4 Nisan 2023 Salı

Maalesef Eğitimin Çarkı Tersine işliyor

 Maalesef Eğitimin Çarkı Tersine işliyor

Veysi Erken

Sayın Cumhurbaşkanı eğitimin amacı ve hedefleri ile ilgili doğru mesajlar verdiği halde işleyiş maalesef tersine oluyor.

Yaptığı konuşmada "Gözden asla kaçırmamız gereken hayati bir husus var. Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için onların gönül dünyalarını da zenginleştirmeliyiz. Dünyada maddi zenginlikte çok ileri gittiği halde manevi çöküşte olan toplumlar var. Türkiye'yi böyle bir tehlikeyle yüz yüze bırakmayacağız. Maziden atiye kurduğumuz köprünün zenginliklerinin tamamına sahip çıkacağız. Bu topraklarda doğup büyüyen her evladımız tarihini, kültürünü en iyi şekilde bilmeli ve uygulamalıdır.

Hedeflerimize ancak bilimin ve teknolojinin tüm dallarında en ileri seviyeye ulaşmak için çalışan ve tarihinin, kültürünün temel bilgilerine vakıf nesillerle ulaşabiliriz. Ruhsuz bir beden ceset, maneviyattan yoksun bir zihin de robottur. Biz insani kamili yetiştirmenin peşinde olmalıyız. Bunun yolu da kendi varlığından başlayarak her şeyi sorgulayan, araştıran nesiller yetiştirmekten geçiyor. Hem aile eğitimi, hem mektep eğitimi bağlamında bu konuda ciddi eksiklilerimiz olduğuna inanıyorum. Öncelikli çözmemiz gereken yolumuzun başında bu husus geliyor. Üniversitelerimizden öncülük ve destek bekliyoruz.

https://m.haberturk.com/flas-cumhurbaskani-erdogan-dan-son-dakika-erken-secim-aciklamasi-haberler-2836467 " ifadelerini kullandı.

Hassaten “"Gözden asla kaçırmamız gereken hayati bir husus var. Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için onların gönül dünyalarını da zenginleştirmeliyiz. Dünyada maddi zenginlikte çok ileri gittiği halde manevi çöküşte olan toplumlar var. Türkiye'yi böyle bir tehlikeyle yüz yüze bırakmayacağız. Maziden atiye kurduğumuz köprünün zenginliklerinin tamamına sahip çıkacağız. Bu topraklarda doğup büyüyen her evladımız tarihini, kültürünü en iyi şekilde bilmeli ve uygulamalıdır.” İfadelerine katılmamak ve tasvip etmemek mümkün mü?

Elbette değil.

Daha önce eğitimin gayesinin salih insan yetiştirme olduğunu beyan etmiş idi.

O zaman da konuyu tahlil etmeye çalışmıştım.

Elbette ifadeler doğrudur.

İfadeler doğru olmakla beraber eğitimin kurumsal işleyişine baktığımızda bunun tersi olduğunu görüyoruz.

İşleyiş ana sınıfı seviyesinden doktora programına kadar sakattır. Kötü insan yetiştirme üzerine kurgulanmıştır.

Başkanın ifadesiyle ruhsuz bir yapıya sahip olup, adeta ceset yetiştirilmektedir. Ancak imalat hataları işe yaramaktadır.

Dolayısıyla konuşmada belirtilen hedefin ve amacın gerçekleşebilmesi için maarif konusunun amaç,hedef, program ve eğiticiler yönünden kısa sürede düzeltilmesi gerekir.

Bilinmelidir ki “kem âlât ile kemâlat” olmaz.

Fiziki büyüme sadece bir alettir.

Ve.

Fiziki büyüme ve yatırımlarla övünme işe yaramaz. İnsanımızı kemale erdirmez. Manevi kanatlı yapmaz.

Umarım ki, konuşmanın gereği yapılır.

  Selam ve sabırla... 15.10.2020

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?