önce “Bu anayasayı anayasacılar yapmayacak; toplumun geniş katmanları yapacak. Anayasacılardan son aşamada teknik yönden istifade edeceğiz. STK'lar, gençlik, kadın, ekonomistler ve sosyal bilimciler bu anayasayı yapacak. En geniş anlamda katılım sağlayacağız. Toplumun anayasayı anlamak için tercümana ihtiyacı olmayacak. Seçimden sonra bunu gerçekleştirebileceğimiz bir Meclis tablosu arzu ediyoruz. Şu anda STK'larda başlayan çalışmalar var. Bundan gurur duyuyoruz. Kısa ve ileri demokrasiyi hedefleyen, özgürlükleri ve temel hakları teminat altına alan anlaşılabilir bir metin hayal ediyorum” demiştiniz.
Ama meclisten yine bir sonuç alınamadı.
Artık toplum buna kanmıyor.
Sayın Başkan
Bulunduğunuz konum itibarıyla ülkenin kaliteli bir yönetime kavuşabilmesini sağlayabilecek bir Anayasa taslağı hazırlatınız ve toplumun bütününe deklere ediniz.
Böyle bir yaklaşım Siyasi partilerin yöneticilerini Anayasa konusunda ciddi çalışmalara yönlendirecektir. Böylece 2015 Haziran seçimlerinden önce yeni bir Anayasa’ya kavuşma imkânını elde etmiş oluruz.
Biliniz ki, böyle bir yaklaşımdan hiçbir parti kaçınamaz.
Yıllardır sürdürülen oyalama taktikleri biter.
Kendi kanaatime göre Anayasa taslağı hazırlamak bir gün almaz.
Arzu etmeniz halinde daha önce hazırladığım metni gönderebilirim.
Önemli olan bir metni tartışmaya açmak ve kısa sürede meclise gelmesini sağlamaktır.
Aksi takdirde bilmelisiniz ki, Türkiye’nin kaybettiği yıllara yeni yıllar katılacak ve dar gelen Anayasayı değiştirmek mümkün olmayacaktır.
Umarım ki, bu hafta bir Anayasa taslağını gündeme getirir ve tartışma zeminini hazırlarsınız.
Meclisten bir metin çıkmayacağını bile bile bir önceki seçimden önce yayınladığım yazıyı toplumun takdirine tekrar sunuyorum.
“Anayasayı değiştirme talepleri ile ilgili milyonlarca yazı yazıldı desem her halde mübalağa etmiş olmam.
Bu konu yazıla yazıla yalama oldu.
Buna rağmen konu yazılmaya devam edilecek. Çünkü hayat dinamiktir, değişim halindedir ve yönetenler veya yönetmeye talip olanlar değişime ayak uydurmak zorundadır.
Bilindiği üzere başta iktidar partisi olmak üzere herkes mevcut Anayasa’dan yakınmakta ve değişmesi gerektiğinden bahsetmektedir. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylamasında kısmi değişiklik yapıldığı halde hiç kimse mevcut metinden memnun değildir.
Memnuniyetsizliği herkes dile getirdiği halde hiçbir parti ülkenin ne tür bir Anayasa metni ile idare edilmesi gerektiğini ortaya koymuyor.
Burada seçime katılacak bütün parti yöneticilerine sesleniyorum. Özellikle muhalefet ettiğini sanan MHP ve CHP yöneticilerine sesleniyorum. Muhalefetinizi yeni Anayasa metinlerinizle ortaya koyunuz.
Önünüzde bir fırsat var.
12 Haziran 2011 tarihinde yapılması düşünülen genel seçimler öncesinde Anayasa metinlerinizle bizden oy talep ediniz.
Sayın Başbakan yeni Anayasa için “Bu anayasayı anayasacılar yapmayacak; toplumun geniş katmanları yapacak. Anayasacılardan son aşamada teknik yönden istifade edeceğiz. STK'lar, gençlik, kadın, ekonomistler ve sosyal bilimciler bu anayasayı yapacak. En geniş anlamda katılım sağlayacağız. Toplumun anayasayı anlamak için tercümana ihtiyacı olmayacak. Seçimden sonra bunu gerçekleştirebileceğimiz bir Meclis tablosu arzu ediyoruz. Şu anda STK'larda başlayan çalışmalar var. Bundan gurur duyuyoruz. Kısa ve ileri demokrasiyi hedefleyen, özgürlükleri ve temel hakları teminat altına alan anlaşılabilir bir metin hayal ediyorum” dedi.
Başta Sayın Başbakan olmak üzere bütün partilere ve parti yöneticilerine sesleniyorum.
Görüşlerinizi seçim sonrasına saklamayınız. Metinlerinizi seçimden önce görmek istiyoruz.
Takiyye yapmayınız.
Sizlerden Anayasa değişikliği ile ilgili raporlar ve hayaller değil metinler istiyoruz.
Önümüze konulacak Anayasa metinleri parti yöneticilerinin samimiyet testi durumunda olacaktır.
12 Haziran seçimleri öncesinde Anayasa metnini önümüze koymayacak partilerin samimi olamayacağını düşünüyorum.
Toplumsal mutabakat aranıyorsa toplumun metinleri bilme hakkı vardır. Kapalı kapıların arkasındaki pazarlıklar ve sumenlerin içindeki taslaklardan ülkeye hayır gelmez.
Gelin özgürlüklerden ne kadar yana olduğunuzu metinlerinizle ortaya koyun.
Geliniz yıllardır tartışılan ve bir türlü fayda sağlamayan raporlardan toplumu kurtarın.
Geliniz sizi bazı ellerin frenlemediğinizi ispat ediniz.
Haydi, BBP’liler diğer partilere G.Ö. R. çerçevesinde Anayasa metninizle “gör”ünüz deyiniz. Metinlerini ortaya koymaya zorlayınız.
Selam ve Sabırla. 16.01.2011”
BEDELLİ’den Faydalanabileceklere Hatırlatma
13 Şubat 2015 Son tarih.
Fırsatı değerlendirmeyi unutmayın.
Pişmanlık fayda vermez.
Bedelli bekleyenlerin yeni kampanyasını da destekleyiniz. YAŞ 25 BEDEL 10 bin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?