31 Aralık 2022 Cumartesi

Asıl ölüm unutulmaktır:  Unutulmayan Seyyit Ahmet Arvasi

 Seyyit Ahmet Arvasi

Veysi ERKEN

“Asıl ölüm unutulmaktır” diye bir söz vardır. Hakikati ifade eden bir yönü vardır. Unutulan demek eserleri yok olmak demektir. Bu anlamda gerçek ehli iman, irfan ve ilim ehli kolay kolay unutulmaz ve ölüme terk edilmez. Farabiler, İbn Sinalar, Gazaliler vs buna şahitlik etmektedir.

"Âlimin ölümü âlemin ölümü”dür nazarımızda. Takvimler 1988 yılının 31 Aralık gününü gösterdiğinde çağımızın Alperenlerinden âlim, muallim, mütefekkir ve mürebbi S.Ahmet Arvasi hocamız vuslata erdi. Bedenen fani âlemi terk etti. Ama Terekesi ile yaşıyor ve terekesi sadaka-i cariye hükmündedir inşallah. Eserleri aynı tazeliğini ve geçerliğini koruyor.

O hep "Hakk" ile olmuştu ve olmaya çalışmıştı. Hakkın ve hakikatin sesi ve tebliğcisi olmaya çalışmıştı hayatı boyunca. Eserleriyle bu görevi ifa etmeye devam ediyor inşallah.

Her kulun "Hakk" ile olması derdinde idi.

Onun için Şanlı peygamberi "usve" edinmiş ve bu yönü ile de hayatı ve yaşantısı ile "usve" olmaya çalışmış biriydi.
O her şeyi ile gençliğe bir "usve" günümüzün ifadesiyle "rol model" olmuş bir Alperen'di. O, bir siyasetçi, eğitimci, muallim ve mürebbilik sıfatlarıyla münevver mücadele adamıdır.

O örnek şahsiyet olmaya devam ediyor eserleriyle.

Bilinen bir husus vardır. Örnek şahsiyetlerini kaybeden toplumların çöküntüleri kolaylaşır. Günümüzün Türkiye’sine bakmak yeterlidir. Bugünün toplum yapısına ve yaşayışına baktığımızda ancak merhum Arvasi hocamız gibilerini örnek şahsiyet edinenler ülkeye ve insanlığa faydası oluyor. Gerisi “idol, put” tapıcıları durumunda.

Merhum hocamızın eserleri ortadadır. Türk- İslam Ülküsü, Hasbihal, İlmihal, Doğu Anadolu Gerçeği ve diğerleri. Eserleriyle topluma ve insanlığa "rol model"liği devam etmektedir. Kızılelma ülküsü böyle modellerle gerçekleşecektir inşallah.

Rol model arayanlara ve gençliğe rol model sunmak isteyenlere tavsiyemizdir.

Seyyit Ahmet Arvasi’nin izini her sahada takip ediniz.  Sadece yazdıklarıyla değil, muallimlik yılları ve siyasi çalışmaları da örnek alınmalı, araştırılmalı ve model olarak sunulmalıdır.

Seyyit Ahmet Arvasi’nin fikirlerini, düşüncesini, yaşayışını ve ızdırabını anlamak isteyenlerin edinmesi gereken ilk şey kitapları olmakla birlikte onunla ilgili yapılan çalışmalar ve değerlendirmelerdir.

Özellikle genç nesillere tavsiye ediyorum.

Kitaplarını derinlemesine tahlil ediniz, anlamaya çalışınız. Zira bütün yazdıklarını Kur’an-ı Kerim ve uygulaması olan sünnet zemininde yazmaya çalışmıştır.

Seyyit Ahmet Arvasi’nin çalışmaları ve terekesi bizi Kur’an zeminine taşımaktadır.

Bilinen gerçek şudur. Gençlik daha kolay örnek şahsiyetler edinir. Merhum hocamız gibileri “usve” edinemeyen gençlik “idol”une tapar hale gelebilir.

Haydi, gençler ve ihtiyarlar.

Vefatının sene-i devriyesi münasebetiyle Hz. Peygamber Muhammed Mustafa’yı s.a.v. kendine rehber ve yol gösterici olarak gören ve bu yönüyle “usve” olan S. Ahmet Arvasi’yi anlamaya, anlatmaya ve Fatihalar ve Yasinlerle yâd etmeye çalışalım.

Selam ve Sabırla… 31.12.2022.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?