19 Ocak 2023 Perşembe

Biyonik Göz

 Biyonik Göz

Veysi ERKEN

“Görmüyor musun ki, Allah yeryüzündekileri ve O’nun emriyle denizde akıp giden gemileri sizin hizmetinize verdi! Kendi izni olmadıkça yerkürenin üzerine düşmemesi için göğü tutan da O’dur. Şüphesiz Allah insanlara çok şefkatli, çok merhametlidir.

Size hayat veren, sonra sizi öldürecek ve sonra sizi diriltecek olan da O’dur. İnsan gerçekten pek nankördür. Hac-65-66”

Rabbulalemin yeryüzündekilerini hizmetinize verdim diyor.

Dolayısıyla insanoğlu yeryüzündekilerini adaletli bir şekilde okuma, anlama, inşa ve ihya etmeye çalışmalıdır. Tabii ki zalim ve nankör olanlar şeytanın adımlarını takip ediyor ve insanı imhaya çalışıyor.

Bu anlamda Türkiye’de insanı ihya ve inşa edecek güzel gelişmeler oluyor. Teknolojik alanda, yapay zekâ konusunda insanın hizmetine sunulacak güzel aletler icat ediliyor.

Dün okuduğum bir konu beni “Biyonik Göz” hakkında yazmama vesile oldu. Haber şu idi. “İşitme cihazı üreticisi bir firmanın TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirdiği "Transducers in the ear (Tie)" adlı ürünün tanıtımı Beyoğlu'ndaki bir otelde yapıldı. https://www.star.com.tr/teknoloji/50-ulke-siraya-girdi-yerli-ve-milli-olarak-uretilen-transducers-in-the-ear-tanitildi-haber-1762285/

Bu insan için güzel gelişmedir. İşitme ve görme en önemli duyuların başında gelir. İşitme cihazlar mutlaka geliştirilmeli ve ucuzlatılmalıdır. Türkiye dünyada bir numara olmalı ve insanlığa merhametle yaklaşabilmelidir.

Aynı hassasiyet “GÖZ” için olmalıdır. Bu anlamda “Biyonik Göz” konusunda AR-GE çalışmaları hızlandırılmalı ve ucuz bir şekilde insanın istifadesine sunulmalıdır. Bilindiği üzere “solunum cihazı” 14 günde üretilmişti.

Biyonik göz konusunda şu iki haberden hareketle değerlendirmeyi yapayım.

Bilimsel Olarak Onay Almış Olan Biyonik Göz (Argus II), Ülkemizde Kulllanılma Aşamasına Geldi http://gozhastaliklari.medicine.ankara.edu.tr/halk-arasinda-tavuk-karasi-veya-gece-korlugu-olarak-adlandirilan-retinitis-pigmentosa-hastaligi-cok-degisik-genetik-gecis-ozellikleri-gosteren-retinanin-dis-tabakalarini-fotoreseptorler-ve-retina-p/

Sinyaller kullanıcının retinasının arkasına yerleştirilen ve ışığa duyarlı bir hücre tabakasından oluşan implanta kablosuz iletiliyor. Daha sonra daha sonra optik sinir tarafından işleniyor ve beyne gönderiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya genelinde en az 2,2 milyar kişi, ciddiyeti hafif düzeyden tamamen körlüğe kadar değişen görme bozukluklarından mustarip. Görme bozukluklarının tedavisi için biyonik göz sistemlerinin kullanılması ise henüz emekleme aşamasındaki bir endüstri. Ancak uzmanlar, Phoenix 99 gibi biyonik gözlerin birkaç yıl içinde olağan hale gelebileceğine inanıyor. Yine Avustralya merkezli Second Sight ve Monash Vision Group da dâhil olmak üzere benzer biyonik göz sistemleri üzerinde çalışanbirçok şirket mevcut. Fransa merkezli Pixium Vision da retina implantı tabanlı sistemini insanlarda deniyor. Ancak şu anda bu sistemler çok pahalı. Bazılarının maliyeti 100 bin dolardan fazla. Ayrıca cihazların sağladığı görüş henüz sınırlı düzeyde.

New Jersey'de yaşayan göz doktoru Diane Hilal-Campo, "Teknolojinin bu implantları alacak kadar şanslı hastaların hayatlarını değiştirdiğinden şüphem yok" diyor: https://www.indyturk.com/node/472641/sa%C4%9Flik/koyunlara-biyonik-g%C3%B6z-tak%C4%B1ld%C4%B1

Bu haberlerden hareketle diyorum ki, teknoloji ve yapay zekâ konusunda faaliyet gösteren şirketlerimiz “Biyonik Göz” konusunda teşvik edilmelidir. Aselsan, Havelsan, Baykar ve isimlerini sayamadığımız pek çok şirketimiz bu alana da yönelmelidir.

Bu tür araştırmalara ve yatırımlara yönelenler teşvik edilmelidir.

Türkiye hem kendi insanına hem de bütün insanlara azami fayda sağlayacak bu yatırımlara yönelmeli ve “küresel” bir güç olarak hizmet sunabilmelidir.

Bu alanlarda hem söz hem karar Türkiye’nin olmalıdır.

Selam ve Sabırla…19.01.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?