21 Nisan 2022 Perşembe

Midyat’ın Geleceği için Yatırımlar ve Yer altı şehri

Midyat’ın Geleceği için Yatırımlar ve Yer altı şehri

Veysi ERKEN

Midyat’ın kalkınması için önemli bir gelişmeden bahsediliyor. Haber “Midyat'ta mağarada başlayan kazı, devasa bir yer altı şehrine doğru ilerliyor” başlığı ile duyuruldu.

Gerçekten Midyat için önemli gelişme. Hatta kazının %3’ü civarında bir gerçekleşmeden bahsediliyor ve bu oranda 49 odalı bir alanın temizlendiği, geçişlerin bulunduğu ilgililer şu şekilde ifade ediyor."Dünyada ses getirecek bir yer altı şehri olacak. Yer altı şehirlerinin benzer örneklerinin Anadolu'da bulunduğunu ancak Midyat'ın bunlardan çok farklı özellikler taşıdığını aktaran Tarkan, şöyle devam etti:

"Yer altı şehri 1900 yıldır kesintisiz kullanılıyor. İlk yapılışı saklanma veya kaçış alanı olarak yapılmış. Bilindiği üzere Hıristiyanlık 2. yüzyılda resmi din değil. Hıristiyanlığı kabul eden aileler, gruplar Roma'nın zulmünden kaçmak için yer altındaki şehirlere sığınıyorlar ya da yer altı şehri oluşturuyorlar. Muhtemelen Midyat yer altı şehri de bu amaçla yapılmış yaşam alanlarındandı. Sadece sığınak değil, yer altında en az 60-70 bin insanın yaşamış olduğunu tahmin ettiğimiz bir alan." https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/midyatta-magarada-baslayan-kazi-devasa-bir-yer-alti-sehrine-dogru-ilerliyor/2566348

Evet, Midyat için önemli bir gelişme ancak bunun başka unsurlarla da desteklenmesi gerekir ki, Midyat bir cazibe merkezi olsun.

Midyat’ın önemli bir turistik beldeye dönüşebilmesi için öncelikle şu yatırımların bir an gerçekleştirilmesi gerekir.

Midyat- Mardin, Midyat- Batman, Midyat- Cizre ve Midyat- Nusaybin yollarının çift yola dönüştürülmesi.  Midyat- Mardin yolu inşaatı başlatılmış hızlandırılması şarttır. Yine sürüncemede olan Midyat- Batman yolunun tamamlanması ve Midyat- Cizre yolunun Nusaybin yolu ile bir an önce ihale edilmesi gerekir.

Aynı şekilde sağlık yatırımlarının gerçekleşmesi gerekir ki, turistik gelişim sağlansın. Bunun için en az bin yataklık bir bölge hastanesinin yatırımının olması gerekir. Şimdiki hastanenin yetersiz olduğunu bilmeye yoktur.

Üniversitenin bir an önce kurulması gerekir. Bunun ön hazırlığı olacak şekilde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birkaç fakültenin hemen kurulması gerekir. Mesela Sağlık Bilimleri, Diş Hekimliği, Veterinerlik Fakülteleri olabilir.

Doğalgazı yaygınlaştırma çalışmaları bu yıl içinde bitirilmesi gerekir.

İlave olarak hem içme suyu hem de arıtma tesisi ile ilgili yatırımların bir an önce bitirilmesi gerekir.

Bunlara ilave olarak kurulmakta olan organize sanayi bölgesine başta Midyatlı zenginler olmak üzere sanayici ve iş adamları yatırımlarını yapması gerekir.

Tabii ki, bunlar birbirinin tamamlayıcısı durumundadır.

Kısaca yer altı şehrinin temizlenmesine başlanması Midyat için önemli bir kazanımdır.

Bunun fırsata çevrilmesi gerekir.

Bu konularda belediye başkanının gayretleri takdire şayandır. Ama diğer kurumların da katkı sağlamaları elzemdir.

Maalesef STK’ların öncülük etmeleri gereken konularda bile bir faaliyetlerinin olmadığı görülüyor.

Biz bu katkıları bekliyoruz.

Maddi gelişmeye ve kalkınmaya katkısı olacak bu yatırımların yanında kültürel kalkınma için gereken çalışmaların yapılması şarttır.

Öncelikle Şehrin Şehit ve gazilerinin tespiti, Midyat’ta medfun bulunanların kabirlerinin ihyası gerekir ve bir şehitler abidesi yapılması gerekir. Bunun yanında manevi büyükler olarak kabul edilenlerin hayatları tespit edilerek kültürel alana kazandırılması gerekir.

Özetle Midyat ve Midyatlılar güzel şeylere layıktır.

Bunu sağlamak için haydi Midyatlılar göreve.

Selam ve Sabırla…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?