17 Nisan 2023 Pazartesi

Topluluklar Nasıl Dönüştürülür (Tarikat, Cemaat, Parti, STK vs.)

 Topluluklar Nasıl Dönüştürülür (Tarikat, Cemaat, Parti, STK vs.)

 Veysi ERKEN Dr.

İster büyük, ister küçük olsun topluluklar dönüştürülebiliyor. Genel anlamda dönüştürülmek istenen grupların önderleri ve liderleri inandırılır, kandırılır, satın alınır veya en başta yetiştirilmişler önder ve lider diye öne çıkarılır, model haline getirilir.

İradesini önderine ve liderine mutlak olarak teslim edenlerin sapmaları kolaydır. Rabbulalemin bizleri uyarıyor ve irademizi teslim etmememizi istiyor. İlgili ayetleri verdikten sonra merhum Esat Coşan hocamızın bu konudaki yazısını paylaşacağım. İsteyenler Atilla İlhan’ın “bir ajan nasıl yetiştirilir” başlıklı yazısını da okuyabilir.

Ayetlerde sadat ve ümera olarak zikredilen büyükler ve liderler ile ilgili ifadeler şöyledir.“Rabbimiz! Biz efendilerimizi ve büyüklerimizi dinledik, onlar da bizi yoldan saptırdılar. “Rabbimiz! Onlara iki kat azap ver ve onları ağır bir şekilde lânetle!” Ahzâb -67-68”

Ayetler şu şekilde tefsir edilmektedir. Allah insanlara akıl vermiş, ona yardımcı olmak üzere peygamberlerle çok değerli bilgi ve ölçüler göndermiştir. Asıl kullanılacak olan bilgi araçları bunlardır. Bunları bırakıp da din, siyaset, cemiyet, sanat, medya vb. alanlarda meşhur veya karizma sahibi olmuş, otorite kazanmış olan veya öyle sunulan kimseleri taklit edenler, bunların söylediklerini ölçüp biçmeden, tenkide tâbi tutmadan kabul edip uygulayanlar ya doğru yoldan uzaklaşırlar veya tesadüfen onun üzerinde bulunsalar bile bunun şuurunda olamazlar. Hiç kimseyi, dünyada ve âhirette “Filân dedi ben de inandım ve yaptım” gibi bir mazeret kurtaramaz; “İnsana senin aklın ve iraden neredeydi diye?” sorarlar. https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Ahz%C3%A2b-suresi/3599/66-68-ayet-tefsiri

İşte bu gerçeği gören ve kitleleri uyaran merhum hocamız Prof. Dr. Esad Coşan’ın Tarikat- Cemaat” gerçeğini yazdığı ve sonrasında muhtemeldir ki fetöist teröristler tarafından şehit edildiği son makalesi:

“İslam'da cemaatle beraber olunması tavsiye edilir. Cemaatle beraber olmak "hakla", "hakikatle" beraber olmaktır! Tek başına olsa bile, hakikatle beraber olan cemaattir. Hakikatten kopmuş olanlar, milyonlarca da olsa tefrikadadır.”

“Bugün maalesef tüm İslâm âlemi emperyalist güçlerin sultası altındadır. Kuş uçurtmazlar, takip ederler... Hem de kendisi takip etmez... Amerika seni John'la takip etmez, Smith'le takip etmez. Adı senin benim gibi olan Müslüman’la takip eder; canına okur. O milletin içinden çıkmış hain vasıtasıyla takip eder ve millete en büyük zararı, kendi içinden çıkmış insanlara yaptırır. Parayla satın alır, ajan edinir ve öyle kullanır.”

“Herkese ajan demiyoruz; metot bilmediğinden, ilimden uzak olduğundan emperyalist onu kullanır, fark etmez. Sahte bir takım organizasyonlar var, topluyorlar insanları etraflarında, ondan sonra onları toptan satıyorlar! Götürüyor, olmadık yere bağlıyor... Mü'min feraset gözüyle bunları anlayabilmeli. Hizmet ediyorum diyen insanları, organizasyonları irfan teraziniz ile tartın!”

“Böyle birtakım insanlara, organizasyonlara körü körüne bağlanmayın! Her birinize istiklâl tavsiye ediyorum. Hür olun, hizmeti kendiniz tespit edin, yapmaya çalışın!”

“Emperyalistlerin türlü oyunları var. İslâm, bir kimsenin hizmetiyle yürüyecek hâle gelirse, o kimseyi yok ederler, öldürürler, satın alırlar, tehdit ederler. Ne yapmak lâzım? Hizmeti yaygınlaştırmak lâzım, herkesin lider olması lâzım. "Tek lider, vazgeçilmez insan..." diye bir şey olmaz. Bakın, Filistinli çocuklarla niye başa çıkamıyorlar? Hepsi lider.”

“Bir lidere, tek hocaya, tek ekibe bağladığı bir yığın insanı, böyle üzüm salkımını sapından tutar gibi, istediği yere götürüyor!”

“Onun için, teşkilât kurdurtuyorlar; teşkilâtın başına kendi adamlarını --hain bir kimseyi-- koyuyorlar. Öteki insanların hepsini, üzüm salkımı gibi oraya buraya götürüyorlar.”

“Müsaadeli, ağabeyli, bilmem neyli hizmet olmaz... Tâbî olmayın kimseye! 

Bana da tabi olmayın! 

Bana tabi olursanız, beni sıkıştırırlar. Ondan sonra, 

"Sen bu adamlarına şöyle yap!" derler. 

İslâm'a, Allah'ın emrine tabi olun! 

Allah'ın dinine hizmet edin! 

Tek başınıza olsanız da, hakla beraber olun! 

O zaman İslâm kalkınır; başka türlü kalkınamaz! 

"Aa, efendim, dirlik, düzenlik, birlik, beraberlik, organizasyon bozulmasın" diyorlar.

“Her biriniz İslâm için, kendinizin dünyada kalmış tek adam olduğunuzu düşünün. Ama senin gibi aynı hedefe yürüyen başka insanlar varsa; onlarla da işbirliği yap! Yapmıyorsa, silkele at be! 

Sen onu sırtında taşımak zorunda mısın? 

Beni sırtında taşımak zorunda mısın? 

Kimse kimseye hürriyetini vermesin! 

Hürriyet aziz şeydir. İnsan, ancak Allah'a kul olur.

"Allah’ım! Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz" 5 Mayıs 1990”

Selam ve Sabırla… 17.04.2023

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?