2 Haziran 2021 Çarşamba

Celaleddin Harzemşah’ın “Rol Model”liği Bağlamında Muhsin Yazıcıoğlu

 Celaleddin Harzemşah’ın “Rol Model”liği Bağlamında Muhsin Yazıcıoğlu

 Veysi ERKEN

            Her insanın hayatının şekillenmesinde etkili şahsiyetler/rol modeller vardır.

 Kur’an-ı Kerim’de geçen ifadelerlerle “usve- örnek olan” ve “kudve- halkın uyup tabi olduğu kimseler” insana örneklik teşkil ederler. “Kudve”, halkın uyup tâbi oldukları kimse anlamında olup daha çok siyaseten tabi olunan anlamında kullanılmaktadır.

Bugün çokça kullanılan ifadeyle “kudve”ler de “rol model” oluyorlar. Rol model “iyi” olabildiği gibi “kötü” de olabilir.

            Gençlerimizin okuduklarına, dinlediklerine veya odalarına resimlerini astıklarına baktığımızda kimleri “rol model” edindiklerini anlarız. Bizim vazifemiz bilhassa gençliğimize “iyi örnek”ler sunmak mecburiyetindeyiz.

            Çünkü her Müslüman “iyi”yi model almakla mükelleftir.

 Kur’anı Kerim’de Hz. Peygamber bize hem “usve” hem de “kudve” olarak gösterilir. Ahzab 21’de “Andolsun sizin sıkıntılarınızın, problemlerinizin en güzel çözümü, çaresi, kurtuluşunuzun en şifalı reçetesi, ilahî hükümleri icraya, ülkeyi imara, dünya düzenini kurmaya, sağlamaya memur Allah'ın tek yetkili Resulünde, onun yiğitliklerle, fedakârlıklarla, sabırla mücadelelerle dolu örnek hayatındadır. Allah'ın rızasını, ahiret hayatındaki mutluluğu umanlar, Allah'ı çok zikredenler, devamlı Allah'ın dinin tebliği ile uğraşanlar için onda örnekler vardır. Ahmet Tekin meali ” denilmektedir. Mealden usvelik ve kudvelik açıkça anlaşılmaktadır.

Mevdudi; ayetin geçtiği konunun bütünlüğü içinde bakıldığında Hz. Peygamber'in (s.a) davranışlarının ve hayat tarzının bir örnek model olarak sunulmasının amacının, -Hendek Savaşı sırasında- kişisel çıkarlarını ve güvenliklerini düşünerek hareket eden kimselere bir ders vermek olduğu biçiminde anlar ve onlara şöyle denildiğini ifade eder.

"Siz mümin ve Müslüman olduğunuzu ve Allah Rasûlü'ne (s.a.) tabi olduğunuzu iddia ettiniz. Tabi olduğunuzu iddia ettiğiniz Rasûlün bu olayda nasıl davrandığını görmüş olmalısınız. Eğer bir grubun lideri kişisel güvenliği peşinde koşan, tembel, kişisel çıkarlarını her şeye tercih eden, tehlike anında her an kaçmaya hazır olan bir kimse ise, ona tabi olanların da böyle zayıflıklar göstermeleri beklenebilir. Hz. Peygamber (s.a) ise başkalarına emrettiği her iş ve yüke başkalarıyla birlikte katlandı. Hatta onlardan daha fazlasını yaptı. Başkalarının yaşayıp da onun hariçte kaldığı hiçbir güçlük yoktu. O, diğer müminlerle birlikte hendeği kazan, açlık ve diğer zorluklara göğüs gerenlerin yanında ve içindeydi. O, kuşatma sırasında savaş alanından bir an olsun ayrılmadı ve bir adım bile geri çekilmedi. Beni Kurayza'nın ihanetinden sonra, diğer Müslümanların aileleri gibi onun ailesi de tehlike ile karşı karşıya kalmıştı. O, kendisi ve ailesi için özel koruma tedbiri almamıştı. O, başkalarından istediği fedakârlıkların en büyüğünü ortaya koyabilmek için savaş alanında daima en ön saflarda yer alıyordu. O halde, ona tabi olduğunu söyleyen herkes, bu önderin ortaya koyduğu örnek davranışa da tabi olmalıydı."

Yukarıdaki ifadelerden ve ayetten de anlaşılacağı üzere insanın hayatında “rol model”lerin varlığı tartışılmazdır. 

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatında da rol model aldıkları vardır. Sohbetlerimizin birinde Muhsin Yazıcıoğlu siyasi anlamda Hz. Muhammed (s.a.v.)in izini süren, ömrü cihad meydanlarında geçen ve bu alanda şehit edilen merhum Celaleddin Harzemşah’ın hayatını okuduğunu ve kararlılığından, dirayetinden, azminden ve mücadele tarzından etkilendiğini ve onu bir nevi “rol model” edindiğini ifade etmiş idi.

Kanaatime göre de merhum Muhsin Yazıcıoğlu’na “rol model” olan merhum Celalettin Harzemşah’ın hayatı araştırılmalı, okunmalı ve gençlere “rol model” olarak sunulmalıdır.

Benim okuduğum kadarıyla hayatı, azmi, dirayeti, kararlılığı ve mücadelesi ibretlerle dolu olan Celalettin Harzemşah’ın örnekliği gençlerimize çok şey katacaktır.

Bilindiği üzere eğitim sürecinde “model şahsiyet”ler önemli yer tutar. Model şahsiyet merhum şahsiyetlerden ve yaşayan şahsiyetlerden gösterilir.

Sosyal öğrenme yöntemi gereği “model şahsiyet” zaruridir.

Haydi, yetkililer, etkililer ve bütün dostlar hayatımızın her alanını kendi inancımıza göre tanzim edelim. Kendi insanımızı “bizim model şahsiyetlerimiz”le eğitelim.

Siyasette ve yönetimde iz bırakmış merhum Celalettin Harzemşahı ve onu model alan merhum Muhsin Yazıcıoğlunu usve ve kudve olarak öğretelim ki, toplumumuz ve milletimiz şahsiyet bulsun. İlayı kelimetullahı gaye edinsin, dünyaya nizamât versin ve tarihe iz bırakarak hayırla yâd edilsin.

            Selam ve sabırla… 04.03.2011

Not: Bu yazı 2011 yılına aittir. Bozkırın Aslanı Celalettin Harzemşah dizisini hazırlayan ve yayınlayanlara teşekkürlerimle.

 

      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?