27 Ağustos 2022 Cumartesi

Trabzonlular Mardinlilerin Nesi Olur

 Trabzonlular Mardinlilerin Nesi Olur

Veysi ERKEN

Sahi Trabzonlular Mardinlilerin nesi olur. En kestirme cevap akraba olur desek yeridir.

Maalesef “Ebru”muzu bozmak isteyenler gerçekleri unutturmaya çalışmaya devam ediyorlar.

Bu gerçeklerden biri de Güneydoğu özellikle Hasankeyf HısnıKeyfa) Eyyubilerinin mensuplarının Trabzon, Rize, Bayburt, Gümüşhane gibi yerlere yerleştirildiğidir.

Tarih okuyanlar bilir.

Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’da şehzade iken Şah İsmail Akkoyunlu devletinin başkentini zapt etmiş ve Batıya yönelerek zalimane tavırlar sergilemiştir.

Bunun için Şehzade Selim  “Akkoyunlu Beyleri ve ahâlisini de, mülteci olarak Trabzon Sancağına kabul ederek, onları Trabzon ile Rize arasına yerleştirmiştir. http://remzikilic.com/trabzon-valisi-sehzade-selim-ve-faaliyetleri.html

Bu durumu “Prof. Dr. Feridun Emecen ise, "Yavuz Sultan Selim, fetih konusunda doğuya ağırlık verdi. Şah İsmail nedeniyle doğuda birtakım sorunları ortaya çıktı. Kendisi daha Trabzon'da şehzade iken Şah İsmail'in oluşturduğu tehdidin farkına varmıştı. Padişah olunca bu tehdidi bertaraf etmeyi başlıca gaye edindi. Safevilerin dini ve siyasi tehdidi karşısında Anadolu'da oluşan kargaşayı yok etmek gerekiyordu. Bu amaçla Yavuz Sultan Selim, Safevilere sefer düzenledi ve iki ordu Çaldıran'da karşı karşıya geldi. Orada kazanılan zafer, Safevi tehdidini tam olarak ortadan kaldırmasa da gerilemesini sağladı." ifadelerini kullandı. https://www.aa.com.tr/tr/portre/zamaninin-iskenderi-yavuz-sultan-selim/1589915 biçiminde açıklar.

İşte hala hem Güneydoğuda hem de Trabzon ve diğer bölgelerde varlığını devam ettiren Eyyyubiler bu sebeple Karadeniz bölgesine yerleşmek durumunda kalmış.Bilhassah Hasankeyf, Midyat, Savur, Mardin hattından Karadeniz'e hicret ederek yerleşenler ağırlıkta olmuş.

Eyyubiler “Ailenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi kolunun yoğun olarak yaşadığı yerler; Diyarbakır, Silvan, Batman, Hasankeyf, Gaziantep, Şanlıurfa ve diğer bazı il ve ilçelerdir. Erzurum, Yozgat, Çorum, Nevşehir, Konya gibi illerde de daha ufak kolları mevcuttur.

Ailenin Karadeniz kolunu oluşturan Karadeniz Eyüboğullarının yoğun olarak yaşadığı yerler; Trabzon, Maçka, Vakfıkebir, Beşikdüzü, Akçaabat, Araklı, Sürmene, Of, Tonya, Rize, İkizdere, Kalkandere, Çayeli, Pazar, Fındıklı, Bayburt, Gümüşhane, Samsun, Ordu, Mesudiye, Giresun, Görele, İspir ve diğer bazı il ve ilçelerdir. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ey%C3%BCbo%C4%9Flu_ailesi

Eyyubiler ve yaşadıkları bölgelerle ilgili detaylı bilgilere ulaşmak isteyenlerin okuyacağı kaynak çoktur. https://islamansiklopedisi.org.tr/eyyubiler

Bu yazıyı yazmamın sebebi Eyyubilerin tarihini incelemek değildir.

Yazılma sebebi bugün toplam nüfusu 500.000’i aşan ve ağırlıklı olarak Trabzon- Rize hattında ikamet edenlerin illiyet bağını hatırlatmaktır.

Hani çok kullanılan bir söz vardır. “Kürdün Deniz Görmüşüne LAZ, Lazın deniz görmüşüne KÜRT denilir” ya.

Evet.

Biz bir EBRU’yuz.

Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Türkmen’iyle, vs. bir ebruyuz.

Bu ebrumuzu bozmaya çalışanlar alçak, hain ve şerefsizdir.

Ebrumuzun ortak paydası İSLAMDIR. Tevhidtir. Lailahe İllallah Muhammudun Resulullahtır.

Bu gerçeği reddedenler alçaktır.

Selam ve Sabırla…

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?